Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βάσκικο cheesecake: Μια ρουστίκ εκδοχή ενός αγαπημένου γλυκού

Βάσκικο cheesecake: Μια ρουστίκ εκδοχή ενός αγαπημένου γλυκού

Βάσκικο cheesecake: Απολαύστε την κρεμώδη υφή και την πλούσια, καραμελωμένη γεύση αυτού του μοναδικού γλυκού.


Το βασκικό cheesecake, γνωστό και ως «καμένο cheesecake», έχει κατακλύσει τον γαστρονομικό κόσμο, αναδύοντας από τις ρίζες της στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας για να γίνει μια παγκόσμια αίσθηση γλυκού. Σε αντίθεση με τις αντίστοιχες της Νέας Υόρκης ή της Ιταλίας, η βασκική έκδοση αποφεύγει τη βάση μπισκότου και το γυαλιστερό φινίρισμα για ένα ρουστίκ, καραμελωμένο εξωτερικό που περικλείει ένα πολυτελές κρεμώδες εσωτερικό. Αυτό το απλό επιδόρπιο είναι μια μελέτη των αντιθέσεων, που αναμειγνύει τον ελαφρώς πικρό χαρακτήρα του εξωτερικού του με τον γλυκό, πικάντικο πλούτο μέσα του.

Η προέλευση του βασκικού cheesecake εντοπίζεται στο La Viña, ένα μικρό μπαρ στο Σαν Σεμπαστιάν, όπου πρωτοδημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990. Από τότε, η συνταγή έχει εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα, με κάθε σεφ να προσθέτει τη μοναδική του ανατροπή. Η γοητεία του cheesecake δεν βρίσκεται μόνο στη γεύση του αλλά και στην ευκολία παρασκευής του. Οι παραδοσιακές συνταγές απαιτούν μόνο μια χούφτα συστατικά: τυρί κρέμα, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι και κρέμα γάλακτος. Η απουσία λουτρού νερού και η υψηλή θερμοκρασία του φούρνου συμβάλλουν στο χαρακτηριστικό «καμένο» πάνω μέρος και το εξαιρετικά κρεμώδες κέντρο του.

Αυτό που ξεχωρίζει το βασκικό cheesecake είναι η σκόπιμη απομάκρυνσή του από την τελειότητα. Η έλλειψη κρούστας και η καραμελωμένη κορυφή αψηφά τους συμβατικούς κανόνες του cheesecake, καθιστώντας το σύμβολο της γαστρονομικής εξέγερσης. Η υφή του ποικίλλει από ελαφρώς πυκνή έως σχεδόν κρέμα, ανάλογα με τη συγκεκριμένη συνταγή και το χρόνο ψησίματος.

Συστατικά:

  • 900 g τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 φλιτζάνια (300 g) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 2 φλιτζάνια (480 ml) κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • 1/4 φλιτζανιού (30 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μια πρέζα αλάτι

 

Οδηγίες:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ετοιμάζουμε το ταψί: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C. Στρώστε ένα ταψί 23 cm με λαδόκολλα, φροντίζοντας το χαρτί να βρίσκεται τουλάχιστον 5 cm πάνω από την κορυφή από όλες τις πλευρές. Οι πτυχώσεις στο χαρτί θα δώσουν στο cheesecake την χαρακτηριστική του ρουστίκ εμφάνιση.
  • Ανακατεύουμε τυρί κρέμα και ζάχαρη: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη μαζί σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν λεία και κρεμώδη, χωρίς να μείνουν σβώλοι. Ξύστε τις πλευρές του μπολ όπως χρειάζεται.
  • Προσθέτουμε αυγά: Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ενσωματώνοντας πλήρως κάθε αυγό πριν προσθέσετε το επόμενο. Ξύστε το μπολ μετά από κάθε αυγό.
  • Ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος: Ανακατέψτε σιγά σιγά την παχύρρευστη κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας (αν χρησιμοποιείτε), ανακατεύοντας μέχρι το κουρκούτι να γίνει λείο. Προσέξτε να μην ανακατέψετε υπερβολικά σε αυτό το στάδιο.
  • Προσθέτουμε αλεύρι και αλάτι: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι κατευθείαν στο κουρκούτι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν, φροντίζοντας να μην ανακατευτούν.
  • Ρίχνουμε τη ζύμη και ψήνουμε: Ρίξτε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί. Χτυπήστε απαλά το ταψί στον πάγκο για να απελευθερώσετε τυχόν φυσαλίδες αέρα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 με 60 λεπτά. Το cheesecake θα φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και θα πρέπει να ροδίσει και να φουσκώσει στο κέντρο όταν είναι έτοιμο.
  • Ψύχουμε και σερβίρουμε: Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει στο τηγάνι σε μια σχάρα. Θα ξεφουσκώσει και θα καθίσει καθώς κρυώνει. Βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες, αλλά για την καλύτερη γεύση και υφή, το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να σερβίρετε, αφαιρέστε το cheesecake από το ταψί, ξεφλουδίστε τη λαδόκολλα και κόψτε σε φέτες. Απολαύστε την κρεμώδη υφή και την πλούσια, καραμελωμένη γεύση αυτού του μοναδικού γλυκού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Vegan κολοκυθόπιτα με γέμιση cheesecake

Φτιάξτε ένα εύκολο cheesecake για όλη την οικογένεια

Cheesecake φράουλα σε 4 εύκολα βήματα

Φτιάχνουμε Panna cotta και τρελαίνουμε τους καλεσμένους μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon