Τροφές πληροφορίες: Πολλά τρόφιμα που συνήθως θεωρούνται υγιεινά μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμα όσο φαίνονται.
Πολλά τρόφιμα που συνήθως θεωρούνται υγιεινά μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμα όσο φαίνονται. Ακολουθούν πέντε παραδείγματα τέτοιων τροφών.
Μπάρες γκρανόλα:
Συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινό σνακ, οι μπάρες γκρανόλα μπορεί να είναι πλούσιες σε σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη. Πολλές ποικιλίες περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, σιρόπια και επεξεργασμένα έλαια, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και να αναιρέσουν τυχόν οφέλη για την υγεία. Να ελέγχετε πάντα τη διατροφική ετικέτα για περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να επιλέγετε μπάρες με ελάχιστη προσθήκη σακχάρων και ολόκληρα, φυσικά συστατικά.
Χυμός φρούτων:
Ενώ ο χυμός φρούτων μπορεί να είναι πηγή βιταμινών, συχνά περιέχει υψηλά επίπεδα πρόσθετων σακχάρων και στερείται των διαιτητικών ινών που βρίσκονται σε ολόκληρα φρούτα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και πιθανές αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η επιλογή ολόκληρων φρούτων έναντι χυμού είναι μια καλύτερη επιλογή για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.
Αρωματισμένο γιαούρτι:
Τα αρωματισμένα γιαούρτια, ειδικά αυτά που φέρουν την ένδειξη «χαμηλών λιπαρών» ή «χωρίς λιπαρά», μπορεί να είναι παραπλανητικά. Συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά για την ενίσχυση της γεύσης, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην υψηλή πρόσληψη θερμίδων και ζάχαρης. Η επιλογή απλού γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη και η προσθήκη φρέσκων φρούτων για φυσική γλυκύτητα είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική.
Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά:
Πολλά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά αντισταθμίζουν την έλλειψη λίπους με πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι ή τεχνητά πρόσθετα. Αυτές οι αντικαταστάσεις μπορούν να υπονομεύσουν τα οφέλη για την υγεία από τη μείωση του λίπους. Για παράδειγμα, οι σάλτσες ή οι σάλτσες για σαλάτες με χαμηλά λιπαρά μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συντηρητικά. Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να εξετάζετε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Πολύσπορο ψωμί:
Το πολύσπορο ψωμί θεωρείται συχνά πιο υγιεινό από το άσπρο ψωμί, αλλά δεν δημιουργούνται όλες οι επιλογές πολύσπορων ίσες. Ορισμένα μπορεί να περιέχουν επεξεργασμένα δημητριακά και πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη θρεπτική τους αξία. Αναζητήστε ψωμί με την ένδειξη «100% δημητριακά ολικής αλέσεως» ή «100% ολικής αλέσεως» για να βεβαιωθείτε ότι παρέχει περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Εν ολίγοις, ενώ αυτά τα τρόφιμα μπορεί να διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινά, μερικές φορές μπορεί να περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη ή άλλα πρόσθετα που μειώνουν τα οφέλη για την υγεία τους. Το να προσέχετε τις λίστες συστατικών και να επιλέξετε ολόκληρες, ελάχιστα επεξεργασμένες επιλογές μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια πραγματικά υγιεινή διατροφή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube