Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές πρεβιοτικά: Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά που πρέπει να τρώτε καθημερινά

Τροφές πρεβιοτικά: Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά που πρέπει να τρώτε καθημερινά

Τροφές πρεβιοτικά: Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτες ίνες και ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα που προάγουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.



Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτες ίνες και ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα που προάγουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρουΕίναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, καθώς χρησιμεύουν ως πηγή τροφής για τα προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά ενισχύουν την υγεία του εντέρου, βοηθούν στην πέψη και βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Υποστηρίζοντας ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, τα πρεβιοτικά συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της φλεγμονής και στην καλύτερη γενική υγεία του πεπτικού συστήματος.


Πράσινη πικραλίδα

Η πράσινη πικραλίδα θεωρείται πρεβιοτική τροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε ινουλίνη, ένα είδος διαιτητικών ινών που δρα ως πηγή καυσίμου για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Η ινουλίνη αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο, φτάνοντας στο κόλον ανέπαφο, όπου υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των προβιοτικών. Αυτό προάγει ένα ισορροπημένο και ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε βελτιωμένη πέψη, ενισχυμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ενίσχυση της ανοσίας. 

Σκόρδο

Το σκόρδο αναγνωρίζεται ως πρεβιοτική τροφή λόγω της περιεκτικότητάς του σε ινουλίνη και φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), που λειτουργούν ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Η ινουλίνη και το FOS αντιστέκονται στην πέψη στο λεπτό έντερο, φτάνοντας άθικτο στο παχύ έντερο, όπου διεγείρουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των προβιοτικών. Αυτό ενισχύει ένα ποικίλο και ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, υποστηρίζοντας τη βέλτιστη πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την ενίσχυση της ανοσίας. Οι πρεβιοτικές ιδιότητες του σκόρδου συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιβλαβών βακτηρίων, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο ορισμένων γαστρεντερικών διαταραχών.  

Πράσα

Τα πράσα είναι μια πολύτιμη πρεβιοτική πηγή τροφής, που περιέχει ινουλίνη και ολιγοφρουκτόζη, οι οποίες είναι μη εύπεπτες ίνες που ωφελούν την υγεία του εντέρου. Καθώς αυτές οι ίνες διέρχονται από το ανώτερο πεπτικό σύστημα χωρίς να διασπώνται, φτάνουν άθικτα στο παχύ έντερο και χρησιμεύουν ως τροφή για τα ευεργετικά προβιοτικά βακτήρια. Προάγοντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα αυτών των καλών βακτηρίων, τα πράσα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου και ευημερούντος μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό, με τη σειρά του, υποστηρίζει την αποτελεσματική πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μια ισχυρή πρεβιοτική τροφή, που περιέχει φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS) και ινουλίνη, μη εύπεπτες ίνες που τρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Αυτές οι ίνες παραμένουν ανέπαφες καθώς περνούν από την ανώτερη πεπτική οδό, φτάνοντας στο κόλον όπου προάγουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των προβιοτικών. Προάγοντας ένα ποικίλο και ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, τα κρεμμύδια συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης, στην ενισχυμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και σε ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πρεβιοτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αφθονίας των επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, οδηγώντας δυνητικά σε μειωμένο κίνδυνο ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων των προβιοτικών στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών απαιτεί προϊόντα υψηλής ποιότητας, λένε οι παιδίατροι

Γιατί συνυπάρχουν θέματα υγείας του εντέρου και ζητήματα ψυχικής υγείας;

Οφέλη των μούρων για την υγεία του εντέρου σας

3 τρόποι για να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon