Vegan μειονεκτήματα: Διασημότητες και influencers από όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει τον βιγκανισμό.
Διασημότητες και influencers από όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει τον βιγκανισμό. Λοιπόν, το λένε το νέο τους μαγικό μάντρα να παραμείνουν υγιείς. Και γιατί όχι, τα λαχανικά είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Είναι εύκολα στο πεπτικό σύστημα και είναι χαμηλά σε λιπαρά, γεγονός που διασφαλίζει ότι η αύξηση του σωματικού βάρους δεν συζητείται.
Όμως, παρ’ όλη τη χορτοφαγική του αξία, ο βιγκανισμός αφήνει την πόρτα ανοιχτή για ένα πολύ μεγάλο ερώτημα: τι θα συμβεί στο σώμα μας εάν δεν καταναλώνουμε υγιή λίπη, πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τα γαλακτοκομικά και το κρέας; Εάν αυτή η ερώτηση έχει αναδυθεί στο μυαλό σας πολλές φορές, τότε δυστυχώς – είστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Ερευνήσαμε πολύ και σκληρά για να σας απαντήσουμε ακριβώς αυτό.
Σίγουρα, η ποικιλία είναι το καρύκευμα της ζωής και η απομάκρυνση των μη χορτοφαγικών τροφίμων από τη ζωή σας θα σας αφήσει με λιγότερες επιλογές. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μικρό ζήτημα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες μάχες που έχουμε να δώσουμε.
Το 2009, μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition αναφέρθηκε στην άλλη πλευρά του να είσαι vegan. Η δημοσίευση πρότεινε ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν δίαιτες vegan συχνά διαπιστώνεται έλλειψη σε απαραίτητες βιταμίνες και λίπη.
Ποια είναι λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χάσετε; Για αρχή, πείτε αντίο στα καλά λιπαρά
Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για την καρδιά, τα μάτια, το δέρμα, τα μαλλιά και τον εγκέφαλό σας. Στην πραγματικότητα, συμβάλλουν στη συνολική ευεξία σας. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι ένα τέτοιο καλό λίπος και τα ψάρια και τα αυγά είναι πλούσια σε αυτό. Ενώ ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα 3, η ποσότητα της διατροφής που θα λάβετε από αυτούς σε σύγκριση με μη vegan πηγές είναι πολύ μικρότερη. Τελικά πόσους ξηρούς καρπούς μπορείς να καταναλώσεις την ημέρα;
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε αφθονία μόνο σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά. Έτσι, το μποϊκοτάροντας αυτές τις πηγές θα αυξήσει την εξάρτησή σας από τα συμπληρώματα (θα πρέπει να κυνηγήσετε για vegan, φυσικά) – για να μην θέλετε να υποστείτε νευρολογικές συνέπειες.
Εάν ακυρώνετε τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα κρέατος, τότε η κατανάλωση ασβεστίου και βιταμίνης D θα είναι λίγο δύσκολη, εκτός εάν προσκαλέσετε συμπληρώματα διατροφής στη ζωή σας. Για τη βιταμίνη D, τα ψάρια, ο κρόκος αυγού και το συκώτι του βοείου κρέατος είναι οι πιο πλούσιες πηγές. Οποιαδήποτε ανεπάρκεια σε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και την απόδοση του άλλου. Βασικά, πρέπει να τα εξισορροπήσετε για υγιή και δυνατά οστά.
Ενώ υποστηρίζουμε πλήρως τις ευγενικές σας προθέσεις απέναντι στη φύση και τα ζώα, η σκληρή αλήθεια είναι: το σώμα σας χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά που δεν θα λάβετε από τα λαχανικά και τα φρούτα. Η λύση λοιπόν βρίσκεται στην εύρεση της μέσης οδού. Δεν χρειάζεται να τρώτε κοτόπουλο και πρόβειο κρέας. Ζήστε μια χορτοφαγική ζωή βασιζόμενη σε μη vegan τρόφιμα μόνο για να δώσετε στο σώμα σας τη δύναμη που χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε ανθρωπιστικοί τόσο για τα ζώα όσο και για το σώμα σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube