Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan μπριάμ: Ελληνικό παραδοσιακό μπριάμ για boost βιταμινών

Vegan μπριάμ: Ελληνικό παραδοσιακό μπριάμ για boost βιταμινών

Vegan μπριάμ: Η νηστεία είναι μια αφορμή για όλους μας να απολαύσουμε υγιεινά, θρεπτικά και πεντανόστιμα φαγητά όπως ένα παραδοσιακό μπριάμ.


Η απλότητα είναι η τελειότητα! Αυτή η καταπληκτική παραδοσιακή συνταγή μπριάμ είναι το λαμπρότερο παράδειγμα για το πώς η ελληνική κουζίνα παίρνει τα πιο απλά συστατικά και χωρίς καμία προσπάθεια τα μετατρέπει σε ένα πιάτο που μπορείτε να γλείφετε τα δάχτυλά σας! Είναι μία εξαιρετική επιλογή πιάτου για όσους ασπάζονται τον βιγκανισμό ή νηστεύουν λόγω των ημερών.

Δημιουργήστε το απόλυτο ελληνικό παραδοσιακό πιάτο

Υλικά συνταγής:

  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε 3-4 κονσέρβες ντομάτας, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες.
  • 1/2 κιλό πατάτες, κομμένες σε φέτες
  • 1/2 κιλό μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
  • 3/4 ενός φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής:

  • Για να προετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη συνταγή μπριάμ, ξεκινήστε προετοιμάζοντας τα λαχανικά σας. Ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες σε φέτες. Πλύντε καλά τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και κόψτε σε φέτες 1 εκατοστού. Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε τα λαχανικά σε κομμάτια. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και κόψτε σε λεπτές φέτες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πράσινες πιπεριές.
  • Για να ψήσετε το μπριάμ χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 30* 35 εκατοστά, έτσι ώστε τα λαχανικά να μην στρώνονται πολύ βαθιά στο εσωτερικό του ταψιού.
  • Στρώστε τον πάτο του ταψιού με κομμένες ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετήστε από πάνω τα κομμένα λαχανικά και αλατοπιπερώστε καλά. Πασπαλίστε με το κρεμμύδι και το σκόρδο και από πάνω με τις υπόλοιπες ντομάτες. Αλατοπιπερώστε καλά, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πασπαλίστε με ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζετε το μπριάμ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C (πάνω και κάτω αντιστάσεις) για 1 ½ με 2 ώρες. Ξεσκεπάστε το μπριάμ στα μισά του χρόνου μαγειρέματος και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Σερβίρετε αυτό το παραδοσιακό πιάτο μπριάμ με αλμυρή φέτα και πολύ ψωμί. Απολαύστε!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ratatouille - Το μπριάμ που θα σας μείνει αξέχαστο

Ο δεκάλογος της πολύτιμης αγκινάρας

Νηστεία: Τι πρέπει να προσέχουν οι πάσχοντες από διαβήτη και υψηλό ουρικό οξύ

Μεγάλη Σαρακοστή, ευκαιρία για αποτοξίνωση και δίαιτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon