Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Veggies: Τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά που πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σας

Veggies: Τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά που πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σας

Veggies: Τα λαχανικά είναι ένα κρίσιμο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.


Η διατήρηση της υγείας και η αποφυγή προβλημάτων υγείας απαιτεί να τρώμε μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Τα λαχανικά είναι ένα κρίσιμο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη για να διαλέξετε, και πολλά δεν έχουν καν διατροφικές πληροφορίες. Πώς μπορείτε λοιπόν να προσδιορίσετε ποια λαχανικά είναι τα πιο υγιεινά; Για να σας βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε τις κορυφαίες συστάσεις από διατροφολόγους και αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για την υγεία.

Ακολουθούν τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά, σύμφωνα με διάφορους ειδικούς και ιστότοπους υγείας.

  • Σπανάκι: Αυτό είναι το καλύτερο λαχανικό και να γιατί: «Αυτό συμβαίνει επειδή 1 φλιτζάνι (30 γραμμάρια) ωμό σπανάκι έχει μόλις 7 θερμίδες ενώ εξακολουθεί να παρέχει το 16% της Ημερήσιας Αξίας (DV) για βιταμίνη Α και το 120% του DV για τη βιταμίνη Κ». Τα αντιοξειδωτικά, τα οποία προσφέρει επίσης το σπανάκι, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Σύμφωνα με μια μελέτη, το σπανάκι και άλλα σκούρα φυλλώδη λαχανικά έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη και λουτεΐνη, δύο αντιοξειδωτικά που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με μια διαφορετική μελέτη, το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που είναι καλό για την καρδιά.
  • Νεροκάρδαμο: Το νεροκάρδαμο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά ανά θερμίδα. Εάν τρώτε αυτό το πράσινο ωμό, περισσότερη βιταμίνη C θα παραμείνει στο σώμα σας. Εκτός από τη βιταμίνη C, το κάρδαμο είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, πρόδρομο της βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, καθώς και βιταμίνη Κ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και την οστική πυκνότητα. Τα αντιοξειδωτικά στο νεροκάρδαμο είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα αντιοξειδωτικά του νεροκάρδαμου εμποδίζουν την καταστροφή του DNA, του γενετικού υλικού του κυττάρου.
  • Μπρόκολο: Αυτό το πασίγνωστο σκούρο πράσινο λαχανικό, που μισούν πολύ τα παιδιά, είναι μια διατροφική δύναμη, γεμάτη σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Έχει ανασταλτική δράση στα κακοήθη κύτταρα καθώς είναι άφθονο σε φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνες Α και C και πολλά άλλα. Το μπρόκολο είναι ένα σταυρανθές λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να προστατεύσει από επιβλαβείς ιατρικές ασθένειες. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν γλυκοζινολικά, τα οποία είναι φυτοχημικά που περιέχουν θείο.

  • Καρότα: Έχετε ακούσει ποτέ ότι τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια σας; Τα καρότα είναι γεμάτα φυτοχημικά, όπως η βήτα-καροτίνη, που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην όραση — ειδικά τη νύχτα. Επίσης, μελέτες συνδέουν την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτίνες, όπως τα καρότα, με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Κάλιο, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C υπάρχουν όλα στα καρότα. Μπορείτε επίσης να ικανοποιήσετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε φυτικές ίνες τρώγοντας καρότα. Η υψηλότερη αυτοαναφερόμενη πρόσληψη καρότων συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients το 2020.
  • Πράσινα παντζάρια: Ενώ τα παντζάρια από μόνα τους είναι απίστευτα υγιεινά, μην απορρίπτετε τις φυλλώδεις πράσινες κορυφές τους! Οι βρώσιμες φυλλώδεις άκρες των παντζαριών είναι γεμάτες με βιταμίνη Κ, η οποία έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα πράσινα παντζάρια, η φυλλώδης κορυφή του φυτού παντζαριού, έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από την ίδια τη ρίζα. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή Β-καροτίνη και λουτεΐνη, βιταμίνες Α, C και Κ και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Ετοιμάστε πιλάφι με ψητό κουνουπίδι για δείπνο

Μπορείτε να καταναλώνετε υπερβολικά πολλά φρούτα;

Ιδέες για υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα 1 εβδομάδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon