Τσουρέκια πασχαλινά vegan: Δοκιμάστε ένα τσουρέκι χωρίς γαλακτοκομικά και αυγά, ένα τσουρέκι που μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς ενοχές, γεμάτο γεύση!
Το vegan τσουρέκι φτιάχνεται όπως θα γινόταν κάθε συνταγή εμπλουτισμένου ψωμιού. Ανακατεύετε τα υλικά, ζυμώνετε και στη συνέχεια αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει. Μετά από αυτό, θα τρυπήσετε τη ζύμη και θα την διαμορφώσετε σε κλωστές για πλέξιμο. Το πλέξιμο ψωμιού μπορεί να είναι λίγο δύσκολο στην αρχή! Μπορείτε να καταλάβετε εάν το vegan τσουρέκι έχει φουσκώσει αρκετά, όταν το σπρώχνετε απαλά με το δάχτυλό σας. Θα πρέπει να αναπηδήσει προς τα πίσω, αλλά αργά, αφήνοντας μια ελαφριά εσοχή. Αν αναπηδήσει πίσω αμέσως και δεν αφήσει βαθούλωμα, είναι ανεπαρκώς στεγανοποιημένο.
Συστατικά
- 4 κουταλιές της σούπας vegan βούτυρο (60 g, υποκατάστατο λιωμένο λάδι καρύδας)
- 1/2 φλιτζάνι γάλα βρώμης, σόγιας, αμυγδάλου ή κάσιους
- 1/3 φλιτζάνι νερό
- 4 κουταλιές της σούπας aquafaba, δηλαδή ρεβοθόζουμο (ή 1/4 ώριμη μπανάνα)
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (480 γρ.)
- 4 1/2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαία μαγιά
- 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (75 γρ.)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (4 γρ.)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη μαστίχα (προαιρετικά)
Για τη διακόσμηση
- 1 κουταλιά της σούπας γάλα βρώμης, σόγιας, αμυγδάλου ή κάσιους
- 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
- 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
Οδηγίες
- Λιώστε το βούτυρο σας σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε το μη γαλακτοκομικό γάλα και το νερό και στη συνέχεια επαναφέρετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ζεστάνετε το υγρό στους 40-45 βαθμούς (ή μέχρι να είναι ζεστό στην αφή όταν βυθίζετε το δάχτυλό σας, αλλά όχι επώδυνο).
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
- Προσθέστε την aquafaba στο υγρό μείγμα σας, ανακατέψτε και στη συνέχεια προσθέστε αυτό το υγρό στα ξηρά συστατικά σας. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ανακατέψετε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης μπάλα ζύμης.
- Γυρίστε τη ζύμη σας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε για 10-14 λεπτά ή μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και εύπλαστη. Αν κολλάει πολύ καθώς ζυμώνετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι επιπλέον στην επιφάνειά σας, αλλά προσπαθήστε να μην προσθέσετε πολύ. Αυτή είναι μια κολλώδης ζύμη γενικά, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε μια ξύστρα πάγκου για να σας βοηθήσει καθώς ζυμώνετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακατέψετε τα ξηρά υλικά σας στο μπολ ενός μίξερ με τον γάντζο ζύμης, να προσθέσετε τα υγρά σας υλικά και να ζυμώσετε σε μέτρια υψηλή θερμοκρασία στο μίξερ για περίπου 6-7 λεπτά. Για άλλη μια φορά, η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι λεία και ελαστική.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο κουβά ή μπολ και γυρίζουμε μια φορά να στρωθεί. Σκεπάζετε και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (αυτό θα εξαρτηθεί από τη θερμοκρασία στο σπίτι σας).
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια και κόψτε την σε τρία ίσα κομμάτια (θα είναι περίπου 285-300 γρ. το καθένα). Τυλίξτε τα σε λωρίδες μήκους 50 εκατοστών. Τοποθετήστε τα νήματα κατά μήκος σε ένα ορθογώνιο. Η μικρή άκρη της περγαμηνής (και τα άκρα των κλώνων) πρέπει να είναι στραμμένη προς εσάς. Πλέξτε τα σκέλη σε μια κοτσίδα 3 κλώνων, πιέζοντας τις άκρες αφού τελειώσετε.
- Μεταφέρετε την περγαμηνή σε ένα ταψί. Αφήνουμε το τσουρέκι να φουσκώσει για 45-75 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει. Όταν το σπρώχνετε απαλά με το δάχτυλό σας, θα πρέπει να αναπηδήσει πίσω, αλλά αργά.
- Όταν η ζύμη τελειώσει, ανακατέψτε το μη γαλακτοκομικό γάλα και το σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου σε ένα μικρό μπολ. Βουρτσίστε τη ζύμη με αυτήν την vegan εκδοχή ενός πλυσίματος αυγών.
- Μεταφέρετε τη ζύμη στο φούρνο σας και ψήστε για 20 λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο και την αλείφουμε με άλλη μια στρώση από το πλύσιμο των αυγών και στη συνέχεια την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Επιστρέψτε το στο φούρνο σε περιστρεφόμενη θέση (έτσι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα) και στη συνέχεια ψήστε το για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει σε όλο το μήκος (ένα θερμόμετρο θα πρέπει να δείχνει τουλάχιστον 90 βαθμούς στο κέντρο του ψωμιού). Αφήστε το να κρυώσει σε μια σχάρα πριν το κόψετε και το σερβίρετε.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube