Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και καρκίνος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς συνδέονται

Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και καρκίνος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς συνδέονται

Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και καρκίνος: Η ποσότητα λίπους στη διατροφή κάποιου και τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.


Νέα μελέτη διερευνά τη σύνδεση μεταξύ του διατροφικού λίπους και του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), τα υψηλά επίπεδα του οποίου έχουν συνδεθεί με φλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο. Για να παρατηρήσουν το ΝΟ σε μοριακό επίπεδο, ερευνητές στο εργαστήριο Chan του Ινστιτούτου Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας Beckman στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign (UIUC) ανέπτυξαν έναν μοριακό ανιχνευτή που μπορεί να παράγει εικόνες βαθιά μέσα στον ιστό του σώματος. Ονομάζεται BL660-NO και παρείχε στους συγγραφείς της νέας μελέτης μια ματιά στο μικροπεριβάλλον του όγκου. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν οπτικά υψηλότερα επίπεδα ΝΟ σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σύγκριση με ποντίκια που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, ερευνητικός συνεργάτης Δρ. Anuj Yadav, σημειώνει ότι «προσπαθούν να κατανοήσουν πώς οι λεπτές αλλαγές στο μικροπεριβάλλον του όγκου επηρεάζουν την εξέλιξη του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ACS Central Science.

Ανίχνευση με BL660-NO

Ο μοριακός ανιχνευτής είναι μια ομάδα ατόμων ή μορίων που χρησιμοποιείται για την ανάλυση των ιδιοτήτων άλλων μορίων εξετάζοντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανιχνευτή και των μορίων ενδιαφέροντος. Το BL660-NO είναι ένας βιοφωταυγής ανιχνευτής NIR. Κι ενώ έχουν αναπτυχθεί άλλοι μοριακοί ανιχνευτές βάσει δραστηριότητας (ABS), το BL660-NO είναι ο πρώτος ειδικά σχεδιασμένος για την απεικόνιση του ΝΟ.

Τι είδε ο BL660-NO

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη διατροφής χρησιμοποιώντας ποντίκια BALB/c με καρκίνο του μαστού. Τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά στην οποία το 60% των θερμίδων προερχόταν από λίπος έγιναν παχύσαρκα και ανέπτυξαν μεγάλους όγκους. Στην ομάδα ελέγχου έδωσαν μια διατροφή με 10% λιπαρά. Και απεικόνισαν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου και στις δύο ομάδες. Όπως διαπίστωσαν υπήρχε μια αύξηση στο μονοξείδιο του αζώτου στα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.

Ένας πολύπλοκος σύνδεσμος: μονοξείδιο του αζώτου και καρκίνος

Ενώ η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι το μονοξείδιο του αζώτου απαιτείται σε ένα μικροπεριβάλλον όγκου, υψηλές δόσεις του χρησιμοποιούνται επίσης στη χημειοθεραπεία ως μέσο θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων. Αυτό δείχνει ότι η σχέση μεταξύ του μονοξειδίου του αζώτου και του καρκίνου είναι πολύπλοκη. Ο Δρ Nagrath εξήγησε ότι το μονοξείδιο του αζώτου ενεργούσε με δυο τρόπους στα καρκινικά κύτταρα. «Μια χαμηλή συγκέντρωση NO επιτρέπει την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό και τη μετάσταση του όγκου, ενώ η υψηλή συγκέντρωση σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα μέσω της βλάβης του DNA και των νιτροζωτικών στρες. Αυτός ο διπλός ρόλος του ΝΟ θα μπορούσε επίσης να εξαρτάται από τη διατροφή και το μικροπεριβάλλον του όγκου», σημείωσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσαν χάρη στην νέα τεχνολογία, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τον μοριακό σύνδεσμο που έλειπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος Παχυσαρκία: Το στίγμα αποθαρρύνει απ' τον σωτήριο προσυμπτωματικό έλεγχο

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η κετογονική δίαιτα καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου

Η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon