Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Vegan στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Τα κάστανα, το βασικό συστατικό αυτού του στιφάδου, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών, ενώ τα μανιτάρια προσθέτουν μια γεύση umami.


Καθώς μπαίνουν τα χειμωνιάτικα κρύα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από ένα ζεστό, χορταστικό στιφάδο. Αυτή τη σεζόν, ας εξερευνήσουμε μια απολαυστική συνταγή που συνδυάζει τις γήινες γεύσεις κάστανων και μανιταριών, δημιουργώντας ένα πιάτο που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και φέρνει μια νότα χειμωνιάτικης ευτυχίας στο τραπέζι σας.

Συστατικά:

  • 400 γρ κάστανα καθαρισμένα
  • 300 γραμμάρια ανάμεικτα μανιτάρια (όπως shiitake και portobello), κομμένα σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 150 ml κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)

 

Παρασκευή:

  • Προετοιμάζουμε τα κάστανα: Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα κάστανα, κάντε μια μικρή τομή σε κάθε κάστανο και βράστε τα για περίπου 15 λεπτά. Μόλις κρυώσει, ξεφλουδίστε το κέλυφος και το εσωτερικό δέρμα.
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σοτάροντας μέχρι να γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα καρότα και το σέλινο, βράζοντας μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  • Προσθέτουμε μανιτάρια και κάστανα: Εισάγετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να απελευθερώσουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέστε τα έτοιμα κάστανα στο μείγμα.
  • Βράζουμε: Ρίξτε το κόκκινο κρασί (αν το χρησιμοποιήσετε), αφήνοντάς το να σιγοβράσει και σβήνουμε την κατσαρόλα. Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης και το ξερό θυμάρι. Αφήνουμε το στιφάδο να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπασμένο, για περίπου 30 λεπτά. Το στιφάδο πρέπει να πήξει ελαφρώς.
  • Καρυκεύστε: Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε το στιφάδο και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση.
  • Σερβίρετε: Σερβίρετε το στιφάδο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται υπέροχα με ψωμί κρούστας ή με πουρέ πατάτας.

Διατροφικά Οφέλη:

Τα κάστανα, το βασικό συστατικό αυτού του vegan στιφάδου, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών. Τα μανιτάρια προσθέτουν μια γεύση umami και είναι επίσης γνωστά για τη θρεπτική τους αξία, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάστανο: Ένα σνακ με πολλά οφέλη για τον οργανισμό σας

Κοτόπουλο σοτέ με μουστάρδα και μανιτάρια

Πώς τα μανιτάρια επιδρούν στην υγεία μας;

Ποια τρόφιμα μπορεί να μας δηλητηριάσουν;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon