Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τρόφιμα Ψυχική Υγεία: Ανθυγιεινά σνακ που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καλή μας διάθεση και την ενέργεια.

Τρόφιμα Ψυχική Υγεία: Ανθυγιεινά σνακ που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καλή μας διάθεση και την ενέργεια.

Τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να μειώσουν την ποσότητα της τρυπτοφάνης, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και βιταμινών Β στη διατροφή μας και να επηρεάσει την ικανότητά μας να παράγουμε σεροτονίνη όταν χρειάζεται.


Τρόφιμα Ψυχική Υγεία: Οι ανθυγιεινές προτάσεις σνακ γίνονται για μία ακόμη φορά παράδειγμα προς αποφυγή, όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για την ψυχική μας Η καλή διάθεση και η θετική ενέργεια δεν μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο… Υπάρχουν στιγμές που και οι δύο «πέφτουν», όπως συνηθίζουμε να λέμε, και τότε πολλές φορές αναζητάμε τη λύση στο ντουλάπι της κουζίνας ή στο ψυγείο. Κάνουμε όμως τη σωστή κίνηση; Εξαρτάται από τις επιλογές μας, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι νευροεπιστήμονες, υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την ορμόνη της καλής διάθεσης, την σεροτονίνη.

Αγαπημένα πλην όμως ανθυγιεινά σνακ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της σεροτονίνης και μαζί της την καλή μας διάθεση και την ενέργεια.

Η σεροτονίνη της καλής μας διάθεσης

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται στο σώμα μας, ένας νευροδιαβιβαστής, ο οποίος μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Συμμετέχει επίσης σε πολλές διεργασίες του οργανισμού, ενώ καθοριστική φαίνεται πως είναι η συμβολή της και στην καλή μας διάθεση. Παράλληλα, βοηθά στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών στον εγκέφαλο και στο σώμα, όπως είναι η πέψη και ο ύπνος.

Η σεροτονίνη δρα ως ρυθμιστής στα συναισθήματα και στη διάθεσή μας, γι’ αυτό συχνά την αποκαλούν φυσικό σταθεροποιητή της διάθεσης.

Σνακ εναντίον σεροτονίνης

Η σεροτονίνη επηρεάζεται και από τη διατροφή μας, ειδικά όταν αυτή περιέχει ανθυγιεινές επιλογές.

Τα τρόφιμα που μειώνουν τη σεροτονίνη και κατά συνέπεια επηρεάζουν και τη διάθεσή μας είναι αρχικά τα σνακ με ζάχαρη.

Τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να μειώσουν την ποσότητα της τρυπτοφάνης, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και βιταμινών Β στη διατροφή μας και να επηρεάσει την ικανότητά μας να παράγουμε σεροτονίνη όταν χρειάζεται.

Μία κατηγορία τροφών που έχει κανείς πολλούς ακόμη λόγους να αποφύγει είναι τα τρανς λιπαρά, που περιέχουν τα chps, τα αλμυρά σνακς, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα κ.λπ., τα οποία έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Ακόμη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα ευθύνονται για τη μείωση των επιπέδων σεροτονίνης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν τα συγκεκριμένα τρόφιμα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες για πολλά χρόνια μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου, όπου παράγεται σημαντικό μέρος της σεροτονίνης.

Οι ανθυγιεινές προτάσεις σνακ γίνονται για μία ακόμη φορά παράδειγμα προς αποφυγή, όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για την ψυχική μας διάθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε κατάθλιψη

Πώς μπορείτε να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σας και να ενισχύσετε την πνευματική σας υγεία

Αντιστρές διατροφή για δύσκολες μέρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φρούτα που βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης

Χοληστερίνη: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης LDL (γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη) και να αυξήσει την HDL (γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη).

Φυσικός σύμμαχος κατά της οστεοπόρωσης το πράσινο τσάι

Πράσινο Τσάι: Χάρη στα φλαβονοειδή, τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του και την ικανότητά του να ενισχύει την οστική πυκνότητα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Financiers - Υπέροχα γαλλικά κεκάκια αμυγδάλου

Τα financiers είναι γαλλικά κεκάκια που φημίζονται για την ελαφριά και αφράτη υφή τους, καθώς και για τη γεύση τους από αμύγδαλο. Είναι ιδανικά για σνακ ή επιδόρπιο και συνήθως σερβίρονται με καφέ ή τσάι.

Close Icon