Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Vegan στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Τα κάστανα, το βασικό συστατικό αυτού του στιφάδου, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών, ενώ τα μανιτάρια προσθέτουν μια γεύση umami.



Καθώς μπαίνουν τα χειμωνιάτικα κρύα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από ένα ζεστό, χορταστικό στιφάδο. Αυτή τη σεζόν, ας εξερευνήσουμε μια απολαυστική συνταγή που συνδυάζει τις γήινες γεύσεις κάστανων και μανιταριών, δημιουργώντας ένα πιάτο που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και φέρνει μια νότα χειμωνιάτικης ευτυχίας στο τραπέζι σας.


Συστατικά:

  • 400 γρ κάστανα καθαρισμένα
  • 300 γραμμάρια ανάμεικτα μανιτάρια (όπως shiitake και portobello), κομμένα σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 150 ml κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)

 

Παρασκευή:

  • Προετοιμάζουμε τα κάστανα: Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα κάστανα, κάντε μια μικρή τομή σε κάθε κάστανο και βράστε τα για περίπου 15 λεπτά. Μόλις κρυώσει, ξεφλουδίστε το κέλυφος και το εσωτερικό δέρμα.
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σοτάροντας μέχρι να γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα καρότα και το σέλινο, βράζοντας μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  • Προσθέτουμε μανιτάρια και κάστανα: Εισάγετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να απελευθερώσουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέστε τα έτοιμα κάστανα στο μείγμα.
  • Βράζουμε: Ρίξτε το κόκκινο κρασί (αν το χρησιμοποιήσετε), αφήνοντάς το να σιγοβράσει και σβήνουμε την κατσαρόλα. Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης και το ξερό θυμάρι. Αφήνουμε το στιφάδο να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπασμένο, για περίπου 30 λεπτά. Το στιφάδο πρέπει να πήξει ελαφρώς.
  • Καρυκεύστε: Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε το στιφάδο και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση.
  • Σερβίρετε: Σερβίρετε το στιφάδο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται υπέροχα με ψωμί κρούστας ή με πουρέ πατάτας.

Διατροφικά Οφέλη:

Τα κάστανα, το βασικό συστατικό αυτού του vegan στιφάδου, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών. Τα μανιτάρια προσθέτουν μια γεύση umami και είναι επίσης γνωστά για τη θρεπτική τους αξία, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάστανο: Ένα σνακ με πολλά οφέλη για τον οργανισμό σας

Κοτόπουλο σοτέ με μουστάρδα και μανιτάρια

Πώς τα μανιτάρια επιδρούν στην υγεία μας;

Ποια τρόφιμα μπορεί να μας δηλητηριάσουν;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon