Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan φλαν με καραμέλα και γάλα σόγιας

Vegan φλαν με καραμέλα και γάλα σόγιας

Έχετε όρεξη για ένα γλυκό χωρίς γαλακτοκομικά ή αυγό, κρεμώδες και με πλούσια γεύση καραμέλα;


Η Ιαπωνία μπορεί να είναι ένα δύσκολο μέρος για να είσαι vegan. Όμως, υπάρχουν μερικά λιγότερο γνωστά αν και άμεσα διαθέσιμα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν. Παρόμοια με την αμερικανική πουτίγκα κρέμας, το πουρίν είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Ιαπωνίας. Είναι συνήθως κρεμώδες, με αυγό, σίγουρα όχι vegan και μόνο μερικές φορές χορτοφαγικό.

Χωρίς επίπονο ψήσιμο, όμως, μπορούμε να φτιάξουμε παραδοσιακή καραμέλα και μια κρέμα φυτικής προέλευσης με εκχύλισμα φυκιών ως δευτερεύον σκληρυντικό. Είναι διακριτικά αρωματισμένο για να ταιριάζει σε όσους βρίσκουν αυτή την εποχή του χρόνου υπερβολικά καρυκευμένο με κολοκύθα.

Το άγαρ, που μερικές φορές περιγράφεται ως χορτοφαγική ζελατίνη, δεν είναι μόνο ένα ευέλικτο υποκατάστατο. Φτιαγμένο από tengusa (κόκκινα φύκια) και ένα είδος φυκιού που ονομάζεται ogonori, υπάρχει επίσης άμεση σύνδεση με την Ιαπωνία. Το άγαρ χρησιμοποιείται ευρέως σε wagashi (παραδοσιακά ιαπωνικά γλυκά) όπως τα πολύχρωμα kanten (ζελεδάκια φρούτων) ή για την παρασκευή καλοκαιρινών noodles tokoroten.

Υπάρχει μια τάση να επικαλείται την ευρωπαϊκή πολυπλοκότητα αποκαλώντας αυτό το πιάτο κρέμα καραμέλα ή flan de leche, αλλά το πουρίν με οποιοδήποτε όνομα θα είναι πάντα επιτυχία. Το μεγάλο μέγεθος είναι απλώς μια πρόταση σερβιρίσματος. Γι’ αυτό μη διστάσετε να μοιράσετε τη συνταγή σε πολλά μικρότερα δοχεία. Τρώτε την ίδια μέρα ή βάζετε στο ψυγείο για έως και τέσσερις ημέρες.

Συστατικά

  • 75 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
  • 20 γραμμάρια νερό
  • 150 γραμμάρια kibitō (ανοιχτή καστανή ζάχαρη)
  • 750-800 χιλιοστόλιτρα γάλα σόγιας
  • 25 γραμμάρια αλεύρι ρεβιθιού
  • 5 χιλιοστόλιτρα εκχύλισμα βανίλιας
  • 10 κλώνοι σαφράν
  • 4 γραμμάρια kanten (άγαρ σε σκόνη)

 

Οδηγίες παρασκευής

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε τη λευκή ζάχαρη και το νερό. Περιστασιακά, στροβιλίζετε το τηγάνι αντί να το ανακατεύετε για να το συνδυάσετε, στη συνέχεια αφήστε το να βράσει για πέντε έως έξι λεπτά ή μέχρι να καραμελώσει ομοιόμορφα. Ένα πιο σκούρο χρώμα είναι πιο γευστικό, αλλά αν το μείγμα αρχίσει να καπνίζει, καίγεται – πετάξτε και ξεκινήστε ξανά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε αμέσως σε ένα στρογγυλό ταψί σιλικόνης 1 λίτρου, γέρνοντας ώστε να καλύψει ομοιόμορφα τη βάση.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα (τουλάχιστον 2 λίτρα), ανακατεύουμε τη ζάχαρη kibitō, το γάλα σόγιας, το σαφράν, το αλεύρι ρεβιθιού και το agar-agar, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύοντας συνεχώς, αφήστε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για τρία λεπτά. Αν βγάζει φυσαλίδες χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά.
  • Ρίξτε το μείγμα από το βήμα 2 μέσα από ένα κόσκινο απευθείας πάνω από την καραμέλα από το βήμα 1. Το κόσκινο θα αφαιρέσει τυχόν σβώλους και φυσαλίδες και επίσης θα συγκρατήσει τα νήματα του σαφράν.
  • Ψύξτε στον πάγκο και μετά βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι ώρες (κατά προτίμηση όλη τη νύχτα). Καθώς κάθεται, η καραμέλα θα διαλυθεί, χρωματίζοντας και αρωματίζοντας την κορυφή.
  • Όταν είστε έτοιμοι να φάτε, μπορεί να χρειαστεί να περάσετε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες του δοχείου για να χαλαρώσετε το πτερύγιο. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο και αναποδογυρίζουμε, μετά κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι πιο υγιεινό;

Vegan κρεμώδης σούπα ταχίνι με μανιτάρια και λευκά φασόλια

Γιατί πολλοί άνδρες δεν ακολουθούν μια vegan διατροφή;

Δεν θα περιμένατε να βρείτε ζάχαρη σε αυτά τα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon