Τρόφιμα φλούδα: Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, ενώ πετάμε και πολλά που θα μπορούσαμε να τρώμε, όπως τη φλούδα της πατάτας ή την πέτσα από τα ψάρια – όλα με υψηλή διατροφική αξία. Για παράδειγμα, η τριχωτή φλούδα του ακτινίδιου περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από ό,τι ο καρπός του.
Συνεπώς, μπορεί να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, το ξέρεις όμως ότι μάλλον πετάς τα πιο θρεπτικά… κομμάτια; Γι’ αυτό λοιπόν, κράτα τη φλούδα των φρούτων, αλλά και τα φύλλα ή τα κοτσάνια των λαχανικών, για να μη χάνεις τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών.
- H πέτσα του ψαριού
Σε πολλούς πολιτισμούς η πέτσα του ψαριού θεωρείται λιχουδιά. Επίσης περιέχει βιταμίνες, κολλαγόνο, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, έχουν Ω-3 λιπαρά οξέα ακριβώς κάτω από αυτήν, στο γκρι μέρος του ψαριού, οπότε, μαγειρεύοντας το σολομό με την πέτσα τα προστατεύεις και κάνεις το ψάρι σου πιο ζουμερό και θρεπτικό.
- Η φλούδα της πατάτας
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό, ενώ «τόσο η φλούδα όσο και η σάρκα ακριβώς από κάτω έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους κάλιο, βιταμίνη C, χαλκό, βιταμίνη Β6 και φυτοθρεπτικά συστατικά». Η βιταμίνη Β6 βοηθά στο χτίσιμο των κυττάρων, ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία. Βοηθά, επίσης, το σώμα σου να χρησιμοποιήσει γλυκογόνο, χαρίζοντάς σου περισσότερη αντοχή.
- Η φλούδα των εσπεριδοειδών
Η φλούδα είναι το πιο θρεπτικό μέρος των εσπεριδοειδών, τόσο το ξύσμα όσο και η λευκή ψίχα, τα οποία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από το ίδιο το φρούτο. Η περισσότερη βιταμίνη C βρίσκεται στο φρούτο, όμως τα φυτοθρεπτικά και τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή είναι συγκεντρωμένα στη φλούδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμονοειδών και της εσπεριδίνης, που μπορούν να μειώσουν την LDL ή «κακή» χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση και διαθέτουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βρες φρούτα ακέρωτα και βιολογικά και χρησιμοποίησε τη φλούδα τους ως ξύσμα για γλυκά ή ακόμα και για να εμπλουτίσεις το dressing της σαλάτας σου!
- Το κοτσάνι του μπρόκολου
Τα μπουκέτα του μπρόκολου περιέχουν περισσότερη βήτα καροτίνη, όμως και τα κοτσάνια του είναι εξίσου πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτα βιταμίνες C, D και φολικό οξύ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας πριν από τη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη, μέταλλα και φυτοθρεπτικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube