Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βαρέα μέταλλα στο σπανακόρυζο: Πώς να αφαιρέσετε τον μόλυβδο από το σπανάκι και το αρσενικό από το ρύζι 

Βαρέα μέταλλα στο σπανακόρυζο: Πώς να αφαιρέσετε τον μόλυβδο από το σπανάκι και το αρσενικό από το ρύζι 

Διαλέξτε βιολογικό σπανάκι, καθώς οι βιολογικές καλλιέργειες συνήθως χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα. Πλύνετε καλά το σπανάκι κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν χώμα ή υπολείμματα ρύπων. Μπορείτε να το εμποτίσετε σε ένα μείγμα νερού και ξιδιού για 10-15 λεπτά, προτού το πλύνετε ξανά.


Τα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, είναι συχνά αθόρυβοι αλλά επικίνδυνοι ρύποι που μπορεί να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το σπανακόρυζο. Ο μόλυβος μπορεί να προέρχεται από την ρύπανση του εδάφους ή από τα φυτοφάρμακα, ενώ το αρσενικό συναντάται κυρίως σε συγκεκριμένες ποικιλίες ρυζιού που καλλιεργούνται σε περιοχές με μολυσμένα εδάφη ή υπόγεια νερά.

 

Για να μειώσετε ή να αφαιρέσετε τον μόλυβδο από το σπανάκι και το αρσενικό από το ρύζι, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές:

1. Επιλογή και πλύσιμο:

  • Σπανάκι: Διαλέξτε βιολογικό σπανάκι, καθώς οι βιολογικές καλλιέργειες συνήθως χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα. Πλύνετε καλά το σπανάκι κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν χώμα ή υπολείμματα ρύπων. Μπορείτε να το εμποτίσετε σε ένα μείγμα νερού και ξιδιού για 10-15 λεπτά, προτού το πλύνετε ξανά.
  • Ρύζι: Επιλέξτε ποικιλίες ρυζιού που είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αρσενικό, όπως το μπούντζι, και αποφύγετε το καστανό ρύζι, το οποίο μπορεί να περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις. Πλύνετε το ρύζι αναμειγνύοντας το και κάποια ποσότητα νερού για να φύγουν οι επιφανειακοί ρύποι και οι πιθανές τοξίνες.

2. Μαγείρεμα:

  • Σπανάκι: Μαγειρεύοντας το σπανάκι, μπορείτε να μειώσετε τη συγκέντρωση ορισμένων βαρέων μετάλλων, καθώς ορισμένα από αυτά είναι υδατοδιαλυτά. Βράστε το σπανάκι σε άφθονο νερό για 2-3 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε στο φαγητό σας.
  • Ρύζι: Για να μειώσετε το αρσενικό, η μέθοδος με το «πλύσιμο κατά την παρασκευή» είναι αποτελεσματική. Χρησιμοποιήστε μια αναλογία 6:1 νερού σε ρύζι (6 φλιτζάνια νερού για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι) και στραγγίστε το νερό μετά το βράσιμο. Αφήνοντας έτσι το ρύζι να βράσει και να στραγγιστεί, μειώνετε την περιεκτικότητα του σε αρσενικό.

3. Διαφορετικοί τρόποι καλλιέργειας:

Καλλιεργητές μπορούν να επενδύσουν σε τεχνικές που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των φυτών και περιορίζουν τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο χώμα, χρησιμοποιώντας βιολογικές πρακτικές και τοπικά κατάλληλες μεθόδους καλλιέργειας. Με αυτές τις απλές τεχνικές, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το σπανακόρυζό σας είναι πιο ασφαλές και υγιεινό για κατανάλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μωβ λαχανικά και φρούτα με αντιδιαβητικές ιδιότητες και όσα πρέπει να γνωρίζουμε 

Ξύσματα πορτοκαλιού: Φυσικά αντιοξειδωτικά για μια υγιή ζωή

Φαγητό: Γιατί καταλαμβάνει τις σκέψεις σας;

Tροφές πλούσιες σε ασβέστιο που δεν είναι γαλακτοκομικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon