Vegan μανιταρόσουπα: Σούπα μανιταριών με πλούσια, κρεμώδη υφή που δεν χρησιμοποιεί καθόλου γαλακτοκομικά και όμως καταφέρνει να προσφέρει μια μεστή γεύση, σε συνδυασμό με τις γήινες νότες των αποξηραμένων μανιταριών.
Η καλύτερη εποχή για σούπα έφτασε και φέτος θα προσθέσετε αυτή τη συνταγή στην εβδομαδιαία εναλλαγή σας. Και ναι, είναι κρεμώδης χωρίς όμως να χρησιμοποιεί γαλακτοκομικά! Αυτή η κρεμώδης υφή του και η βαθιά γεύση μανιταριού που ενισχύεται από τα αποξηραμένα μανιτάρια θα σας δελεάσουν όλο το χρόνο να την φτιάξετε.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να την φτιάξουμε, είναι:
Για τα κρουτόν
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 φέτες ψωμί με προζύμι, χωρίς την κόρα, κομμένες σε μικρά κυβάκια.
Για τη σούπα
- 30-50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κιλά μανιτάρια cremini κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 χούφτα φρέσκο θυμάρι, δεμένο με σπάγκο κουζίνας
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) ζωμός λαχανικών
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για γεύση
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο για γεύση
- 1 κουταλιά της σούπας λευκό ρύζι
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση για τα κρουτόν:
- Σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τους κύβους ψωμιού και τους ανακατεύουμε λίγο, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 5 λεπτά.
- Αφήνουμε στην άκρη σε ένα πιάτο για να γαρνίρουμε τη σούπα με αργότερα.
Εκτέλεση για την σούπα:
- Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια: Βάζουμε ένα μπρίκι με νερό να βράσει. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Μουλιάζουμε για 20 λεπτά.
- Τοποθετούμε ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο πάνω από ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τα μανιτάρια πάνω στη σίτα για να στραγγίξουν τα υγρά τους.
- Σε αυτό το νερό που έμεινε στο μπολ, προσθέστε επιπλέον νερό, εάν χρειάζεται, για να γίνει 4 φλιτζάνια. Αφήστε το στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το λάδι.
- Μόλις ζεσταθεί το λάδι και γυαλίσει, προσθέστε τα μανιτάρια cremini σε φέτες.
- Μαγειρέψτε τα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί μέρος του υγρού.
- Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το θυμάρι, τη σάλτσα σόγιας και τα στραγγισμένα μανιτάρια πορτσίνι.
- Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και πάλι για 20 λεπτά ή μέχρι τα μανιτάρια να αποκτήσουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέτουμε τον ζωμό, το υγρό που στραγγιξε από τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
- Ρυθμίστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ώστε να σιγοβράσει.
- Αφήστε το να βράσει για 20 λεπτά ακόμα, με ανοιχτό καπάκι και αφού αφαιρέσετε το θυμάρι.
- Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να κάνετε τη σούπα βελουτέ.
- Βάλτε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρετε με κρουτόν και σχοινόπρασο.
Έτοιμο το πιάτο σας!! Χειμωνιάτικο, ελαφρύ και υπέροχο! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube