Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan bolognese: Το κλασικό πιάτο σε εκδοχή ιδανική για νηστεία

Vegan bolognese: Το κλασικό πιάτο σε εκδοχή ιδανική για νηστεία

Vegan bolognese: Αυτή η συνταγή για βεγκανικό μπολονέζ προσφέρει μια χορταστική και γευστική εναλλακτική στις παραδοσιακές συνταγές με κρέας.



Αυτή η συνταγή για βεγκανικό μπολονέζ προσφέρει μια χορταστική και γευστική εναλλακτική στις παραδοσιακές συνταγές με κρέας. Φτιαγμένη με φακές και λαχανικά, είναι ιδανική για όσους επιθυμούν ένα φυτικό γεύμα χωρίς να θυσιάσουν τη γεύση ή την υφή.


Υλικά:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι καφέ ή πράσινες φακές, πλυμένες
  • 1 κονσέρβα (400 γρ) ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά, ή επιπλέον ζωμό λαχανικών)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό βασιλικό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό ρίγανη1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρό θυμάρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού (προαιρετικά για λίγη πικάντικη γεύση)
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά βούληση
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας ή ταμαρί
  • 1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο ξύδι
  • Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός, για γαρνίρισμα

Οδηγίες:

Ζεστάνετε το Λάδι και Σοτάρετε τα Λαχανικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρότο και σέλινο. Σοτάρετε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.

Προσθέστε Σκόρδο και Μπαχαρικά: Ανακατέψτε το λιωμένο σκόρδο, τον ξηρό βασιλικό, τη ρίγανη, το θυμάρι και τις νιφάδες πιπεριού. Μαγειρέψτε για ακόμα 1-2 λεπτά μέχρι να αναδυθεί η αρωματική τους γεύση.

Ενσωματώστε Φακές και Ντομάτες: Προσθέστε τις πλυμένες φακές στην κατσαρόλα, ακολουθούμενες από τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατέψτε καλά.

Σιγοβράστε με Υγρά: Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών και το κόκκινο κρασί (αν χρησιμοποιείτε). Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, μειώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει, χωρίς καπάκι, για 25-30 λεπτά, ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και η σάλτσα να πήξει. Ανακατέψτε κατά διαστήματα, προσθέτοντας επιπλέον ζωμό αν χρειαστεί.

Καρυκεύστε και Ολοκληρώστε: Ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας ή ταμαρί και το μπαλσάμικο ξύδι. Καρυκεύστε με αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά βούληση. Σιγοβράστε για επιπλέον 5 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρετε: Ανακατέψτε τη σάλτσα μπολονέζ με την αγαπημένη σας πάστα ή σερβίρετέ την πάνω από ρύζι. Γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό για μια επιπλέον δόση γεύσης και χρώματος.

Αυτό το βεγκανικό μπολονέζ είναι πλούσιο, ικανοποιητικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε ένα κλασικό ιταλικό πιάτο με φυτική παραλλαγή. Συνοδέψτε το με σκελίδες σκόρδου ή μια φρέσκια σαλάτα για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια διαφορετική αλλά απλή συνταγή με μακαρόνια, λεμόνι και σκόρδο

Spaghetti Amatriciana: Ένα κλασικό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών από την πόλη Amatrice

Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά

Ένας πολυτελής συνδυασμός για ένα ιδιαίτερο μεσημεριανό γεύμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon