Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τρώγονται τα προϊόντα μετά την ημερομηνία λήξεως;

Τρώγονται τα προϊόντα μετά την ημερομηνία λήξεως;

Eκατομμύρια τόνοι φαγητού κατάλληλου προς κατανάλωση πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Κι αυτό, μόνο στη Βρετανία –όχι σε όλες τις χώρες του πλανήτη συνολικά. Ο Dan Cluderay, δημιουργός του Approved Food που πουλά οικονομικά τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία «ανάλωσης κατά προτίμηση μέχρι» έχει παρέλθει, βρίσκει την σπατάλη αυτή εξοργιστική. Και εξηγεί, μιλώντας στον Independent, τις διαφορές ανάμεσα στην ένδειξη «ημερομηνία λήξης» (αν έχει περάσει, το πετάμε), «πώληση έως και» (που χρησιμοποιείται από τα σούπερ μάρκετ μόνο για λόγους εσωτερικής λειτουργίας) και «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι» (που υποδηλώνει την ιδανική ποιότητα του προϊόντος, και δεν έχει να κάνει με ασφάλεια, δεν διατρέχουμε δηλαδή κίνδυνο δηλητηρίασης).

Έχοντας διευκρινίσει τα παραπάνω, ο Independent δημοσιεύει μια λίστα με τα προϊόντα που μπορούμε άνετα να καταναλώσουμε αφότου η ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση» (και όχι λήξης) έχει παρέλθει.

Πατατάκια: Όλο αυτό το αλάτι βοηθά στη διατήρησή τους.

Σοκολάτες: Όλη αυτή η ζάχαρη βοηθά στη διατήρησή τους.

Κέτσαπ: Είναι ασφαλής μέχρι και για έναν χρόνο, εφόσον διατηρείται εξαρχής στο ψυγείο.

Γιαούρτι: Είναι ασφαλές μέχρι και έξι εβδομάδες μετά την «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι».

Σκληρό τυρί: Σε αντίθεση με τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι ή το καμαμπέρ, το σκληρό τυρί δεν είναι επικίνδυνο μετά την ημερομηνία της «ανάλωσης κατά προτίμηση μέχρι».

Γάλα: Αν δεν μυρίζει άσχημα, και δεν έχει «κόψει», είναι μια χαρά.

Αυγά: Τα βάζουμε (ολόκληρα) σε ένα μπολ γεμάτο νερό. Αν επιπλέουν, έχουν βακτήρια ή αέρια στο εσωτερικό τους –τα πετάμε. Αν βουλιάζουν, τα τρώμε.

Ψωμί: Αν δεν έχει μούχλα, τρώγεται.

Ρύζι: Μπορεί να διατηρηθεί μήνες, ακόμα και χρόνια.

Φρούτα και λαχανικά: Εδώ χρησιμοποιούμε την κοινή λογική. Αν δεν έχουν μούχλα, δεν έχουν μαραθεί και δεν μοιάζουν κατσιασμένα, πιθανότατα τρώγονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon