Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan χορτοφαγική διατροφή: Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Vegan χορτοφαγική διατροφή: Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Vegan χορτοφαγική διατροφή: Τα ευρήματα νέας μελέτης, που περιλαμβάνει περισσότερους από 470.000 ανθρώπους, ενισχύουν την υπόθεση ότι οι δίαιτες χωρίς κρέας και χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους καρκίνου.


Οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν κρέας, ή τουλάχιστον το κάνουν με μέτρο, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για μερικούς από τους πιο κοινούς καρκίνους, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη μελέτη. Βρετανοί ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι οι χορτοφαγικές/βίγκαν δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, τα ευρήματα, που βασίζονται σε περισσότερους από 470.000 ανθρώπους, ενισχύουν την υπόθεση ότι οι δίαιτες χωρίς κρέας και χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας συνδέονται τουλάχιστον με χαμηλότερους κινδύνους καρκίνου. Η σχέση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Cody Watling, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ένα από τα ευρήματα της μελέτης ενίσχυσε αυτό που έχει δείξει προηγούμενη έρευνα: Λιγότερο κρέας σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα με μικρή κατανάλωση κρέατος (5 ή λιγότερες μερίδες κόκκινου κρέατος ή πουλερικών την εβδομάδα) είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν κρέας πιο συχνά. «Γνωρίζουμε από προηγούμενα στοιχεία ότι η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Watling. Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ήδη συμβουλεύουν τους ανθρώπους να περιορίσουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας για να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Με δύο άλλους κοινούς καρκίνους — του μαστού και του προστάτη — οι πιθανές επίδρασης της διατροφής ήταν λιγότερο σαφείς. Η ομάδα του Watling διαπίστωσε ότι μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή φαινόταν προστατευτική έναντι του καρκίνου του μαστού, αλλά μόνο μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ο κίνδυνος νόσου ήταν 18% χαμηλότερος, σε σύγκριση με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Αλλά όταν οι ερευνητές έκαναν μια βαθύτερη ανάλυση, η σχέση εξηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το χαμηλότερο σωματικό βάρος των χορτοφάγων γυναικών. (Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος μετά την εμμηνόπαυση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού — πιθανώς επειδή ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.). Εάν η χορτοφαγία μειώνει το βάρος των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, τότε θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ήταν χορτοφάγοι/βίγκαν ή έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας: Σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν συχνά κρέας, ο κίνδυνος της νόσου ήταν 20% έως 31% χαμηλότερος. Ο Watling εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το εύρημα: Δεν υπάρχουν διατροφικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον χαμηλότερο κίνδυνο μεταξύ των ανδρών που ακολουθούν δίαιτες χωρίς κρέας, ανέφερε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η plant based διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10 χρόνια στη ζωή σας

Βελτιστοποιήστε τη χορτοφαγική διατροφή σας

Όταν η χορτοφαγία μπορεί να περιλαμβάνει έναν αριθμό παραλλαγών

Σχέση μεταξύ της διατροφής και της covid -19 βρίσκει επιστημονική έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon