Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τσάι υγεία: Το ρόφημα που αποτρέπει τον καρκίνο και ενισχύει μυαλό και καρδιά

Τσάι υγεία: Το ρόφημα που αποτρέπει τον καρκίνο και ενισχύει μυαλό και καρδιά

Τσάι υγεία: Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη.


Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου συμποσίου  – Έκτο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο για το Τσάι και την Υγεία του Ανθρώπου – για τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία, ερευνητές από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, το ανοσοποιητικό, τη γνωστική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτούνται στοιχεία καλύτερης ποιότητας για να διαπιστωθούν περαιτέρω αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης τσαγιού, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων μελετών και τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών.

Yποστήριξαν ότι 2-4 φλιτζάνια τσάι χωρίς ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή ως πηγή φλαβονοειδών, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις. Ακολουθεί μια ανάλυση των κύριων σχετικών ευρημάτων.

Τύποι τσαγιού και φλαβονοειδή

Το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο, μετά το νερό. Οι τέσσερις κύριοι τύποι τσαγιού περιλαμβάνουν το λευκό, το πράσινο, το Oolong και το μαύρο. Και τα τέσσερα τσάγια προέρχονται από το ίδιο φυτό, την Camellia sinensis, αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο επεξεργασίας τους μετά τη συγκομιδή. Το τσάι περιέχει ένα ευρύ φάσμα συστατικών που έχουν βιολογική δράση, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, της L-θεανίνης και της καφεΐνης. Πολλές από τις ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού οφείλονται στα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, όπως οι κατεχίνες, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι διαφορές στη διαδικασία παρασκευής μπορούν να επηρεάσουν τη χημική σύνθεση και τα ευεργετικά αποτελέσματα των διαφορετικών τύπων τσαγιού.

Γνωστική λειτουργία και γνωστική έκπτωση

Μια σειρά από μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία. Μερικές μικρές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στην προσοχή. Κάθε φλιτζάνι τσάι περιέχει περίπου 35-60 mg καφεΐνης, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της προσοχής και στη βελτίωση της διάθεσης που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι μετά την κατανάλωση τσαγιού. Το τσάι περιέχει επίσης θεανίνη, η οποία έχει προταθεί ότι ενισχύει την προσοχή ενώ μειώνει το άγχος και το στρες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παρουσία θεανίνης και καφεΐνης μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει ένα ταυτόχρονο αίσθημα ηρεμίας ενώ βελτιώνει την προσοχή. Επιπλέον, περιορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη θεανίνης και καφεΐνης μαζί μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση της προσοχής σε σχέση με οποιοδήποτε συστατικό μόνο του.

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο τσάι μπορεί επίσης να ασκήσουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της κοινής γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία και της άνοιας.

Καρδιαγγειακά οφέλη

Η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών φλαβονοειδών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που συνθέτει δεδομένα από 39 μελέτες, η ημερήσια πρόσληψη κάθε επιπλέον φλιτζανιού τσαγιού συσχετίστηκε με 2% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, 4% μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και 4% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Αυτές οι θετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στην καρδιομεταβολική υγεία σχετίζονται με χαμηλότερη φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, βελτιωμένη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και λιπιδίων, υγιέστερο μικροβίωμα του εντέρου και προστατευτικές επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία.

Αντικαρκινικές επιδράσεις

Μετά την καρδιαγγειακή νόσο, ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θνησιμότητας. Η τροποποίηση παραγόντων του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και η παχυσαρκία μπορούν να αποτρέψουν το 30-40% όλων των καρκίνων. Έτσι, η υιοθέτηση πιο υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής που αυξάνουν τα επίπεδα φλαβονοειδών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ανΩστόσο, επεσήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη στους ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα υγιεινό δείπνο με ζυμαρικά από πράσινο τσάι που μπορείτε να μαγειρέψετε σε 30 λεπτά

4 κορυφαία ροφήματα για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά

4 μυστικά οφέλη της καφεΐνης στον οργανισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon