Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι δεν είναι μόνο ένα δροσιστικό και υγιεινό καρύκευμα, αλλά και μια ευέλικτη προσθήκη στο γαστρονομικό σας ρεπερτόριο.
Το Τζατζίκι είναι μια απολαυστική ελληνική σάλτσα ή ντιπ με βάση το γιαούρτι που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και ευέλικτο. Σερβίρεται συνήθως με ψητά κρέατα, ως καρύκευμα για γύρο ή ως ντιπ για φρέσκα λαχανικά και πίτα. Το να φτιάξετε τζατζίκι στο σπίτι είναι εύκολο και σας επιτρέπει να το προσαρμόσετε στα γούστα σας. Εδώ είναι ένας οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να φτιάξετε τζατζίκι:
Συνταγή για τζατζίκι
Συστατικά:
- 2 φλιτζάνια γιαούρτι
- 1 αγγουράκι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1-2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο άνηθο (ή δυόσμο)
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Οδηγίες παρασκευής:
- Ετοιμάστε το αγγούρι:
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε το αγγούρι. Μπορούμε να αφήσουμε λίγο δέρμα για πρόσθετη υφή αν προτιμάμε.
Τρίβουμε το αγγούρι χρησιμοποιώντας κουτί τρίφτη ή επεξεργαστή τροφίμων. Εάν χρησιμοποιούμε επεξεργαστή τροφίμων, χτυπάμε το αγγούρι για λίγο για να επιτύχουμε μια λεπτή υφή.
- Στραγγίζουμε το αγγούρι:
Τοποθετούμε το τριμμένο αγγούρι σε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα ή σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι πάνω από το αγγούρι για να βοηθήσουμε να απελευθερωθεί η υγρασία του. Αφήνουμε το να καθίσει για περίπου 10-15 λεπτά για να στραγγίξει το υπερβολικό νερό.
- Ετοιμάζουμε το σκόρδο:
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου. Μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα του σκόρδου σύμφωνα με το γούστο σας. χρησιμοποιούμε περισσότερο για πιο δυνατή γεύση σκόρδου ή λιγότερο για πιο ήπια γεύση.
- Συνδυάζουμε τα συστατικά:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, το φρέσκο χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο άνηθο (ή δυόσμο). Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
- Προσθέτουμε αγγούρι:
Αφού στραγγίσει το αγγούρι, χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να πιέσετε την υγρασία που έχει απομείνει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τριμμένο αγγούρι στο μείγμα του γιαουρτιού.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε:
Αλατοπιπερώνουμε το τζατζίκι κατά βούληση. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα αν χρειάζεται.
- Ψυγείο:
Βάζουμε το τζατζίκι στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρουμε για να ενωθούν οι γεύσεις. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για την καλύτερη γεύση, καθώς επιτρέπει στο σκόρδο και τον άνηθο να εμποτίσουν το γιαούρτι.
- Σερβίρισμα:
Μόλις κρυώσει, το σπιτικό μας τζατζίκι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Μπορούμε να το γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και ένα κλαδάκι φρέσκο άνηθο ή δυόσμο για μια ελκυστική παρουσίαση.
Πρόσθετες συμβουλές:
- Το τζατζίκι μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο έως και 3-4 ημέρες.
- Εάν δεν έχετε γιαούρτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό απλό γιαούρτι, αλλά μπορεί να θέλετε να το στραγγίσετε μέσα από μια τυρί για πιο πηχτή υφή.
- Πειραματιστείτε με διαφορετικά βότανα όπως φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό ή κόλιαντρο για μοναδικές γεύσεις.
- Το Τζατζίκι είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να προσθέσουν μια πρέζα κύμινο, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς ή τριμμένο ξύσμα λεμονιού για επιπλέον βάθος γεύσης.
Το σπιτικό τζατζίκι δεν είναι μόνο ένα δροσιστικό και υγιεινό καρύκευμα, αλλά και μια ευέλικτη προσθήκη στο γαστρονομικό σας ρεπερτόριο. Είτε το χρησιμοποιείτε ως σάλτσα, ντιπ ή άλειμμα, η δροσερή, πικάντικη και σκορδάτη γεύση του είναι βέβαιο ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία στο επόμενο γεύμα ή συγκέντρωση.
Απολαύστε!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube