Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan bolognese: Το κλασικό πιάτο σε εκδοχή ιδανική για νηστεία

Vegan bolognese: Το κλασικό πιάτο σε εκδοχή ιδανική για νηστεία

Vegan bolognese: Αυτή η συνταγή για βεγκανικό μπολονέζ προσφέρει μια χορταστική και γευστική εναλλακτική στις παραδοσιακές συνταγές με κρέας.


Αυτή η συνταγή για βεγκανικό μπολονέζ προσφέρει μια χορταστική και γευστική εναλλακτική στις παραδοσιακές συνταγές με κρέας. Φτιαγμένη με φακές και λαχανικά, είναι ιδανική για όσους επιθυμούν ένα φυτικό γεύμα χωρίς να θυσιάσουν τη γεύση ή την υφή.

Υλικά:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι καφέ ή πράσινες φακές, πλυμένες
  • 1 κονσέρβα (400 γρ) ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά, ή επιπλέον ζωμό λαχανικών)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό βασιλικό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό ρίγανη1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρό θυμάρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού (προαιρετικά για λίγη πικάντικη γεύση)
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά βούληση
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας ή ταμαρί
  • 1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο ξύδι
  • Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός, για γαρνίρισμα

Οδηγίες:

Ζεστάνετε το Λάδι και Σοτάρετε τα Λαχανικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρότο και σέλινο. Σοτάρετε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.

Προσθέστε Σκόρδο και Μπαχαρικά: Ανακατέψτε το λιωμένο σκόρδο, τον ξηρό βασιλικό, τη ρίγανη, το θυμάρι και τις νιφάδες πιπεριού. Μαγειρέψτε για ακόμα 1-2 λεπτά μέχρι να αναδυθεί η αρωματική τους γεύση.

Ενσωματώστε Φακές και Ντομάτες: Προσθέστε τις πλυμένες φακές στην κατσαρόλα, ακολουθούμενες από τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατέψτε καλά.

Σιγοβράστε με Υγρά: Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών και το κόκκινο κρασί (αν χρησιμοποιείτε). Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, μειώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει, χωρίς καπάκι, για 25-30 λεπτά, ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και η σάλτσα να πήξει. Ανακατέψτε κατά διαστήματα, προσθέτοντας επιπλέον ζωμό αν χρειαστεί.

Καρυκεύστε και Ολοκληρώστε: Ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας ή ταμαρί και το μπαλσάμικο ξύδι. Καρυκεύστε με αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά βούληση. Σιγοβράστε για επιπλέον 5 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρετε: Ανακατέψτε τη σάλτσα μπολονέζ με την αγαπημένη σας πάστα ή σερβίρετέ την πάνω από ρύζι. Γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό για μια επιπλέον δόση γεύσης και χρώματος.

Αυτό το βεγκανικό μπολονέζ είναι πλούσιο, ικανοποιητικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε ένα κλασικό ιταλικό πιάτο με φυτική παραλλαγή. Συνοδέψτε το με σκελίδες σκόρδου ή μια φρέσκια σαλάτα για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια διαφορετική αλλά απλή συνταγή με μακαρόνια, λεμόνι και σκόρδο

Spaghetti Amatriciana: Ένα κλασικό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών από την πόλη Amatrice

Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά

Ένας πολυτελής συνδυασμός για ένα ιδιαίτερο μεσημεριανό γεύμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν πρέπει οι χουρμάδες να λείπουν από την διατροφή των παιδιών μας;

Χουρμάδες: Οι χουρμάδες είναι ένα εξαιρετικό φρούτο με πολλές θρεπτικές αξίες και οφέλη για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά. Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και φυσικά σάκχαρα, οι χουρμάδες μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή

Έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό; Πώς να το σώσετε! 

Μερικές φορές, η προσθήκη οξέος μπορεί να αναδείξει τις γεύσεις και να μειώσει την αίσθηση της καυτεράδας. Δοκιμάστε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή ξίδι. Αυτό μπορεί να δώσει μια φρεσκάδα στο πιάτο και να το κάνει πιο ισορροπημένο.

Ένα φυσικό σνακ που μπορεί να ενισχύσει την πεπτική υγεία.

Ηλιόσποροι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, υποστηρίζουν την καλή πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και διατηρούν την υγεία του εντέρου.

Η μέθοδος του πιάτου και πώς να την εφαρμόσεις στη διατροφή σου 

Το ένα τέταρτο του πιάτου σου θα πρέπει να είναι αφιερωμένο σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια, φακές ή tofu. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Πώς ο άνηθος βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Άνηθος: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιλιπιδικές του ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL και των τριγλυκεριδίων, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Τα οφέλη ενός δυνατού διατροφικού «ζευγαριού» 

Φακές με ρύζι: Οι φακές και το ρύζι μπορούν να μαγειρευτούν γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για πολυάσχολες μέρες. Μπορούν να σερβιριστούν με διάφορες σάλτσες, λαχανικά ή μπαχαρικά, προσφέροντας ποικιλία και γεύση.

3 Εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε την πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα

Πρωτεΐνη: Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης στα γεύματα είναι σημαντική για τη μυϊκή ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη γενική υγεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσουμε περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά μας,

Close Icon