Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τρόφιμα Ψυχική Υγεία: Ανθυγιεινά σνακ που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καλή μας διάθεση και την ενέργεια.

Τρόφιμα Ψυχική Υγεία: Ανθυγιεινά σνακ που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καλή μας διάθεση και την ενέργεια.

Τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να μειώσουν την ποσότητα της τρυπτοφάνης, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και βιταμινών Β στη διατροφή μας και να επηρεάσει την ικανότητά μας να παράγουμε σεροτονίνη όταν χρειάζεται.


Τρόφιμα Ψυχική Υγεία: Οι ανθυγιεινές προτάσεις σνακ γίνονται για μία ακόμη φορά παράδειγμα προς αποφυγή, όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για την ψυχική μας Η καλή διάθεση και η θετική ενέργεια δεν μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο… Υπάρχουν στιγμές που και οι δύο «πέφτουν», όπως συνηθίζουμε να λέμε, και τότε πολλές φορές αναζητάμε τη λύση στο ντουλάπι της κουζίνας ή στο ψυγείο. Κάνουμε όμως τη σωστή κίνηση; Εξαρτάται από τις επιλογές μας, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι νευροεπιστήμονες, υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την ορμόνη της καλής διάθεσης, την σεροτονίνη.

Αγαπημένα πλην όμως ανθυγιεινά σνακ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της σεροτονίνης και μαζί της την καλή μας διάθεση και την ενέργεια.

Η σεροτονίνη της καλής μας διάθεσης

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται στο σώμα μας, ένας νευροδιαβιβαστής, ο οποίος μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Συμμετέχει επίσης σε πολλές διεργασίες του οργανισμού, ενώ καθοριστική φαίνεται πως είναι η συμβολή της και στην καλή μας διάθεση. Παράλληλα, βοηθά στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών στον εγκέφαλο και στο σώμα, όπως είναι η πέψη και ο ύπνος.

Η σεροτονίνη δρα ως ρυθμιστής στα συναισθήματα και στη διάθεσή μας, γι’ αυτό συχνά την αποκαλούν φυσικό σταθεροποιητή της διάθεσης.

Σνακ εναντίον σεροτονίνης

Η σεροτονίνη επηρεάζεται και από τη διατροφή μας, ειδικά όταν αυτή περιέχει ανθυγιεινές επιλογές.

Τα τρόφιμα που μειώνουν τη σεροτονίνη και κατά συνέπεια επηρεάζουν και τη διάθεσή μας είναι αρχικά τα σνακ με ζάχαρη.

Τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να μειώσουν την ποσότητα της τρυπτοφάνης, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και βιταμινών Β στη διατροφή μας και να επηρεάσει την ικανότητά μας να παράγουμε σεροτονίνη όταν χρειάζεται.

Μία κατηγορία τροφών που έχει κανείς πολλούς ακόμη λόγους να αποφύγει είναι τα τρανς λιπαρά, που περιέχουν τα chps, τα αλμυρά σνακς, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα κ.λπ., τα οποία έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Ακόμη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα ευθύνονται για τη μείωση των επιπέδων σεροτονίνης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν τα συγκεκριμένα τρόφιμα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες για πολλά χρόνια μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου, όπου παράγεται σημαντικό μέρος της σεροτονίνης.

Οι ανθυγιεινές προτάσεις σνακ γίνονται για μία ακόμη φορά παράδειγμα προς αποφυγή, όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για την ψυχική μας διάθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε κατάθλιψη

Πώς μπορείτε να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σας και να ενισχύσετε την πνευματική σας υγεία

Αντιστρές διατροφή για δύσκολες μέρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon