Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τρώγονται τα προϊόντα μετά την ημερομηνία λήξεως;

Τρώγονται τα προϊόντα μετά την ημερομηνία λήξεως;

Eκατομμύρια τόνοι φαγητού κατάλληλου προς κατανάλωση πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Κι αυτό, μόνο στη Βρετανία –όχι σε όλες τις χώρες του πλανήτη συνολικά. Ο Dan Cluderay, δημιουργός του Approved Food που πουλά οικονομικά τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία «ανάλωσης κατά προτίμηση μέχρι» έχει παρέλθει, βρίσκει την σπατάλη αυτή εξοργιστική. Και εξηγεί, μιλώντας στον Independent, τις διαφορές ανάμεσα στην ένδειξη «ημερομηνία λήξης» (αν έχει περάσει, το πετάμε), «πώληση έως και» (που χρησιμοποιείται από τα σούπερ μάρκετ μόνο για λόγους εσωτερικής λειτουργίας) και «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι» (που υποδηλώνει την ιδανική ποιότητα του προϊόντος, και δεν έχει να κάνει με ασφάλεια, δεν διατρέχουμε δηλαδή κίνδυνο δηλητηρίασης).

Έχοντας διευκρινίσει τα παραπάνω, ο Independent δημοσιεύει μια λίστα με τα προϊόντα που μπορούμε άνετα να καταναλώσουμε αφότου η ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση» (και όχι λήξης) έχει παρέλθει.

Πατατάκια: Όλο αυτό το αλάτι βοηθά στη διατήρησή τους.

Σοκολάτες: Όλη αυτή η ζάχαρη βοηθά στη διατήρησή τους.

Κέτσαπ: Είναι ασφαλής μέχρι και για έναν χρόνο, εφόσον διατηρείται εξαρχής στο ψυγείο.

Γιαούρτι: Είναι ασφαλές μέχρι και έξι εβδομάδες μετά την «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι».

Σκληρό τυρί: Σε αντίθεση με τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι ή το καμαμπέρ, το σκληρό τυρί δεν είναι επικίνδυνο μετά την ημερομηνία της «ανάλωσης κατά προτίμηση μέχρι».

Γάλα: Αν δεν μυρίζει άσχημα, και δεν έχει «κόψει», είναι μια χαρά.

Αυγά: Τα βάζουμε (ολόκληρα) σε ένα μπολ γεμάτο νερό. Αν επιπλέουν, έχουν βακτήρια ή αέρια στο εσωτερικό τους –τα πετάμε. Αν βουλιάζουν, τα τρώμε.

Ψωμί: Αν δεν έχει μούχλα, τρώγεται.

Ρύζι: Μπορεί να διατηρηθεί μήνες, ακόμα και χρόνια.

Φρούτα και λαχανικά: Εδώ χρησιμοποιούμε την κοινή λογική. Αν δεν έχουν μούχλα, δεν έχουν μαραθεί και δεν μοιάζουν κατσιασμένα, πιθανότατα τρώγονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon