Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τυρί : Αυτοί είναι οι πιο υγιείς τύποι

Τυρί : Αυτοί είναι οι πιο υγιείς τύποι

Τυρί : Το τυρί είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που διατίθεται σε εκατοντάδες διαφορετικές υφές και γεύσεις. Παράγεται με προσθήκη οξέος ή βακτηρίων στο γάλα από διάφορα ζώα εκτροφής, στη συνέχεια γήρανση ή επεξεργασία των στερεών μερών του γάλακτος.


Η διατροφή και η γεύση του τυριού εξαρτώνται από τον τρόπο παραγωγής και το γάλα που χρησιμοποιείται. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και θερμίδες. Ωστόσο, το τυρί είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση τυριού μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης. Ωστόσο, ορισμένα τυριά είναι πιο υγιή από άλλα.

Μοτσαρέλα
  • Η μοτσαρέλα είναι ένα μαλακό, λευκό τυρί με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Προέρχεται από την Ιταλία και παράγεται συνήθως από ιταλικά βουβάλια ή αγελαδινό γάλα.
  • Η μοτσαρέλα είναι χαμηλότερη σε νάτριο και θερμίδες από τα περισσότερα άλλα τυριά. Μια ουγγιά (28 γραμμάρια) μοτσαρέλα πλήρους λιπαρού περιέχει :
  • Θερμίδες: 85
  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Λίπος: 6 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
  • Νάτριο: 176 mg – 7% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
  • Ασβέστιο: 14% του RDI
  • Η μοτσαρέλα περιέχει επίσης βακτήρια που δρουν ως προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων στελεχών .
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η μοτσαρέλα που περιέχουν αυτό το προβιοτικό μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μπλε τυρί

  • Το μπλε τυρί παρασκευάζεται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα που έχει σκληρυνθεί με καλλιέργειες .
  • Είναι συνήθως λευκό με μπλε ή γκρι φλέβες και κηλίδες. Το καλούπι που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μπλε τυριού του δίνει μια ξεχωριστή μυρωδιά και έντονη, αίσθηση γεύσης.
  • Το μπλε τυρί είναι πολύ θρεπτικό και διαθέτει περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα άλλα τυριά. Μια ουγγιά (28 γραμμάρια) μπλε τυρί πλήρους γάλακτος περιέχει :
  • Θερμίδες: 100
  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Λίπος: 8 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
  • Νάτριο: 380 mg – 16% του RDI
  • Ασβέστιο: 33% του RDI
  • Δεδομένου ότι το μπλε τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία των οστών , η προσθήκη του στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τα οστά.

Ακολουθεί βίντεο για τα τυριά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χαμηλή λίμπιντος Άνδρες : Αίτια που συμβαίνει

Ψυχική υγεία : Βασικοί τύποι και θεραπεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon