Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τρόφιμα απειλητικά για την υγεία της επιδερμίδας

Τρόφιμα απειλητικά για την υγεία της επιδερμίδας

Στους κύριους υπαίτιους για την ταχύτερη γήρανση του δέρματος ανήκει η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο αλλά και τα προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs), γνωστά και ως γλυκοτοξίνες. Πρόκειται για χημικές ενώσεις που σχηματίζονται κατά την διαδικασία προσκόλλησης της γλυκόζης σε διάφορα κύτταρα του σώματος με την διαδικασία αυτή να οδηγεί εντέλει σε αλλαγή του σχήματος των κυττάρων αυτών. Ο σχηματισμός των AGEs είναι μεν μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού όμως ο σχηματισμός ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων AGEs τα καθιστά παθογόνα.

Αν και η αντιηλιακή προστασία με διάφορα προϊόντα περιποίησης φαίνεται η εύκολη λύση, και στο πεδίο της διατροφής, μικρές αλλαγές μπορούν να σας προφυλάξουν από το ανεπιθύμητο βιαστικό γήρας του δέρματος για το οποίο μέρος της ευθύνης φέρει και το πλεόνασμα AGEs.

Τα τρόφιμα που ακολουθούν χαρακτηρίζονται ως τα πλέον απειλητικά για την υγεία της επιδερμίδας. Μάθετε ποια είναι αλλά και ποιες εναλλακτικές προσφέρονται.

  1. Τηγανιτές πατάτες

Ο συνδυασμός αλατιού και τηγανίσματος εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Οι υψηλές θερμοκρασίες της μαγειρικής αυτής απελευθερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρική βλάβη στο δέρμα και επιταχύνουν τη γήρανσή του, μειώνοντάς την ελαστικότητά του. Παράλληλα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού επιτείνει την αφυδάτωση.

Εναλλακτικά: Προτιμήστε τις ψητές γλυκοπατάτες, που είναι πλούσιες σε χαλκό, στοιχείο με αντιγηραντική δράση που συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου.

  1. Άσπρο ψωμί

Τρόφιμα με πολλούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το άσπρο ψωμί, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Εναλλακτικά: Δοκιμάστε ψωμί από φυτρωμένους σπόρους (σιτάρι, ντίνκελ κ.α.) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία περιέχουν επιπλέον αντιοξειδωτικά.

  1. Λευκή ζάχαρη

Από τα πλέον επιβλαβή τρόφιμα για το δέρμα, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης πολλαπλασιάζει τα τελικά προϊόντα προχωρημένη γλυκοζυλίωσης, ενώ ο συνδυασμός της με την έκθεση στον ήλιο αυξάνει την επιβλαβή για την επιδερμίδα δράση της.

Εναλλακτικά: Επιλέξτε το μέλι ενώ αντί για παγωτό κάτω από τον ήλιο, προτιμήστε μια γρανίτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Ιδανική εναλλακτική στη λιγούρα για γλυκό, αποτελούν η μαύρη σοκολάτα.

  1. Τρανς λιπαρά

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά οξέα καθιστούν το δέρμα πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία που βλάπτει το κολλαγόνο και την ελαστικότητα του δέρματος.

Εναλλακτικά: Επιλέξτε καλά λιπαρά όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο ή το αβοκάντο, τα οποία παράλληλα είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών κατά της γήρανσης.

  1. Τρόφιμα από επεξεργασμένο κρέας

Λουκάνικα, πεπερόνι ή μπέικον, χαρακτηριστικά προϊόντα επεξεργασμένων κρεάτων, είναι επιβλαβή για το δέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο, κορεσμένα λίπη και θειώδες άλας, που συντελούν στην αφυδάτωση αποδυναμώνουν το κολλαγόνο προκαλώντας φλεγμονή.

Εναλλακτικά: Προτιμήστε άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά ή φασόλια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon