Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Umami: Κλειδί για να κάνετε ένα χορτοφαγικό δείπνο να θυμίζει Χριστούγεννα

Umami: Κλειδί για να κάνετε ένα χορτοφαγικό δείπνο να θυμίζει Χριστούγεννα

Umami: Εάν σκοπεύετε να αφαιρέσετε το κρέας στο χριστουγεννιάτικο δείπνο σας, μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση umami των φυτικών συστατικών μέσω της συνέργειας umami.


Πώς συνδυάζετε τα φυτικά τρόφιμα για να αναδείξετε τις γεύσεις των Χριστουγέννων; Η ενίσχυση της γεύσης umami είναι το κλειδί. Το κρέας θα είναι το επίκεντρο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών των περισσότερων οικογενειών φέτος. Η γαλοπούλα και το ψητό χοιρινό συνήθως μοιράζονται το πιάτο με πατάτες, ρύζια, σαλάτες και τυριά. Τι γίνεται όμως αν θέλετε να ανταλλάξετε το κρέας με κάτι φυτικής προέλευσης φέτος; Ή, μήπως υπάρχει ένας ή δύο χορτοφάγοι καλεσμένοι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βρείτε εναλλακτικές στα κλασικά Χριστουγεννιάτικα. Μπορείτε να το κάνετε χωρίς να εγκαταλείψετε τις γεύσεις των Χριστουγέννων; Πολλά πράγματα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των «γεύσεων των Χριστουγέννων» στα φυτικά πιάτα. Ένα από τα πιο σημαντικά, σύμφωνα με τη Charlotte Vinther Schmidt, είναι τα πιάτα να έχουν αρκετή από την πέμπτη βασική γεύση – umami.

Umami και δημιουργία της γεύσης των Χριστουγέννων

«Το κρέας είναι γνωστό για την ισχυρή γεύση του umami. Εάν σκοπεύετε να αφαιρέσετε το κρέας στο χριστουγεννιάτικο δείπνο σας, μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση umami των φυτικών συστατικών μέσω της συνέργειας umami, και με αυτόν τον τρόπο, να φέρετε τη γεύση umami στα τρόφιμα που συνήθως δεν έχουν γεύση umami», λέει η Charlotte Vinther Schmidt, η οποία κάνει ακριβώς αυτό στο εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο μενού της. Επιστημονικά, η γεύση του umami εμφανίζεται όταν το ελεύθερο γλουταμινικό αμινοξύ υπάρχει στα τρόφιμα.

Η αρχή της συνέργειας umami καθιστά δυνατή τη σημαντική ενίσχυση της γεύσης umami του γλουταμικού, σημαντική για τη συνολική νοστιμιά όταν προσέχετε να μειώσετε ή να αφήσετε εντελώς το κρέας. Μπορείτε να επιτύχετε το αποτέλεσμα συνεργίας umami συνδυάζοντας τρόφιμα με γλουταμινικό με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες άλλες ουσίες που ονομάζονται νουκλεοτίδια. Ενώ τα νουκλεοτίδια δεν εκπέμπουν γεύση umami από μόνα τους, ενισχύουν πολύ τη γεύση του umami όταν συνδυάζονται με γλουταμινικό η ίδια μπουκιά.

Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι 1 μέρος γλουταμινικού + 1 μέρος νουκλεοτιδίων δίνει μια ένταση γεύσης umami ισοδύναμη με 8 μέρη γλουταμινικού. Γνωρίζουμε αυτό το εφέ από φημισμένα «ζευγάρια» όπως σαμπάνια και στρείδια, ζαμπόν και τυρί και μπέικον και αυγά. Επιπλέον, η Charlotte Vinther Schmidt προτείνει ότι – για να διατηρήσουμε τις γεύσεις χριστουγεννιάτικες – μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει παραδοσιακά συστατικά που δεν έχουν ζωική βάση, όπως κόκκινο λάχανο, κράνμπερι και μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, κανέλα και μπαχάρι.

“Συνολικά, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς τι κάνει ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο δείπνο τόσο νόστιμο. Για παράδειγμα, ποια βασική γεύση υπάρχει, ποιες υφές, ποια αρώματα; Διαιρώντας το γεύμα σε υποσυστατικά όπως αυτό, μπορείτε να το αναδημιουργήσετε σε ένα άλλο γεύμα χρησιμοποιώντας πλήρως διαφορετικά συστατικά. Κάνοντάς το αυτό θα προσδώσει τις ίδιες ιδιότητες των τροφίμων και θα διεγείρει τις ίδιες αισθήσεις και θα εξασφαλίσει τη συνολική νοστιμιά και ικανοποίηση του γεύματος», λέει η ερευνήτρια.

Χριστουγεννιάτικο μενού με Umami

Η Charlotte Vinther Schmidt δημιούργησε ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο με βάση τα φυτά που βασίζεται στις παραπάνω αρχές. Το γεύμα περιλαμβάνει:

  • Πατάτες miso με γλυκιά και umami γεύση – Ψημένες πατάτες και γλυκοπατάτες σε στρώσεις σε ελαφρύ miso, νιφάδες μαγιάς, γαρύφαλλο και μπαχάρι.
  • Τηγανητά μανιτάρια με καραμελωμένα κρεμμύδια και παντζάρια σε κόκκινο κρασί.
  • Φρέσκια χριστουγεννιάτικη σαλάτα από λεπτές φέτες λάχανου, αντίδι, ψιλοκομμένα μήλα και φρέσκους βλαστούς ηλίανθου σερβιρισμένη με dressing με χυμό κλημεντίνης, ελαφρύ miso και λάδι καρυδιού, με ψητά καρύδια και cranberries.
  • Το δεύτερο συστατικό του πιάτου είναι ολόκληρα ασκαλώνια και τεύτλα σε φέτες σιγοβρασμένα σε εκχύλισμα λαχανικών και κόκκινο κρασί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 Τρόποι για να διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία τα Χριστούγεννα

Φέτος τα Χριστούγεννα φορέστε Glitter!

Το πιάτο αυτό δεν πρέπει να λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας

Οργανωθείτε για την εορταστική περίοδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon