Eκατομμύρια τόνοι φαγητού κατάλληλου προς κατανάλωση πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Κι αυτό, μόνο στη Βρετανία –όχι σε όλες τις χώρες του πλανήτη συνολικά. Ο Dan Cluderay, δημιουργός του Approved Food που πουλά οικονομικά τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία «ανάλωσης κατά προτίμηση μέχρι» έχει παρέλθει, βρίσκει την σπατάλη αυτή εξοργιστική. Και εξηγεί, μιλώντας στον Independent, τις διαφορές ανάμεσα στην ένδειξη «ημερομηνία λήξης» (αν έχει περάσει, το πετάμε), «πώληση έως και» (που χρησιμοποιείται από τα σούπερ μάρκετ μόνο για λόγους εσωτερικής λειτουργίας) και «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι» (που υποδηλώνει την ιδανική ποιότητα του προϊόντος, και δεν έχει να κάνει με ασφάλεια, δεν διατρέχουμε δηλαδή κίνδυνο δηλητηρίασης).
Έχοντας διευκρινίσει τα παραπάνω, ο Independent δημοσιεύει μια λίστα με τα προϊόντα που μπορούμε άνετα να καταναλώσουμε αφότου η ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση» (και όχι λήξης) έχει παρέλθει.
Πατατάκια: Όλο αυτό το αλάτι βοηθά στη διατήρησή τους.
Σοκολάτες: Όλη αυτή η ζάχαρη βοηθά στη διατήρησή τους.
Κέτσαπ: Είναι ασφαλής μέχρι και για έναν χρόνο, εφόσον διατηρείται εξαρχής στο ψυγείο.
Γιαούρτι: Είναι ασφαλές μέχρι και έξι εβδομάδες μετά την «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι».
Σκληρό τυρί: Σε αντίθεση με τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι ή το καμαμπέρ, το σκληρό τυρί δεν είναι επικίνδυνο μετά την ημερομηνία της «ανάλωσης κατά προτίμηση μέχρι».
Γάλα: Αν δεν μυρίζει άσχημα, και δεν έχει «κόψει», είναι μια χαρά.
Αυγά: Τα βάζουμε (ολόκληρα) σε ένα μπολ γεμάτο νερό. Αν επιπλέουν, έχουν βακτήρια ή αέρια στο εσωτερικό τους –τα πετάμε. Αν βουλιάζουν, τα τρώμε.
Ψωμί: Αν δεν έχει μούχλα, τρώγεται.
Ρύζι: Μπορεί να διατηρηθεί μήνες, ακόμα και χρόνια.
Φρούτα και λαχανικά: Εδώ χρησιμοποιούμε την κοινή λογική. Αν δεν έχουν μούχλα, δεν έχουν μαραθεί και δεν μοιάζουν κατσιασμένα, πιθανότατα τρώγονται.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube