Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση

Τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση

Νιώθετε υποτονικοί και χωρίς ενέργεια; Έχετε πόνους και ενοχλήσεις; Μήπως αντιμετωπίζετε δυσκολία στην απώλεια βάρους που τόσο πολύ επιδιώκετε; Μάλλον ήρθε η ώρα για αποτοξίνωση.

Η αποτοξίνωση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία χαλάρωσης, καθαρισμού και τροφής του σώματος που ξεκινάει από μέσα προς τα έξω. Αποβάλλοντας και περιορίζοντας τις τοξίνες και τροφοδοτώντας το σώμα με θρεπτικά συστατικά, προστατεύει κανείς την υγεία του από διάφορες παθήσεις και ταυτόχρονα διασφαλίζει γενικότερα ευεξία και υγεία σε ανώτερο επίπεδο. Το σώμα μας φυσικά έχει τους φυσικούς μηχανισμούς αντιρρόπησης των αρνητικών στοιχείων, απλώς η αποτοξίνωση τους ενισχύει και τους υποβοηθά…

Ας δούμε τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση

Τα παντζάρια ή αλλιώς τεύτλα. Αποτελούν μια υψηλή αντιοξειδωτική ρίζα λαχανικών με άφθονες θρεπτικές ουσίες. Μεταξύ αυτών είναι η βεταΐνη, μια θρεπτική ουσία που βοηθά το συκώτι να αποβάλει τις τοξίνες. Τα τεύτλα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, ειδικά πηκτίνης, η οποία συνδέεται με τα βαρέα μέταλλα στο έντερό μας, αποτρέποντας το σώμα μας από την απορρόφηση τους. Τα παντζάρια μπορούν να καταναλωθούν ωμά και μαγειρεμένα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα πράσινα φύλλα, γι ‘αυτό μην τα πετάτε. Δοκιμάστε να προσθέσετε παντζάρια στον χυμό ή το smoothie που θα ετοιμάσετε.

Οι πικραλίδες. Είναι γεμάτε φυτοθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την αποτοξίνωση. Η πικραλίδα είναι ένα βότανο θαύμα και αποκαλείται ως «εργοστάσιο» για τη διατροφή και την υγεία. Οι πικραλίδες είναι πλούσιες σε άλατα, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη A, B, C και D. Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την τόνωση του συκωτιού και την υγιή λειτουργία των νεφρών. Η ππικραλίδα μπορεί να καταναλωθεί ως τσάι ή ως μαγειρεμένα χόρτα (σωτάρετε με λίγο σκόρδο και μπόλικο αλάτι).

Τα προβιοτικά. Είτε ως συμπλήρωμα είτε με τη μορφή των τροφίμων, περιέχουν ισχυρά και ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας για να διασφαλιστεί ένα υγιές πεπτικό οικοσύστημα. Το λάχανο τουρσί, το kimchi και το kombucha περιέχουν προβιοτικά.

Οι αγκινάρες. H διουρητική και αποτοξινωτική δράση της αγκινάρας είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Aν θέλετε να «καθαρίσετε» το ουροποιητικό σας σύστημα, μπορείτε να κάνετε μια θεραπεία με αφέψημα από φύλλα αγκινάρας (μιλάμε για τα φύλλα του φυτού και όχι του λουλουδιού, που είναι η αγκινάρα που τρώμε). Για να το φτιάξετε, θα ρίξετε 30 γρ. ξερά φύλλα για 10-15 λεπτά σε νερό που θα έχετε προηγουμένως βράσει. Θα πίνετε 1½ φλιτζάνι αφεψήματος πριν από κάθε σας γεύμα επί μία εβδομάδα και θα επαναλαμβάνετε τη θεραπεία 4 φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε τέταρτο μήνα.

Τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ. Ενσωματώνοντας μισό γκρέιπφρουτ ή ένα λεμόνι σε μια κούπα με ζεστό νερό κάθε πρωί, θα δείτε πραγματικά μια απίστευτη επίδραση στην αποτοξίνωση του ήπατος. Όπως και τα τεύτλα, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ είναι επίσης πηγές της πηκτίνης. Επίσης, αυτά τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που είναι «κλειδί» για την υγιή λειτουργία του ήπατος.

Το σκόρδο. Είναι ένα superfood αποτοξίνωσης με δύο σημαντικές λειτουργίες. Η πρώτη είναι η υποστήριξη των ηπατικών ενζύμων του σώματός σας, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης. Και το δεύτερο είναι να παράσχει ένα συναισθηματική ευρύ φάσμα αντιμικροβιακής και αντιμυκητιακές ιδιότητας.

Και φυσικά το νερό. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά μοιάζει «επικίνδυνο» το γεγονός πως οι μισοί από εμάς δεν πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα. Το νερό είναι απαραίτητο για τη μετακίνηση των αποβλήτων μέσω της γαστρεντερικής οδού μας, επιτρέποντας το υπόλοιπο των οργάνων μας – συκώτι και τα νεφρά – να κάνουν τη δουλειά τους. Ο κανόνας είναι οκτώ ποτήρια την ημέρα, αν και μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon