Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές: Μύθοι και αλήθειες

Τροφές: Μύθοι και αλήθειες

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλά άτομα ακόμα πιστεύουν μερικούς από τους μεγαλύτερους μύθους για τη διατροφή, τους οποίους έχει καταρρίψει η επιστήμη.

Τα καρότα μας βοηθούν να βλέπουμε στο σκοτάδι. Τα πορτοκάλια είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης C. Χρειάζονται 7 χρόνια για να πέψει ο οργανισμός μία τσίχλα. Σωστά; Όχι. Όλα είναι λάθος. Στην πραγματικότητα είναι μύθοι για τη διατροφή που επιμένουμε να πιστεύουμε.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 2.000 εθελοντές για να ελέγξει τις γνώσεις τους για τη διατροφή.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent, η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας Love Fresh Berries. Την εκστρατεία πραγματοποιεί η βρετανική ομοσπονδία παραγωγών μούρων (British Summer Fruits).

Τα ευρήματα

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • • Ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύουν πως το σέλερι είναι τόσο σκληρό, ώστε απαιτούνται περισσότερες θερμίδες για να το πέψει ο οργανισμός απ’ όσες περιέχει το ίδιο το λαχανικό!
  • • Πάνω από το 20% δήλωσαν πως οι φρουτοχυμοί είναι εξίσου θρεπτικοί με τα ολόκληρα φρούτα.
  • • Το 32% πιστεύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα κοινά.
  • • Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες είπαν ότι δεν διαβάζουν ποτέ τις ετικέτες με τη θρεπτική αξία των τροφίμων που αγοράζουν.
  • • Το 25% είπαν ότι αποφασίζουν πόσο θρεπτικό είναι τρόφιμο, αφού πρώτα κάνουν έρευνα στα… μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι μύθοι για τη διατροφή

Τί απ’ όλα αυτά ισχύει και τί όχι; Είναι τόσο πολλοί οι μύθοι για τη διατροφή που μερικές φορές δεν ξέρει κανείς τι να πιστέψει. Η διαιτολόγος Dr Emma Derbyshire, που συμμετέχει στην εκστρατεία Love Fresh Berries, ξεδιαλύνει μερικούς απ’ όσους κατέδειξε η νέα έρευνα:

  • • Τα πορτοκάλια είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης C. Ανά 100 γρ. παρέχουν 42 50 mg βιταμίνης C. Πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, όμως, περιέχουν περισσότερη. Ενδεικτικά: οι φράουλες και η παπάγια έχουν 60 mg ανά 100 γρ., η κόκκινη πιπεριά 190 mg, η γκουάβα 100 mg και το ακτινίδιο 90 mg.
  • • Η σοκολάτα είναι αφροδισιακή. Είναι ελάχιστα τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό. Επιπλέον, περιέχει πολύ μικρές ποσότητες από συστατικά με αφροδισιακές ιδιότητες, για να μπορεί κανείς να την αποκαλέσει αφροδισιακή.
  • • Οι φρουτοχυμοί είναι εξίσου θρεπτικοί με τα ολόκληρα φρούτα. Τα ολόκληρα φρούτα είναι πιο θρεπτικά, διότι περιέχουν και τις φυτικές ίνες των φρούτων, οι οποίες αφαιρούνται κατά το στύψιμο.
  • • Το μαγείρεμα μειώνει την θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών. Όχι πάντοτε, διότι δεν είναι όλα τα θρεπτικά συστατικά ευαίσθητα στη θερμότητα. Οι ντομάτες, π.χ., παρέχουν περισσότερο λυκοπένιο (είναι ένα αντιοξειδωτικό) όταν τις τρώμε μαγειρεμένες.
  • • Χρειάζονται 7 χρόνια για να πέψει ο οργανισμός μία τσίχλα. Η τσίχλα τυπικά διέρχεται από την πεπτική οδό με τον ίδιο ρυθμό με τα άλλα τρόφιμα.
  • • Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πολύ πιο θρεπτικά. Οι έως τώρα μελέτες δεν έχουν βρει ενδείξεις ότι τα βιολογικής καλλιέργειας τρόφιμα έχουν πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα μη-βιολογικής.

Τα φρούτα

  • • Είτε τρώει κανείς αποξηραμένα, είτε φρέσκα φρούτα, είναι το ίδιο. Η αποξήρανση γίνεται με θερμότητα, η οποία είναι επιζήμια για μερικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C. Επιπλέον, το φρέσκο φρούτο τροφοδοτεί τον οργανισμό και με άφθονο νερό. Πρακτικά αυτά σημαίνουν ότι ναι μεν αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι στις ίδιες ποσότητες.
  • • Δεν πρέπει να τρώμε φρούτα το απόγευμα. Τα φρούτα είναι υγιεινά όλες τις ώρες της ημέρας.
  • • Πρέπει να τρώμε φρούτα μόνο με άδειο στομάχι. Με άδειο ή γεμάτο στομάχι, τα φρούτα είναι εξίσου θρεπτικά.
  • • Τα πολλά φρούτα χαλάνε τα δόντια. Πιο πιθανό είναι να βλάψει τα δόντια η συνεχής έκθεσή τους στη ζάχαρη από ροφήματα (π.χ. καφές, τσάι, χυμοί) και αναψυκτικά που την περιέχουν, παρά η έκθεσή τους στα φυσικά σάκχαρα των ολόκληρων φρούτων. Ει μη τι άλλο, πολλοί από εμάς θέλουν δύο και τρεις ώρες για να τελειώσουν τον καφέ τους, ενώ το φρούτο συνήθως το τρώμε σε λίγα λεπτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Αποξηραμένα φρούτα: 4+1 Οφέλη που δεν θα περιμένατε

Αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, αν καταναλώνονται με μέτρο. Παρά την απομάκρυνση του νερού κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης, τα αποξηραμένα φρούτα

Close Icon