Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές προς αποφυγή – πρόκληση άγχους και στρες

Τροφές προς αποφυγή – πρόκληση άγχους και στρες

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από άγχος και στρες. Όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες και αγχώδη διαταραχή συχνά προσπαθούν να το κουράρουν με ειδικές θεραπείες, διαλογισμό, άσκηση και ειδικές δίαιτες.

Πάνω-κάτω όλοι γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής μας και η διατροφή μας παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Φρούτα, λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές μας κάνουν καλό, ωστόσο, δεν ξέρουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές που μας προκαλούν άγχος και στρες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πέντε τροφές που προκαλούν αγχώδεις διαταραχές και θα ήταν προτιμότερο να τις περιορίσουμε.

Αλκοόλ

Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά το ποτό που πίνεις για να δαμάσεις το κοινωνικό σου άγχος, στην πραγματικότητα το κάνει χειρότερο. «Αν και φαίνεται ότι ηρεμεί τα νεύρα μας, το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην ενυδάτωση και τον ύπνο, δύο πράγματα που ενεργοποιούν συμπτώματα άγχους», αναφέρει ο Erin Palinski-Wade, συγγραφέας του «Belly Fat for Dummies».

Το αλκοόλ αλλάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και των νευροδιαβιβαστών στο εγκέφαλο, κάτι που κάνει το άγχος χειρότερο. Και όταν το αλκοόλ ξεθυμάνει, μπορεί να αισθάνεσαι ακόμη χειρότερα. Προτίμησε μπύρα χωρίς αλκοόλ, mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) ή ανθρακούχο νερό με bitters.

Καφεΐνη

Το αγαπημένο μας πρωινό τελετουργικό μπορεί να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. «Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης δεν αυξάνουν μόνο το άγχος και την νευρικότητα, αλλά μειώνουν και την παραγωγή του χημικού που μας κάνει να νιώθουμε καλά, της σεροτονίνης, στο σώμα, προκαλώντας μια μελαγχολική διάθεση», αναφέρει ο Palinski-Wade.

Οι υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως στρες και ανησυχία. Το τσάι Matcha είναι μια καλή εναλλακτική, που βοηθά στην χαλάρωση.

Παλαιωμένες, ζυμωμένες ή καλλιεργημένες τροφές

Ένα πλατώ τυριών και αλλαντικών συνοδευμένο από ένα ποτήρι κρασί ακούγεται πολύ χαλαρωτικό, έτσι; Από ό,τι φαίνεται όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Τροφές που είναι επεξεργασμένες και έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το κρέας, τα τυριά και το κρασί) μπορεί να γίνονται γκουρμέ, όμως, τα βακτήρια διασπούν τις πρωτεΐνες των τροφών σε βιογενείς αμίνες, όπως η ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ερεθίζει την πέψη, τις ορμόνες και το καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και αϋπνία. Προτιμήστε μη επεξεργασμένες, φρέσκες τροφές.

Πρόσθετη ζάχαρη

Η ζάχαρη προστίθεται σχεδόν σε όλες τις τροφές και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε πάντα. Ωστόσο, η πρόσθετη ζάχαρη συνεισφέρει στο συνολικό άγχος.

«Τα πρόσθετα σάκχαρα κάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να ανεβοκατεβαίνουν, επηρεάζοντας την ενέργεια», αναφέρει ο Palinski-Wade. «Όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει, η διάθεση γίνεται χειρότερη και τα επίπεδα άγχους ανεβαίνουν». Το σώμα τότε εκκρίνει ινσουλίνη για να απορροφήσει την υπερβολική γλυκόζη και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανησυχίας, ευερεθιστότητας και θλίψης.

Δεν είναι μόνο τα γλυκά και τα επιδόρπια σε αυτή την κατηγορία. Dressings και σάλτσες, ζυμαρικά και το λευκό ψωμί περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης. Η στέβια είναι φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης ενώ τα φρούτα και τα γλυκά λαχανικά είναι ιδανικά.

Nondairy κρέμες/γάλα

Πολλοί προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα των γαλακτοκομικών που καταναλώνουν και επιλέγουν να τα αντικαταστήσουν με non-dairy προϊόντα. Ωστόσο, αυτά είναι πηγές υδρογονωμένων ελαίων, γνωστά ως trans λιπαρά, που είναι γεμάτα με την «κακή» χοληστερόλη ενώ μειώνουν την «καλή» χοληστερόλη. Αυτά τα λιπαρά συνδέονται με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα ψυχικά θέματα υγείας. Το πλήρες γάλα και η κρέμα γάλακτος είναι καλύτερες επιλογές ενώ αν θες να περιορίσεις τα γαλακτοκομικά, δοκίμασε γάλα αμυγδάλου ή σόγιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

3 ροφήματα χωρίς καφέ για άμεση ενέργεια

Ροφήματα Ενέργεια: Ο καφές είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για ενέργεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν φυσικά ροφήματα που μπορούν να σας δώσουν γρήγορη τόνωση χωρίς τις παρενέργειες της υπερβολικής καφεΐνης.

Close Icon