Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφική αλλεργία: Μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης Covid-΄Μελέτη

Τροφική αλλεργία: Μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης Covid-΄Μελέτη

Τροφική αλλεργία: Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.



Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί COVID-19. Επιπλέον, ενώ προηγούμενες έρευνες εντόπισαν την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου για σοβαρό COVID-19, η νέα μελέτη συνέδεσε την παχυσαρκία και τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2. Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι το άσθμα δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2. Η μελέτη Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2 (HEROS) διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν από τον ιό με τους έφηβους και τους ενήλικες, αλλά το 75% των λοιμώξεων στα παιδιά είναι ασυμπτωματικές. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 σε νοικοκυριά με παιδιά είναι υψηλή.


Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Allergy and Clinical Immunology και υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών και της εφαρμογής άλλων μέτρων δημόσιας υγείας για την πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και την προστασία τόσο των παιδιών, όσο και των ευάλωτων μελών του νοικοκυριού τους από τον ιό. Η ομάδα της μελέτης HEROS παρακολούθησε περισσότερα από 4.000 άτομα σε σχεδόν 1.400 νοικοκυριά που περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα άτομο ηλικίας 21 ετών ή μικρότερο για μόλυνση από SARS-CoV-2. Η επιτήρηση πραγματοποιήθηκε σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, πριν από την ευρεία διάδοση των εμβολίων κατά του COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και πριν από την ευρεία εμφάνιση των παραλλαγών ανησυχίας. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από υπάρχουσες, χρηματοδοτούμενες από το NIH μελέτες που επικεντρώθηκαν σε αλλεργικές ασθένειες. Περίπου τα μισά από τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες, που συμμετείχαν, είχαν αναφέρει τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

Ένας φροντιστής σε κάθε νοικοκυριό έπαιρνε ρινικά επιχρίσματα των συμμετεχόντων κάθε δύο εβδομάδες για έλεγχο SARS-CoV-2 και συμπλήρωνε εβδομαδιαίες έρευνες. Εάν ένα μέλος του νοικοκυριού ανέπτυσσε συμπτώματα όμοια με του COVID-19, λαμβάνονταν επιπλέον ρινικά επιχρίσματα. Δείγματα αίματος συλλέγονταν επίσης περιοδικά και μετά την πρώτη αναφερόμενη ασθένεια μιας οικογένειας. Όταν ξεκίνησε η μελέτη HEROS, προκαταρκτικά στοιχεία από άλλες έρευνες έδειξαν ότι η ύπαρξη αλλεργικής νόσου μπορεί να μειώσει την ευαισθησία ενός ατόμου στη μόλυνση από SARS-CoV-2. Οι ερευνητές του HEROS διαπίστωσαν ότι η τροφική αλλεργία, που αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες και είχε διαγνωστεί από γιατρό, μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης στο μισό, αλλά το άσθμα και οι άλλες αλλεργικές καταστάσεις που παρακολουθήθηκαν – έκζεμα και αλλεργική ρινίτιδα – δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι στάσεις των άλλων επηρεάζουν σοβαρά την ψυχική υγεία ατόμων με αλλεργία

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει κάποια τροφική αλλεργία;

Τι είναι η τροφική δυσανεξία

Συμπτώματα και διαχείριση της αλλεργίας στη φράουλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon