Τυρί : Το τυρί είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που διατίθεται σε εκατοντάδες διαφορετικές υφές και γεύσεις. Παράγεται με προσθήκη οξέος ή βακτηρίων στο γάλα από διάφορα ζώα εκτροφής, στη συνέχεια γήρανση ή επεξεργασία των στερεών μερών του γάλακτος.
Η διατροφή και η γεύση του τυριού εξαρτώνται από τον τρόπο παραγωγής και το γάλα που χρησιμοποιείται. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και θερμίδες. Ωστόσο, το τυρί είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση τυριού μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης. Ωστόσο, ορισμένα τυριά είναι πιο υγιή από άλλα.
- Η μοτσαρέλα είναι ένα μαλακό, λευκό τυρί με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Προέρχεται από την Ιταλία και παράγεται συνήθως από ιταλικά βουβάλια ή αγελαδινό γάλα.
- Η μοτσαρέλα είναι χαμηλότερη σε νάτριο και θερμίδες από τα περισσότερα άλλα τυριά. Μια ουγγιά (28 γραμμάρια) μοτσαρέλα πλήρους λιπαρού περιέχει :
- Θερμίδες: 85
- Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
- Λίπος: 6 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
- Νάτριο: 176 mg – 7% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
- Ασβέστιο: 14% του RDI
- Η μοτσαρέλα περιέχει επίσης βακτήρια που δρουν ως προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων στελεχών .
- Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η μοτσαρέλα που περιέχουν αυτό το προβιοτικό μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Μπλε τυρί
- Το μπλε τυρί παρασκευάζεται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα που έχει σκληρυνθεί με καλλιέργειες .
- Είναι συνήθως λευκό με μπλε ή γκρι φλέβες και κηλίδες. Το καλούπι που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μπλε τυριού του δίνει μια ξεχωριστή μυρωδιά και έντονη, αίσθηση γεύσης.
- Το μπλε τυρί είναι πολύ θρεπτικό και διαθέτει περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα άλλα τυριά. Μια ουγγιά (28 γραμμάρια) μπλε τυρί πλήρους γάλακτος περιέχει :
- Θερμίδες: 100
- Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
- Λίπος: 8 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
- Νάτριο: 380 mg – 16% του RDI
- Ασβέστιο: 33% του RDI
- Δεδομένου ότι το μπλε τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία των οστών , η προσθήκη του στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τα οστά.
Ακολουθεί βίντεο για τα τυριά
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube