Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Vegan στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Τα κάστανα, το βασικό συστατικό αυτού του στιφάδου, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών, ενώ τα μανιτάρια προσθέτουν μια γεύση umami.


Καθώς μπαίνουν τα χειμωνιάτικα κρύα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από ένα ζεστό, χορταστικό στιφάδο. Αυτή τη σεζόν, ας εξερευνήσουμε μια απολαυστική συνταγή που συνδυάζει τις γήινες γεύσεις κάστανων και μανιταριών, δημιουργώντας ένα πιάτο που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και φέρνει μια νότα χειμωνιάτικης ευτυχίας στο τραπέζι σας.

Συστατικά:

  • 400 γρ κάστανα καθαρισμένα
  • 300 γραμμάρια ανάμεικτα μανιτάρια (όπως shiitake και portobello), κομμένα σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 150 ml κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)

 

Παρασκευή:

  • Προετοιμάζουμε τα κάστανα: Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα κάστανα, κάντε μια μικρή τομή σε κάθε κάστανο και βράστε τα για περίπου 15 λεπτά. Μόλις κρυώσει, ξεφλουδίστε το κέλυφος και το εσωτερικό δέρμα.
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σοτάροντας μέχρι να γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα καρότα και το σέλινο, βράζοντας μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  • Προσθέτουμε μανιτάρια και κάστανα: Εισάγετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να απελευθερώσουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέστε τα έτοιμα κάστανα στο μείγμα.
  • Βράζουμε: Ρίξτε το κόκκινο κρασί (αν το χρησιμοποιήσετε), αφήνοντάς το να σιγοβράσει και σβήνουμε την κατσαρόλα. Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης και το ξερό θυμάρι. Αφήνουμε το στιφάδο να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπασμένο, για περίπου 30 λεπτά. Το στιφάδο πρέπει να πήξει ελαφρώς.
  • Καρυκεύστε: Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε το στιφάδο και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση.
  • Σερβίρετε: Σερβίρετε το στιφάδο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται υπέροχα με ψωμί κρούστας ή με πουρέ πατάτας.

Διατροφικά Οφέλη:

Τα κάστανα, το βασικό συστατικό αυτού του vegan στιφάδου, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών. Τα μανιτάρια προσθέτουν μια γεύση umami και είναι επίσης γνωστά για τη θρεπτική τους αξία, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάστανο: Ένα σνακ με πολλά οφέλη για τον οργανισμό σας

Κοτόπουλο σοτέ με μουστάρδα και μανιτάρια

Πώς τα μανιτάρια επιδρούν στην υγεία μας;

Ποια τρόφιμα μπορεί να μας δηλητηριάσουν;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon