Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βατόμουρα: Ποια είναι πιο υγιεινά, τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα;

Βατόμουρα: Ποια είναι πιο υγιεινά, τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα;

Βατόμουρα: Τα βατόμουρα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Ένα φλιτζάνι φρέσκα βατόμουρα παρέχει το 16% της συνιστώμενης ποσότητας ημερησίως για τους άνδρες, το 19% για τις γυναίκες.

Αυτό δεν θα αποτελεί έκπληξη για πολλούς Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν ενθουσιαστεί με τα βατόμουρα. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Όχι μόνο έχουν υπέροχη γεύση, αλλά οι μελέτες συνεχίζουν να προτείνουν περισσότερους λόγους για να τα αγκαλιάσετε. “Είναι το είδος των πραγμάτων που πρέπει να τρώμε”, είπε ο Έρικ Ντέκερ, καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Άμχερστ. “Αλλά μερικές φορές αυτά τα πράγματα υπόσχονται υπερβολικά”. Οι αόριστα καθορισμένοι όροι όπως “υπερτροφή” χρησιμοποιούνται πολύ με τα βατόμουρα, των οποίων η δημοτικότητα έχει τροφοδοτηθεί από το προσεκτικό μάρκετινγκ. “Κάθε φορά που αρχίζετε να μιλάτε για “υπερτροφές” και “σούπερ φρούτα”, είναι μάλλον λίγο υπερβολικό”, είπε ο Ντέκερ. 


Βατόμουρα και υγεία

Τα βατόμουρα έχουν τις ρίζες τους στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου μια αγρότης ονόματι Elizabeth White και ένας κυβερνητικός βοτανολόγος ονόματι Frederick Coville τα μετέτρεψαν σε εμπορική καλλιέργεια το 1916. Η κατανάλωση έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί έτρωγαν περισσότερα από 2 κιλά φρέσκα βατόμουρα ανά άτομο το 2019, από μισή λίβρα το 2003. Τα βατόμουρα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Ένα φλιτζάνι φρέσκα βατόμουρα παρέχει το 16% της συνιστώμενης ποσότητας ημερησίως για τους άνδρες, το 19% για τις γυναίκες. Τα βατόμουρα έχουν επίσης άφθονη βιταμίνη Κ και το ορυκτό μαγγάνιο. Όλα αυτά συνοδεύονται από 84 θερμίδες και υγιεινά 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Οι φυτικές ίνες, είπε ο Decker, είναι εξαιρετικές για τα φιλικά μικρόβια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα. Μεταξύ άλλων, ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία έχει συνδεθεί με καρκίνο, αρθρίτιδα, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Οι φυτικές ίνες δεν είναι μοναδικές για τα βατόμουρα. Αλλά τα βατόμουρα, ειδικά η άγρια ​​ποικιλία, είναι μοναδικά στα επίπεδα πολυφαινολών τους, είπε ο Decker. Οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται στα φυτά, είναι μικροθρεπτικά συστατικά που έχουν υγιείς αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Άλλα τρόφιμα, όπως το τσάι ή τα κράνμπερι, έχουν επίσης υψηλά επίπεδα, είπε ο Decker. Αλλά οι πολυφαινόλες μπορεί να έχουν στυφή ή πικρή γεύση. Τα βατόμουρα προσφέρουν πιο γλυκιά γεύση, αλλά με πολύ λιγότερη φυσική ζάχαρη από, ας πούμε, τα κόκκινα σταφύλια. Τα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε έναν τύπο πολυφαινόλης που ονομάζονται ανθοκυανίνες. “Η μωβ χρωστική ουσία που λαμβάνετε σε ένα μύρτιλο προέρχεται από τις ανθοκυανίνες”, είπε ο Decker. Οι ανθοκυανίνες έχουν συνδεθεί με υγιή βιομάζα του εντέρου και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τις ανθοκυανίνες με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Τα άγρια ​​βατόμουρα συσσωρεύουν περισσότερες ανθοκυανίνες σε μικρότερο χώρο από τα εξημερωμένα βατόμουρα, είπε ο Decker. Ωστόσο, προειδοποίησε να μην κολλήσετε σε ένα ή δύο θρεπτικά συστατικά, τα οποία πιθανότατα δεν θα αλλάξουν δραματικά την υγεία σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε φρέσκο ​​και κατεψυγμένο. Τα φρέσκα μούρα θαμνώδους είναι εύκολα διαθέσιμα στα περισσότερα τμήματα προϊόντων, αλλά η κατάψυξη φρέσκων φρούτων μπορεί να κλειδώσει σε θρεπτικά συστατικά που διαφορετικά θα μπορούσαν να αλλοιωθούν.

Τα αποξηραμένα βατόμουρα είναι μια άλλη ιστορία. Χάνουν μόνο μια μικρή ποσότητα πολυφαινολών κατά την επεξεργασία, είπε ο Decker. Αλλά χάνουν τη γεύση τους. Και, λέει το USDA, οι κατασκευαστές συχνά προσθέτουν ζάχαρη, λάδι ή σιρόπι καλαμποκιού κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Ομοίως, οι μαρμελάδες και τα ζελέ βατόμουρου μπορεί να είναι όσο τα δύο τρίτα ζάχαρη, είπε ο Decker.

Η πίτα από βατόμουρο προσθέτει κορεσμένα λιπαρά από την κρούστα. Εάν πρόκειται να φάτε κάτι σαν τηγανίτες ή μάφιν ούτως ή άλλως, είπε ο Decker, μπορείτε να τα κάνετε πιο υγιεινά προσθέτοντας βατόμουρα στο μείγμα. Μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι το ψήσιμο μειώνει το επίπεδο των ανθοκυανινών. Αλλά μπορείτε εύκολα, και γευστικά, να δώσετε φρέσκα βατόμουρα σε γεύματα ως μέρος μιας σαλάτας, είπε. Στο πρωινό, ρίξτε τα στο πλιγούρι βρώμης, στο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή στα δημητριακά ολικής αλέσεως, με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Ο Decker είπε ότι ο ίδιος και οι φίλοι του διατροφολόγοι προτρέπουν πάντα τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αλλά “αν ένα φαγητό δεν έχει καλή γεύση, οι άνθρωποι δεν θα το φάνε”. Με τα βατόμουρα, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Η τελική του κρίση λοιπόν για το αν θα τα φάει πρέπει να είναι μουσική στα αυτιά όλων:” Θα πρέπει”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διαδεδομένες διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Η ώρα που ασκείστε κάνει τη διαφορά στην απώλεια λίπους

Τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

5 φρούτα με πολλές θερμίδες για αύξηση βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Σολομός με πέστο: H συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Σολομός με πέστο: Ο σολομός με πέστο είναι ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση του σολομού με την αρωματική φρεσκάδα του πέστο βασιλικού. Είναι ιδανικό για ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα

Πρωινά φθινόπωρο: Ιδέες πρωινών για τους κρύους μήνες

Πρωινά φθινόπωρο: Το πρωινό είναι η πιο σημαντική γεύση της ημέρας, και κατά τους κρύους μήνες, είναι ιδανικό να επιλέξετε ζεστά και θρεπτικά γεύματα. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες ιδέες για πρωινό

Σάκχαρο: Δύο κουταλιές της σούπας από αυτή την υπερτροφή το ρίχνουν – Τι ώρα πρέπει να την καταναλώνετε 

Η καλύτερη ώρα για να καταναλώσετε την κανέλα είναι το πρωί, καθώς μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπακαλιάρος με σάλτσα από κρασί και κρόκο Κοζάνης

Ο μπακαλιάρος είναι ένα παραδοσιακό ψάρι που συνδυάζεται τέλεια με διάφορες σάλτσες. Αυτή η συνταγή προτείνει μια μοναδική παρασκευή με σάλτσα από κρασί και κρόκο Κοζάνης, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία γεμάτη αρώματα και γεύσεις.

Τρουφάκια Oreo: Πεντανόστιμα τρουφάκια με μόλις 3 υλικά

Τρουφάκια Oreo: Τα τρουφάκια Oreo είναι μια υπέροχη, εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε γλυκά με σοκολάτα και μπισκότα Oreo. Αυτά τα μικρά τρουφάκια είναι γεμάτα γεύση και συνδυάζουν την τραγανότητα των μπισκότων

Σούπα 7 λαχανικών που «ενισχύει την υγεία», ιδανική για να σας ζεστάνει το χειμώνα

Ο χειμώνας  φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστές και θρεπτικές σούπες. Μια υπέροχη επιλογή είναι η σούπα 7 λαχανικών, η οποία δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία μας.

Πραλίνα χωρίς ξηρούς καρπούς: Η ιδανική συνταγή ασφαλής για παιδιά

Πραλίνα χωρίς ξηρούς καρπούς: Η συνταγή για Νουτέλα χωρίς ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι ιδανική για όσους έχουν αλλεργία στα ξηρά καρπούς ή για εκείνους που προτιμούν μια πιο ελαφριά εκδοχή της αγαπημένης αλειφής σοκολάτας

Close Icon