Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές που αυξάνουν το υαλουρονικό οξύ

Τροφές που αυξάνουν το υαλουρονικό οξύ

Επιστήμονες αναφέρουν ότι το υαλουρονικό οξύ είναι μια πρωτεϊνη που βρίσκεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας και είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματος, που το διατηρεί ενυδατωμένο και ανθεκτικό, δίνοντάς του υγιή και νεανική όψη.

Αρχικά το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην επούλωση των πληγών, στους χόνδρους, στη λειτουργία των αρθρώσεων και είναι απαραίτητο στη διαχείριση του πόνου, στην επιδιόρθωση των ιστών και την εσωτερική και εξωτερική αναζωογόνησή μας. 

Το κακό είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος μειώνονται αναπόφευκτα και συντίθεται σε μικρότερες ποσότητες στο σώμα μας από αυτές που απαιτούνται. Το καλό είναι ότι υπάρχουν τροφές που είτε το περιέχουν ή βοηθούν στη σύνθεσή του και μπορούν να μας κάνουν καλό.

Οι τροφές που το περιέχουν και βοηθούν στη σύνθεση του είναι οι εξής:

Πατάτες και γλυκοπατάτες
Υπάρχουν κάποια λαχανικά που περιέχουν μικροποσότητες υαλουρονικού οξέος, αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα, όμως, είναι οι αμυλώδεις και βολβώδεις ρίζες. Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες αποτελούν πολύ καλές πηγές, με τις γλυκοπατάτες να έχουν το πλεονέκτημα των υψηλών επιπέδων μαγνησίου, το οποίο συμβάλλει στην υγεία των οστών, ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση και βοηθάει στις ημικρανίες. Δοκιμάστε τον πουρέ τους ή μαγειρέψτε τες, αποφεύγοντας το τηγάνισμα.

Μπανάνες
Από τα λίγα φρούτα που περιέχουν κάποια ποσότητα υαλουρονικού οξέος, οι μπανάνες μπορούν να αποτελέσουν σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ περιέχουν και μαγνήσιο που βοηθάει το υαλουρονικό οξύ να δράσει πιο σωστά στον οργανισμό μας. Εκτός από τις μπανάνες, αυξήστε και την κατανάλωση πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ, ακτινιδίων και άλλων φρούτων με βιταμίνη C, καθώς η βιταμίνη αυτή τονώνει τον οργανισμό και τον βοηθά να συνθέσει το υαλουρονικό οξύ που χρειάζεται.

Ιχθυέλαια
Μέχρι τώρα τα ιχθυέλαια μας ήταν γνωστά ως πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία επίσης βοηθούν στην υγεία και τη λάμψη της επιδερμίδας. Τα έλαια από το συκώτι του μπακαλιάρου, όμως, περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α και ρετινόλης, που σημαίνει, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, ότι μας παρέχει και υαλουρονικό οξύ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το nutritiondata.com, τα 30 γραμμάρια του εν λόγω ιχθυελαίου αποδίδουν περίπου 8.400 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α και ρετινόλης, δηλαδή 560% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Βιολογικό κρέας
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη (προσχηματισμένη βιταμίνη Α) περιέχουν υψηλές ποσότητες υαλουρονικού οξέος σύμφωνα με μελέτη του 2008 που πραγματοποιήθηκε από στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο τμήμα Συστημάτων Υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ένα μείγμα από υαλουρονικό και ρετινοϊκό οξύ μπορεί να αποδειχτεί πολύ ωφέλιμο για την ανάπλαση της επιδερμίδας και την αναγέννηση του κολλαγόνου, χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους και το nutritiondata.com παρέχει μια μεγάλη ποικιλία βιολογικών κρεάτων τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη, συμπεριλαμβανομένων μερών όπως τα νεφρά, το συκώτι και η καρδιά και κρεάτων όπως το μοσχάρι, η γαλοπούλα, το αρνί, η πάπια και η… χήνα. Γενικότερα, τα κρέατα με μεγάλα ποσοστά δέρματος παρέχουν και το περισσότερο υαλουρονικό, γι’ αυτό προσθέστε τα στα πιάτα σας.

Βότανα και μπαχαρικά
Την αξία της βιταμίνης C μπορείτε να την αξιοποιήσετε και μέσω της κατανάλωση βοτάνων και μπαχαρικών. Δοκιμάστε φρέσκο θυμάρι που περιέχει 45mg βιταμίνης C στα 30 γραμμάρια, δηλαδή 75% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, ενώ και ο φρεσκοκομμένος μαϊντανός αποδίδει 80mg της βιταμίνης σε ποσότητα 1 φλιτζανιού. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έχουν επίσης ο άνηθος, το κόλιαντρο, ο κρόκος Κοζάνης και το κόκκινο πιπέρι.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon