Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Τροφική Δηλητηρίαση Συμπτώματα: Η δηλητηρίαση από τρόφιμα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν όμως ενδείξεις που μπορούν να μας προειδοποιήσουν ώστε να δράσουμε εγκαίρως για να αποφύγουμε τις παρενέργειες.


Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μικρόβιο που καταπίνατε.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι:

Στομαχικές διαταραχές

Κράμπες στο στομάχι

Ναυτία

Εμετός

Διάρροια

Πυρετός

Αφού καταναλώσετε ένα μολυσμένο φαγητό ή ποτό, μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ημέρες πριν εμφανίσετε συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως διάρροια ή εμετό, πιείτε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για δηλητηρίαση από τρόφιμα;

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, όπως:

Αίμα στα κόπρανα

Υψηλός πυρετός

Συχνός εμετός που αποτρέπει τη διατήρηση υγρών 

Σημάδια αφυδάτωσης

Λίγη ή καθόλου ούρηση

Πολύ ξηρό στόμα και λαιμό ή

Αίσθημα ζάλης όταν σηκώνεστε

Διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες

Συμπτώματα και πηγές κοινών μικροβίων τροφικής δηλητηρίασης. Μερικά μικρόβια σας κάνουν να αρρωσταίνετε μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατάποσή τους. Άλλα μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες για να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Αυτή η λίστα παρέχει τα συμπτώματα, όταν ξεκινούν, και κοινές πηγές τροφίμων για μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Τα μικρόβια είναι διατεταγμένα σύμφωνα με το πόσο γρήγορα ξεκινούν τα συμπτώματα.

  1. Staphylococcus aureus (Staph) Τα συμπτώματα ξεκινούν 30 λεπτά – 6 ώρες μετά την έκθεση: Ναυτία, έμετος, κράμπες στο στομάχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίσης διάρροια. Κοινές πηγές τροφίμων: Τρόφιμα που δεν μαγειρεύονται μετά το χειρισμό, όπως κρέατα σε φέτες, πουτίγκες, αρτοσκευάσματα και σάντουιτς.
  2. Clostridium perfringens Τα συμπτώματα ξεκινούν 6 – 24 ώρες μετά την έκθεση: Διάρροια, κράμπες στο στομάχι. Ο εμετός και ο πυρετός είναι ασυνήθιστοι. Συνήθως ξεκινά ξαφνικά και διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες. Κοινές πηγές τροφίμων: Βόειο κρέας ή πουλερικά, αποξηραμένα ή προμαγειρευμένα τρόφιμα.
  3. Σαλμονέλα Τα συμπτώματα ξεκινούν 6 ώρες – 6 ημέρες μετά την έκθεση: Διάρροια, πυρετός, κράμπες στο στομάχι, έμετος Συχνές πηγές τροφίμων: Ωμό ή μαγειρεμένο κοτόπουλο, γαλοπούλα και κρέας. αυγά, μη παστεριωμένο (ακατέργαστο) γάλα και χυμό, ωμά φρούτα και λαχανικά. Άλλες πηγές: Πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων πουλερικών, ερπετών και αμφιβίων, και τρωκτικών (κατοικίδια ζώα).
  4. Norovirus Τα συμπτώματα ξεκινούν 12 – 48 ώρες μετά την έκθεση: Διάρροια, ναυτία / πόνος στο στομάχι, έμετος Κοινές πηγές τροφίμων: Μολυσμένη τροφή όπως φυλλώδη πράσινα, φρέσκα φρούτα, οστρακοειδή (όπως στρείδια) ή νερό Άλλες πηγές: μολυσμένο άτομο αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια μόλυνσης από σταφυλόκοκκο

Συναγερμός στις ΗΠΑ λόγω εμφάνισης νέου ανθεκτικού βακτηρίου

Σχέση διατροφής με μείωση του κινδύνου της ουρολοίμωξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon