Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφικές τοξίνες: Πώς να ανακαλύψετε και να εξορκίσετε τις τροφικές τοξίνες;

Τροφικές τοξίνες: Πώς να ανακαλύψετε και να εξορκίσετε τις τροφικές τοξίνες;

Τροφικές τοξίνες: Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν για τρόφιμα που περιέχουν χημικές ουσίες ή τοξίνες που τους προστίθενται τεχνητά, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται επανειλημμένα

Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν για τρόφιμα που περιέχουν χημικές ουσίες ή τοξίνες που τους προστίθενται τεχνητά, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται επανειλημμένα από τους ανθρώπους καθώς δεν γνωρίζουν τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα τρόφιμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα τρόφιμα δείχνουν την τοξικότητά τους μόνο όταν καταναλώνονται επανειλημμένα. Με συνεχή και τακτική υψηλή πρόσληψη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Κυρίως, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σπορέλαια επεξεργασμένα κρέατα και τα εξαιρετικά ζαχαρωμένα προϊόντα περιέχουν υψηλές τοξίνες. Επομένως, απλώς αποφύγετε να τα παίρνετε τόσο συχνά. Ακολουθεί μια λίστα με μερικές τροφικές τοξίνες που πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος.

Τεχνητά τρανς λιπαρά

Τα υδρογονωμένα ακόρεστα έλαια που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένα τρόφιμα απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2020. Μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά τρανς λιπαρά προκαλούν φλεγμονή και βλάπτουν την υγεία της καρδιάς. Τα φυσικά τρανς λιπαρά σε ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Δισφαινόλη Α και παρόμοιες ενώσεις

Το BPA, αφού βρεθεί σε πλαστικά δοχεία και τις επενδύσεις κονσερβών, μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα, διαταράσσοντας δυνητικά τη λειτουργία των ορμονών. Μελέτες συνδέουν την έκθεση σε BPA με αναπαραγωγικά προβλήματα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς BPA, αλλά συνιστάται προσοχή καθώς παρόμοιες ενώσεις όπως η δισφαινόλη S μπορεί να έχουν συγκρίσιμα αποτελέσματα.

Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (PAH)

Οι PAH, που προέρχονται από την καύση οργανικών υλικών, βρίσκονται σε ψητά ή καπνιστά κρέατα και σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, των νεφρών, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Οι μέθοδοι μαγειρέματος όπως το ψήσιμο ή το αργό μαγείρεμα και η ελαχιστοποίηση του καπνού μπορούν να μειώσουν τους PAH στα ψητά κρέατα.

Κουμαρίνη σε κανέλα

Η κουμαρίνη, που βρίσκεται σε ορισμένους τύπους κανέλας, συνδέεται με καρκίνο και ηπατική βλάβη σε υψηλές δόσεις. Η κανέλα Κεϋλάνης, με χαμηλότερα επίπεδα κουμαρίνης, είναι μια προτεινόμενη εναλλακτική λύση.

Προστιθέμενα σάκχαρα

Τα σάκχαρα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ειδικά σε περίσσεια, συνδέονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, τη λιπώδη νόσο του ήπατος και τον καρκίνο. Μερικοί προτείνουν τις εθιστικές ιδιότητες των επεξεργασμένων τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα λόγω της επίδρασης της ζάχαρης στην απελευθέρωση ντοπαμίνης. Συνιστάται ο περιορισμός των ποτών με ζάχαρη και η περιστασιακή κατανάλωση επεξεργασμένων σνακ και επιδορπίων.

Υδράργυρος στα ψάρια

Ορισμένα ψάρια βαθέων υδάτων μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μια νευροτοξίνη επιβλαβή για τον εγκέφαλο και τα νεύρα. Η συσσώρευση συμβαίνει μέσω της τροφικής αλυσίδας, με τα μεγαλύτερα ψάρια να έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου. Οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες που θηλάζουν και τα μικρά παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Συνιστάται η επιλογή ψαριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο όπως ο σολομός, η γύρος, η ρέγγα και το γατόψαρο για περιορισμό της έκθεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είδη τροφών βοηθούν το έντερο να καθαρίσει από τοξίνες;

Ασχοληθείτε με τη διατροφή σας μετά τις διακοπές

Τρόφιμα που προωθούν την υγεία του εντέρου

Πώς το detox τσάι βελτιώνει το πεπτικό σύστημα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελουτέ σούπα λαχανικών με καπνιστή γεύση

Αυτή η βελουτέ σούπα λαχανικών είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε μια υγιεινή και γευστική επιλογή. Το μυστικό της είναι η καπνιστή γεύση που προσθέτει βάθος στη σούπα, κάνοντάς την να ξεχωρίζει.

Χυμός κερασιού: Ενίσχυση της καρδιάς και καταπολέμηση της φλεγμονής

Χυμός κερασιού: Η κατανάλωση χυμού κερασιού με άδειο στομάχι έχει τραβήξει την προσοχή για τα πιθανά του οφέλη στην υγεία, καθώς τα κεράσια είναι γεμάτα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Μηλόξυδο πριν το γεύμα: Ποια είναι τα οφέλη;

Μηλόξυδο πριν το γεύμα: Η κατανάλωση ξυδιού μήλου πριν από τα γεύματα έχει γίνει δημοφιλής για τις πιθανές του ωφέλειες στην υγεία. Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν να το προσθέσουν στη διατροφή τους

Σούπα με ρεβίθια: Η απόλυτη συνταγή για τους κρύους μήνες

Σούπα με ρεβίθια: Η σούπα με ρεβίθια είναι ένα πλούσιο και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις και αρώματα, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τα ρεβίθια, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, κάνουν αυτή τη σούπα χορταστική και υγιεινή.

Πώς βοηθά η κατανάλωση πρωτεΐνης για πρωινό;

Πρωτεΐνη: Με τη βελτίωση του μεταβολισμού, τη μείωση της πείνας και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η πρωτεΐνη παρέχει έναν φυσικό και υγιεινό τρόπο για να πετύχετε τους στόχους σας.

Close Icon