Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τσάι υγεία: Το ρόφημα που αποτρέπει τον καρκίνο και ενισχύει μυαλό και καρδιά

Τσάι υγεία: Το ρόφημα που αποτρέπει τον καρκίνο και ενισχύει μυαλό και καρδιά

Τσάι υγεία: Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη.


Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου συμποσίου  – Έκτο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο για το Τσάι και την Υγεία του Ανθρώπου – για τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία, ερευνητές από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, το ανοσοποιητικό, τη γνωστική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτούνται στοιχεία καλύτερης ποιότητας για να διαπιστωθούν περαιτέρω αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης τσαγιού, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων μελετών και τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών.

Yποστήριξαν ότι 2-4 φλιτζάνια τσάι χωρίς ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή ως πηγή φλαβονοειδών, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις. Ακολουθεί μια ανάλυση των κύριων σχετικών ευρημάτων.

Τύποι τσαγιού και φλαβονοειδή

Το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο, μετά το νερό. Οι τέσσερις κύριοι τύποι τσαγιού περιλαμβάνουν το λευκό, το πράσινο, το Oolong και το μαύρο. Και τα τέσσερα τσάγια προέρχονται από το ίδιο φυτό, την Camellia sinensis, αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο επεξεργασίας τους μετά τη συγκομιδή. Το τσάι περιέχει ένα ευρύ φάσμα συστατικών που έχουν βιολογική δράση, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, της L-θεανίνης και της καφεΐνης. Πολλές από τις ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού οφείλονται στα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, όπως οι κατεχίνες, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι διαφορές στη διαδικασία παρασκευής μπορούν να επηρεάσουν τη χημική σύνθεση και τα ευεργετικά αποτελέσματα των διαφορετικών τύπων τσαγιού.

Γνωστική λειτουργία και γνωστική έκπτωση

Μια σειρά από μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία. Μερικές μικρές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στην προσοχή. Κάθε φλιτζάνι τσάι περιέχει περίπου 35-60 mg καφεΐνης, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της προσοχής και στη βελτίωση της διάθεσης που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι μετά την κατανάλωση τσαγιού. Το τσάι περιέχει επίσης θεανίνη, η οποία έχει προταθεί ότι ενισχύει την προσοχή ενώ μειώνει το άγχος και το στρες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παρουσία θεανίνης και καφεΐνης μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει ένα ταυτόχρονο αίσθημα ηρεμίας ενώ βελτιώνει την προσοχή. Επιπλέον, περιορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη θεανίνης και καφεΐνης μαζί μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση της προσοχής σε σχέση με οποιοδήποτε συστατικό μόνο του.

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο τσάι μπορεί επίσης να ασκήσουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της κοινής γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία και της άνοιας.

Καρδιαγγειακά οφέλη

Η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών φλαβονοειδών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που συνθέτει δεδομένα από 39 μελέτες, η ημερήσια πρόσληψη κάθε επιπλέον φλιτζανιού τσαγιού συσχετίστηκε με 2% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, 4% μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και 4% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Αυτές οι θετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στην καρδιομεταβολική υγεία σχετίζονται με χαμηλότερη φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, βελτιωμένη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και λιπιδίων, υγιέστερο μικροβίωμα του εντέρου και προστατευτικές επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία.

Αντικαρκινικές επιδράσεις

Μετά την καρδιαγγειακή νόσο, ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θνησιμότητας. Η τροποποίηση παραγόντων του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και η παχυσαρκία μπορούν να αποτρέψουν το 30-40% όλων των καρκίνων. Έτσι, η υιοθέτηση πιο υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής που αυξάνουν τα επίπεδα φλαβονοειδών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ανΩστόσο, επεσήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη στους ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα υγιεινό δείπνο με ζυμαρικά από πράσινο τσάι που μπορείτε να μαγειρέψετε σε 30 λεπτά

4 κορυφαία ροφήματα για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά

4 μυστικά οφέλη της καφεΐνης στον οργανισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon