Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές με βιταμίνη D για χορτοφάγους

Τροφές με βιταμίνη D για χορτοφάγους


Η βιταμίνη D, που ονομάζεται επίσης και βιταμίνη του ήλιου, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την βέλτιστη υγεία μας. Βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο και να διατηρήσει επαρκώς τις συγκεντρώσεις μαγνησίου και φωσφορικού άλατος.

Παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην καρδιακή λειτουργία, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ψυχική υγεία. Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί κόπωση, μυϊκό πόνο, αδύναμα οστά και- στα παιδιά – παρακωλύει την υγιή ανάπτυξη.


Υπάρχουν αρκετές διατροφικές πηγές αυτής της βιταμίνης, αλλά οι πιο γνωστές προέρχονται κυρίως από ζωικά παράγωγα. Γι’ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για έναν χορτοφάγο ή vegan να λάβει τις σωστές ποσότητες από το φαγητό του. Εδώ όμως, σας παρέχουμε μια βασική λίστα μη ζωικών τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D, που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας.

5 σημαντικές πηγές βιταμίνης D για χορτοφάγους

  1. Ορισμένα μανιτάρια

Τα μανιτάρια έχουν τη μοναδική ικανότητα να φτιάχνουν βιταμίνη D όταν εκτεθούν σε ακτινοβολία UV. Για παράδειγμα, τα άγρια μανιτάρια έχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης D. Όταν ψωνίζετε μανιτάρια, λοιπόν, αναζητήστε στην ετικέτα τους τη βιταμίνη D.

  1. Κρόκος αυγού

Ο κρόκος του αυγού μας παρέχει βιταμίνη D, αν και οι ποσότητες εξαρτώνται κυρίως από τη διατροφή του κοτόπουλου και την πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο. Γι΄ αυτό και τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής είναι πάντα μια καλύτερη επιλογή.

  1. Τυρί

Το τυρί είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D, αν και σε πολύ μικρές ποσότητες. Τα περισσότερα είδη περιέχουν 0.2–0.6 mcg ανά 50 γραμμάρια. Για παράδειγμα το τσένταρ περιέχει περισσότερο ενώ η μοτσαρέλα λιγότερο. Τα μαλακά τυριά όπως το cottage δεν περιέχει σχεδόν καθόλου.

  1. Τροφές ενισχυμένες με βιταμίνη D

Αν και ορισμένες τροφές περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, μια ποικιλία προϊόντων είναι ενισχυμένα με αυτό το θρεπτικό στοιχείο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μη γαλακτοκομικά ροφήματα, όπως το γάλα από σόγια, ρύζι, βρώμη ή αμύγδαλο, τόφου, δημητριακά και μαργαρίνη.

  1. Συμπληρώματα

Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να μην παίρνετε αρκετές ποσότητες βιταμίνης D, τα συμπληρώματα δρουν ως μια αξιόπιστη πηγή και τη βρίσκουμε σε δύο μορφές:

– Βιταμίνη D2: τυπικά καλλιεργείται από μύκητες ή μανιτάρια που εκτίθενται σε ακτινοβολία UV.

– Βιταμίνη D3: που συνήθως προέρχεται από ιχθυέλαιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon