Vegan διατροφή: Oι υδρόβιοι οργανισμοί μπορούν να συσσωρεύσουν τη βιταμίνη Β12 - μια βασική θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην παραγωγή αίματος και νευρικών κυττάρων.
Τα άτομα που ακολουθούν μια vegan διατροφή σύντομα θα ενθαρρύνονται να λαμβάνουν συμπληρώματα φυκιών για να αποτρέψουν την ανάπτυξη ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, σύμφωνα με νέα έρευνα. Επί του παρόντος, οι φυτικές δίαιτες υποφέρουν από έλλειψη Β12, θέτοντας τους vegan σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμινών.
Ωστόσο, έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα που παρασκευάζονται από φύκια μπορεί να είναι η απάντηση, καθώς οι υδρόβιοι οργανισμοί μπορούν να συσσωρεύσουν τη βιταμίνη Β12 – μια βασική θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην παραγωγή αίματος και νευρικών κυττάρων.
Η κορυφαία συγγραφέας καθηγήτρια Alison Smith είπε: «Διατροφές που βασίζονται αποκλειστικά σε φυτικά προϊόντα είναι εξαιρετικές σε πολλά επίπεδα, αλλά έχουν ορισμένες ελλείψεις και μία από τις πιο σημαντικές από αυτές είναι η έλλειψη της βιταμίνης Β12». Ο κοινός συγγραφέας Dr Payam Mehrshahi είπε: «Συμπληρώματα με βάση τη βιταμίνη Β12 είναι ήδη διαθέσιμα, αλλά μερικά είναι αποτελεσματικά και άλλα όχι.
«Εάν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, κινδυνεύετε να έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12. Μπορείτε να αγοράσετε συμπληρώματα, αλλά αν πάρετε το λάθος δισκίο, το λάθος συμπλήρωμα, τότε θα μπορούσατε να συνεχίσετε να βλάπτετε τον εαυτό σας». Ο καθηγητής Smith πρόσθεσε: «Πολλοί vegans θα προτιμούσαν να μην έχουν χημικά συμπληρώματα και θα ήθελαν να λάβουν τη Β12 τους ως φυσικό μέρος της διατροφής τους. «Δεν μπορείτε να το πάρετε από τα φυτά, αλλά έχουμε ανακαλύψει ότι ορισμένα φύκια είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης».
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, ναυτία, μυϊκή αδυναμία, κόπωση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και μυϊκό μούδιασμα. Εάν ένα άτομο στερείται βιταμίνης Β12 για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδυνεύει επίσης να αναπτύξει κακοήθη αναιμία, καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου 2. Ο Δρ Mehrshahi είπε: «Το κρίσιμο σημείο είναι ότι η Β12 παράγεται από βακτήρια όπως αυτά που αναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα των αγελάδων και των προβάτων.
«Δεν μπορείτε να το πάρετε απευθείας από φυτά. Το κρέας υπήρξε η κύρια παραδοσιακή πηγή μαζί με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά». Ο Δρ Mehrshahi πρόσθεσε: «Ωστόσο, εάν υιοθετήσετε μια χορτοφαγική διατροφή ή πιο αισθητά μια vegan διατροφή, η πρόσληψη Β12 μπορεί να μειωθεί δραστικά και αυτό έχει πλέον αξιοσημείωτες συνέπειες για την υγεία του έθνους». Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν έναν βίγκαν τρόπο ζωής. Από το 2018, η πώληση των vegan προϊόντων έχει αυξηθεί κατά 49%.
Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια vegan διατροφή λαμβάνουν μόνο το 10% της βιταμίνης Β12 που παρέχεται από μια τυπική δίαιτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επίπεδο είναι περίπου 0,5 μικρογραμμάρια Β12 την ημέρα, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο που θεωρείται υγιεινή δόση, σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή. Οι συγγραφείς μιας προηγούμενης μελέτης είπαν: «Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ζήτηση για εμπλουτισμό φυτικών γαλακτοκομικών και εναλλακτικών τροφών κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως για την καταπολέμηση των ελλειμμάτων σε βιταμίνη Β12».
Ο καθηγητής Smith σημείωσε: «Έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν διαφορετικές μορφές Β12 και εντοπίσαμε ποια φύκια συσσωρεύουν τις ποικιλίες που λειτουργούν στους ανθρώπους. «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να αρχίσει να παράγει αποτελεσματικά συμπληρώματα φυκιών που θα μας επιτρέψουν να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σχετικά με την ανεπάρκεια Β12».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube