Τροφικές τοξίνες: Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν για τρόφιμα που περιέχουν χημικές ουσίες ή τοξίνες που τους προστίθενται τεχνητά, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται επανειλημμένα
Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν για τρόφιμα που περιέχουν χημικές ουσίες ή τοξίνες που τους προστίθενται τεχνητά, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται επανειλημμένα από τους ανθρώπους καθώς δεν γνωρίζουν τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα τρόφιμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα τρόφιμα δείχνουν την τοξικότητά τους μόνο όταν καταναλώνονται επανειλημμένα. Με συνεχή και τακτική υψηλή πρόσληψη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Κυρίως, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σπορέλαια επεξεργασμένα κρέατα και τα εξαιρετικά ζαχαρωμένα προϊόντα περιέχουν υψηλές τοξίνες. Επομένως, απλώς αποφύγετε να τα παίρνετε τόσο συχνά. Ακολουθεί μια λίστα με μερικές τροφικές τοξίνες που πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος.
Τεχνητά τρανς λιπαρά
Τα υδρογονωμένα ακόρεστα έλαια που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένα τρόφιμα απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2020. Μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά τρανς λιπαρά προκαλούν φλεγμονή και βλάπτουν την υγεία της καρδιάς. Τα φυσικά τρανς λιπαρά σε ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία.
Δισφαινόλη Α και παρόμοιες ενώσεις
Το BPA, αφού βρεθεί σε πλαστικά δοχεία και τις επενδύσεις κονσερβών, μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα, διαταράσσοντας δυνητικά τη λειτουργία των ορμονών. Μελέτες συνδέουν την έκθεση σε BPA με αναπαραγωγικά προβλήματα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς BPA, αλλά συνιστάται προσοχή καθώς παρόμοιες ενώσεις όπως η δισφαινόλη S μπορεί να έχουν συγκρίσιμα αποτελέσματα.
Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (PAH)
Οι PAH, που προέρχονται από την καύση οργανικών υλικών, βρίσκονται σε ψητά ή καπνιστά κρέατα και σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, των νεφρών, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Οι μέθοδοι μαγειρέματος όπως το ψήσιμο ή το αργό μαγείρεμα και η ελαχιστοποίηση του καπνού μπορούν να μειώσουν τους PAH στα ψητά κρέατα.
Κουμαρίνη σε κανέλα
Η κουμαρίνη, που βρίσκεται σε ορισμένους τύπους κανέλας, συνδέεται με καρκίνο και ηπατική βλάβη σε υψηλές δόσεις. Η κανέλα Κεϋλάνης, με χαμηλότερα επίπεδα κουμαρίνης, είναι μια προτεινόμενη εναλλακτική λύση.
Προστιθέμενα σάκχαρα
Τα σάκχαρα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ειδικά σε περίσσεια, συνδέονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, τη λιπώδη νόσο του ήπατος και τον καρκίνο. Μερικοί προτείνουν τις εθιστικές ιδιότητες των επεξεργασμένων τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα λόγω της επίδρασης της ζάχαρης στην απελευθέρωση ντοπαμίνης. Συνιστάται ο περιορισμός των ποτών με ζάχαρη και η περιστασιακή κατανάλωση επεξεργασμένων σνακ και επιδορπίων.
Υδράργυρος στα ψάρια
Ορισμένα ψάρια βαθέων υδάτων μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μια νευροτοξίνη επιβλαβή για τον εγκέφαλο και τα νεύρα. Η συσσώρευση συμβαίνει μέσω της τροφικής αλυσίδας, με τα μεγαλύτερα ψάρια να έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου. Οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες που θηλάζουν και τα μικρά παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Συνιστάται η επιλογή ψαριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο όπως ο σολομός, η γύρος, η ρέγγα και το γατόψαρο για περιορισμό της έκθεσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube