Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Η δηλητηρίαση από τρόφιμα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν όμως ενδείξεις που μπορούν να μας προειδοποιήσουν ώστε να δράσουμε εγκαίρως για να αποφύγουμε τις παρενέργειες.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μικρόβιο που καταπίνατε.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι:

Στομαχικές διαταραχές

Κράμπες στο στομάχι

Ναυτία

Εμετός

Διάρροια

Πυρετός

Αφού καταναλώσετε ένα μολυσμένο φαγητό ή ποτό, μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ημέρες πριν εμφανίσετε συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως διάρροια ή εμετό, πιείτε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για δηλητηρίαση από τρόφιμα;

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, όπως:

Αίμα στα κόπρανα

Υψηλός πυρετός

Συχνός εμετός που αποτρέπει τη διατήρηση υγρών 

Σημάδια αφυδάτωσης

Λίγη ή καθόλου ούρηση

Πολύ ξηρό στόμα και λαιμό ή

Αίσθημα ζάλης όταν σηκώνεστε

Διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες

Συμπτώματα και πηγές κοινών μικροβίων τροφικής δηλητηρίασης. Μερικά μικρόβια σας κάνουν να αρρωσταίνετε μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατάποσή τους. Άλλα μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες για να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Αυτή η λίστα παρέχει τα συμπτώματα, όταν ξεκινούν, και κοινές πηγές τροφίμων για μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Τα μικρόβια είναι διατεταγμένα σύμφωνα με το πόσο γρήγορα ξεκινούν τα συμπτώματα.

  1. Staphylococcus aureus (Staph) Τα συμπτώματα ξεκινούν 30 λεπτά – 6 ώρες μετά την έκθεση: Ναυτία, έμετος, κράμπες στο στομάχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίσης διάρροια. Κοινές πηγές τροφίμων: Τρόφιμα που δεν μαγειρεύονται μετά το χειρισμό, όπως κρέατα σε φέτες, πουτίγκες, αρτοσκευάσματα και σάντουιτς.
  2. Clostridium perfringens Τα συμπτώματα ξεκινούν 6 – 24 ώρες μετά την έκθεση: Διάρροια, κράμπες στο στομάχι. Ο εμετός και ο πυρετός είναι ασυνήθιστοι. Συνήθως ξεκινά ξαφνικά και διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες. Κοινές πηγές τροφίμων: Βόειο κρέας ή πουλερικά, αποξηραμένα ή προμαγειρευμένα τρόφιμα.
  3. Σαλμονέλα Τα συμπτώματα ξεκινούν 6 ώρες – 6 ημέρες μετά την έκθεση: Διάρροια, πυρετός, κράμπες στο στομάχι, έμετος Συχνές πηγές τροφίμων: Ωμό ή μαγειρεμένο κοτόπουλο, γαλοπούλα και κρέας. αυγά, μη παστεριωμένο (ακατέργαστο) γάλα και χυμό, ωμά φρούτα και λαχανικά. Άλλες πηγές: Πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων πουλερικών, ερπετών και αμφιβίων, και τρωκτικών (κατοικίδια ζώα).
  4. Norovirus Τα συμπτώματα ξεκινούν 12 – 48 ώρες μετά την έκθεση: Διάρροια, ναυτία / πόνος στο στομάχι, έμετος Κοινές πηγές τροφίμων: Μολυσμένη τροφή όπως φυλλώδη πράσινα, φρέσκα φρούτα, οστρακοειδή (όπως στρείδια) ή νερό Άλλες πηγές: μολυσμένο άτομο αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια μόλυνσης από σταφυλόκοκκο

Συναγερμός στις ΗΠΑ λόγω εμφάνισης νέου ανθεκτικού βακτηρίου

Σχέση διατροφής με μείωση του κινδύνου της ουρολοίμωξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελουτέ σούπα λαχανικών με καπνιστή γεύση

Αυτή η βελουτέ σούπα λαχανικών είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε μια υγιεινή και γευστική επιλογή. Το μυστικό της είναι η καπνιστή γεύση που προσθέτει βάθος στη σούπα, κάνοντάς την να ξεχωρίζει.

Χυμός κερασιού: Ενίσχυση της καρδιάς και καταπολέμηση της φλεγμονής

Χυμός κερασιού: Η κατανάλωση χυμού κερασιού με άδειο στομάχι έχει τραβήξει την προσοχή για τα πιθανά του οφέλη στην υγεία, καθώς τα κεράσια είναι γεμάτα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Μηλόξυδο πριν το γεύμα: Ποια είναι τα οφέλη;

Μηλόξυδο πριν το γεύμα: Η κατανάλωση ξυδιού μήλου πριν από τα γεύματα έχει γίνει δημοφιλής για τις πιθανές του ωφέλειες στην υγεία. Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν να το προσθέσουν στη διατροφή τους

Σούπα με ρεβίθια: Η απόλυτη συνταγή για τους κρύους μήνες

Σούπα με ρεβίθια: Η σούπα με ρεβίθια είναι ένα πλούσιο και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις και αρώματα, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τα ρεβίθια, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, κάνουν αυτή τη σούπα χορταστική και υγιεινή.

Πώς βοηθά η κατανάλωση πρωτεΐνης για πρωινό;

Πρωτεΐνη: Με τη βελτίωση του μεταβολισμού, τη μείωση της πείνας και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η πρωτεΐνη παρέχει έναν φυσικό και υγιεινό τρόπο για να πετύχετε τους στόχους σας.

Close Icon