Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βαρέα μέταλλα στο σπανακόρυζο: Πώς να αφαιρέσετε τον μόλυβδο από το σπανάκι και το αρσενικό από το ρύζι 

Βαρέα μέταλλα στο σπανακόρυζο: Πώς να αφαιρέσετε τον μόλυβδο από το σπανάκι και το αρσενικό από το ρύζι 

Διαλέξτε βιολογικό σπανάκι, καθώς οι βιολογικές καλλιέργειες συνήθως χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα. Πλύνετε καλά το σπανάκι κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν χώμα ή υπολείμματα ρύπων. Μπορείτε να το εμποτίσετε σε ένα μείγμα νερού και ξιδιού για 10-15 λεπτά, προτού το πλύνετε ξανά.

Τα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, είναι συχνά αθόρυβοι αλλά επικίνδυνοι ρύποι που μπορεί να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το σπανακόρυζο. Ο μόλυβος μπορεί να προέρχεται από την ρύπανση του εδάφους ή από τα φυτοφάρμακα, ενώ το αρσενικό συναντάται κυρίως σε συγκεκριμένες ποικιλίες ρυζιού που καλλιεργούνται σε περιοχές με μολυσμένα εδάφη ή υπόγεια νερά.


 

Για να μειώσετε ή να αφαιρέσετε τον μόλυβδο από το σπανάκι και το αρσενικό από το ρύζι, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές:

1. Επιλογή και πλύσιμο:

  • Σπανάκι: Διαλέξτε βιολογικό σπανάκι, καθώς οι βιολογικές καλλιέργειες συνήθως χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα. Πλύνετε καλά το σπανάκι κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν χώμα ή υπολείμματα ρύπων. Μπορείτε να το εμποτίσετε σε ένα μείγμα νερού και ξιδιού για 10-15 λεπτά, προτού το πλύνετε ξανά.
  • Ρύζι: Επιλέξτε ποικιλίες ρυζιού που είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αρσενικό, όπως το μπούντζι, και αποφύγετε το καστανό ρύζι, το οποίο μπορεί να περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις. Πλύνετε το ρύζι αναμειγνύοντας το και κάποια ποσότητα νερού για να φύγουν οι επιφανειακοί ρύποι και οι πιθανές τοξίνες.

2. Μαγείρεμα:

  • Σπανάκι: Μαγειρεύοντας το σπανάκι, μπορείτε να μειώσετε τη συγκέντρωση ορισμένων βαρέων μετάλλων, καθώς ορισμένα από αυτά είναι υδατοδιαλυτά. Βράστε το σπανάκι σε άφθονο νερό για 2-3 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε στο φαγητό σας.
  • Ρύζι: Για να μειώσετε το αρσενικό, η μέθοδος με το «πλύσιμο κατά την παρασκευή» είναι αποτελεσματική. Χρησιμοποιήστε μια αναλογία 6:1 νερού σε ρύζι (6 φλιτζάνια νερού για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι) και στραγγίστε το νερό μετά το βράσιμο. Αφήνοντας έτσι το ρύζι να βράσει και να στραγγιστεί, μειώνετε την περιεκτικότητα του σε αρσενικό.

3. Διαφορετικοί τρόποι καλλιέργειας:

Καλλιεργητές μπορούν να επενδύσουν σε τεχνικές που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των φυτών και περιορίζουν τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο χώμα, χρησιμοποιώντας βιολογικές πρακτικές και τοπικά κατάλληλες μεθόδους καλλιέργειας. Με αυτές τις απλές τεχνικές, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το σπανακόρυζό σας είναι πιο ασφαλές και υγιεινό για κατανάλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μωβ λαχανικά και φρούτα με αντιδιαβητικές ιδιότητες και όσα πρέπει να γνωρίζουμε 

Ξύσματα πορτοκαλιού: Φυσικά αντιοξειδωτικά για μια υγιή ζωή

Φαγητό: Γιατί καταλαμβάνει τις σκέψεις σας;

Tροφές πλούσιες σε ασβέστιο που δεν είναι γαλακτοκομικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά: Η φυσική λύση για υγιές σώμα και μυαλό

Λαχανικά: Τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής, καθώς παρέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν την υγεία του οργανισμού.

Καφές: Αυτό είναι το πιο υγιεινό είδος καφέ

Καφές: Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, και η κατανάλωσή του συνδέεται με αρκετά οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι καφέ που διαφέρουν ως προς τη θρεπτική τους αξία

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Close Icon