Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές προς αποφυγή – πρόκληση άγχους και στρες

Τροφές προς αποφυγή – πρόκληση άγχους και στρες

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από άγχος και στρες. Όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες και αγχώδη διαταραχή συχνά προσπαθούν να το κουράρουν με ειδικές θεραπείες, διαλογισμό, άσκηση και ειδικές δίαιτες.

Πάνω-κάτω όλοι γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής μας και η διατροφή μας παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Φρούτα, λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές μας κάνουν καλό, ωστόσο, δεν ξέρουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές που μας προκαλούν άγχος και στρες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πέντε τροφές που προκαλούν αγχώδεις διαταραχές και θα ήταν προτιμότερο να τις περιορίσουμε.

Αλκοόλ

Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά το ποτό που πίνεις για να δαμάσεις το κοινωνικό σου άγχος, στην πραγματικότητα το κάνει χειρότερο. «Αν και φαίνεται ότι ηρεμεί τα νεύρα μας, το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην ενυδάτωση και τον ύπνο, δύο πράγματα που ενεργοποιούν συμπτώματα άγχους», αναφέρει ο Erin Palinski-Wade, συγγραφέας του «Belly Fat for Dummies».

Το αλκοόλ αλλάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και των νευροδιαβιβαστών στο εγκέφαλο, κάτι που κάνει το άγχος χειρότερο. Και όταν το αλκοόλ ξεθυμάνει, μπορεί να αισθάνεσαι ακόμη χειρότερα. Προτίμησε μπύρα χωρίς αλκοόλ, mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) ή ανθρακούχο νερό με bitters.

Καφεΐνη

Το αγαπημένο μας πρωινό τελετουργικό μπορεί να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. «Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης δεν αυξάνουν μόνο το άγχος και την νευρικότητα, αλλά μειώνουν και την παραγωγή του χημικού που μας κάνει να νιώθουμε καλά, της σεροτονίνης, στο σώμα, προκαλώντας μια μελαγχολική διάθεση», αναφέρει ο Palinski-Wade.

Οι υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως στρες και ανησυχία. Το τσάι Matcha είναι μια καλή εναλλακτική, που βοηθά στην χαλάρωση.

Παλαιωμένες, ζυμωμένες ή καλλιεργημένες τροφές

Ένα πλατώ τυριών και αλλαντικών συνοδευμένο από ένα ποτήρι κρασί ακούγεται πολύ χαλαρωτικό, έτσι; Από ό,τι φαίνεται όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Τροφές που είναι επεξεργασμένες και έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το κρέας, τα τυριά και το κρασί) μπορεί να γίνονται γκουρμέ, όμως, τα βακτήρια διασπούν τις πρωτεΐνες των τροφών σε βιογενείς αμίνες, όπως η ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ερεθίζει την πέψη, τις ορμόνες και το καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και αϋπνία. Προτιμήστε μη επεξεργασμένες, φρέσκες τροφές.

Πρόσθετη ζάχαρη

Η ζάχαρη προστίθεται σχεδόν σε όλες τις τροφές και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε πάντα. Ωστόσο, η πρόσθετη ζάχαρη συνεισφέρει στο συνολικό άγχος.

«Τα πρόσθετα σάκχαρα κάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να ανεβοκατεβαίνουν, επηρεάζοντας την ενέργεια», αναφέρει ο Palinski-Wade. «Όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει, η διάθεση γίνεται χειρότερη και τα επίπεδα άγχους ανεβαίνουν». Το σώμα τότε εκκρίνει ινσουλίνη για να απορροφήσει την υπερβολική γλυκόζη και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανησυχίας, ευερεθιστότητας και θλίψης.

Δεν είναι μόνο τα γλυκά και τα επιδόρπια σε αυτή την κατηγορία. Dressings και σάλτσες, ζυμαρικά και το λευκό ψωμί περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης. Η στέβια είναι φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης ενώ τα φρούτα και τα γλυκά λαχανικά είναι ιδανικά.

Nondairy κρέμες/γάλα

Πολλοί προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα των γαλακτοκομικών που καταναλώνουν και επιλέγουν να τα αντικαταστήσουν με non-dairy προϊόντα. Ωστόσο, αυτά είναι πηγές υδρογονωμένων ελαίων, γνωστά ως trans λιπαρά, που είναι γεμάτα με την «κακή» χοληστερόλη ενώ μειώνουν την «καλή» χοληστερόλη. Αυτά τα λιπαρά συνδέονται με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα ψυχικά θέματα υγείας. Το πλήρες γάλα και η κρέμα γάλακτος είναι καλύτερες επιλογές ενώ αν θες να περιορίσεις τα γαλακτοκομικά, δοκίμασε γάλα αμυγδάλου ή σόγιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon