Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές μαγνήσιο: Ενισχύστε την δύναμη του εγκεφάλου σας τρώγοντας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Τροφές μαγνήσιο: Ενισχύστε την δύναμη του εγκεφάλου σας τρώγοντας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Τροφές μαγνήσιο: Επειδή το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα μέταλλα στο ανθρώπινο σώμα, η έλλειψή του έχει αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε σωματική λειτουργία. 


Το μαγνήσιο είναι ένα από τα λιγότερο εκτιμώμενα μέταλλα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι επίσης υπεύθυνο για την ενεργοποίηση πάνω από 300 ενζύμων στο σώμα. Επειδή το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα μέταλλα στο ανθρώπινο σώμα, η έλλειψή του έχει αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε σωματική λειτουργία. Η κατανάλωση περισσότερων γευμάτων πλούσια σε μαγνήσιο έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου καθώς γερνάμε, ιδιαίτερα στις γυναίκες, ίσως μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας. Έχει συνδεθεί με την αιτιολογία και την παθογένεση ορισμένων εγκεφαλικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Μια υψηλή ποσότητα εγκεφαλικού μαγνησίου έχει αναφερθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη συστημική φλεγμονή, βελτιώνει τη συναπτική πλαστικότητα και εξουδετερώνει άλλες νευροεκφυλιστικές οδούς. Επιπλέον, μια πρόσφατη ολοκληρωμένη ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ (AD) έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα Mg στο πλάσμα (0,89%) από τα υγιή άτομα ελέγχου.

Το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η άνοια είναι μια σταδιακή και μη αναστρέψιμη διαταραχή που βλάπτει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Επηρεάζει κυρίως τη μνήμη, τη γλώσσα και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σωματικές δεξιότητες και τη συναισθηματική διαχείριση. Η γενετική, η ηλικία και οι μεταβλητές του τρόπου ζωής είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της άνοιας. Μια τέτοια πτυχή είναι η διατροφή και μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Ένα τέτοιο θρεπτικό συστατικό είναι το μαγνήσιο.

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, τα άτομα των οποίων η δίαιτα περιελάμβανε περισσότερα από 550 mg μαγνησίου την ημέρα είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, τον οποίο οι ερευνητές ισοδυναμούσαν με ηλικία εγκεφάλου περίπου ένα χρόνο νεότερη έως την ηλικία των 55 ετών από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν περίπου 350 mg μαγνησίου. καθημερινά. Αυτές οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στη βιοχημεία του εγκεφάλου, ρυθμίζοντας διάφορες οδούς νευροδιαβίβασης που συνδέονται με την ανάπτυξη της κατάθλιψης. Όταν αυτό το στοιχείο είναι ανεπαρκές, παρατηρούνται αλλαγές στην προσωπικότητα όπως απάθεια, κατάθλιψη , διέγερση, σύγχυση, άγχος και παραλήρημα. Πολυάριθμες προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει τη δυνατότητα βελτίωσης της διάθεσης των ενώσεων μαγνησίου. Τα συμπληρώματα μαγνησίου φαίνεται να είναι καλά ανεκτά και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των συμβατικών αντικαταθλιπτικών θεραπειών και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι πολύτιμη προσθήκη στις τυπικές θεραπείες κατάθλιψης, αν και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στη βιοδιαθεσιμότητα μεταξύ ανόργανων και οργανικών ενώσεων.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου στη διατροφή μας από νεαρή ηλικία μπορεί να μας προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές διαταραχές και γνωστική απώλεια μέχρι να φτάσουμε στα 40 μας. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα του μεγαλύτερου διατροφικού μαγνησίου τείνουν να ωφελούν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρά στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, πιθανώς λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του μαγνησίου. Το Mg φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει τη νευροφλεγμονή και τη δημιουργία προφλεγμονωδών κυτοκινών, καθώς και τη διεγερσιμότητα του υποδοχέα N-methyl-D-aspartate (NMDA). Αυτά τα μονοπάτια, όταν συνδυάζονται, έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γνωστική λειτουργία προάγοντας τη νευρογένεση και μειώνοντας τον νευροεκφυλισμό.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Οι πλούσιες σε μαγνήσιο δίαιτες περιλαμβάνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς και ούτω καθεξής.

Σπανάκι: προστατεύει τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι βασική αιτία της γνωστικής έκπτωσης.

Αμύγδαλα : βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου δρώντας ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον εγκέφαλο από οξειδωτική βλάβη.

Αβοκάντο : προστατεύει τον εγκέφαλο από φλεγμονές, που είναι βασική αιτία γνωστικής εξασθένησης.

Τα φασόλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από φλεγμονές και οξειδωτική βλάβη.

Τόφου : Χαμηλό σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, το τόφου προάγει τη γενική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και στην πρόληψη νευρολογικών προβλημάτων. Για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, συνδυάστε τα με μέτρα διαχείρισης του στρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η καρύδα θεωρείται superfood;

Ποιες τροφές αποτελούν πηγές μαγνησίου;

Γιατί πρέπει να τρώμε αμύγδαλα κάθε μέρα;

5 υπερτροφές με οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φίλη του πεπτικού συστήματος

Φυτική πρωτεΐνη :Η φυτική πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, υποστηρίζοντας την εντερική λειτουργία, ενισχύοντας την πέψη, παρέχοντας αντιοξειδωτική προστασία και μειώνοντας τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων.

Χρονοδιατροφή: Η νέα επιστήμη που συνδέει το ρολόι με τη διατροφή

Χρονοδιατροφή: Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας φέρνει μια νέα προσέγγιση στη διατροφή, δίνοντας έμφαση στη σημασία όχι μόνο της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού, αλλά και του σωστού χρόνου.

Κινόα: 5 Λόγοι για να την εντάξετε στην διατροφή σας

Κινόα: Η κινόα τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μια σταθερή θέση στις υγιεινές διατροφές παγκοσμίως – και όχι άδικα. Αν και μοιάζει με δημητριακό, στην πραγματικότητα είναι ένας θρεπτικός σπόρος με πολλαπλά οφέλη

Υγιεινά σνακ κάτω από 100 θερμίδες

Υγιεινά Σνακ: Είτε προτιμάτε τη γλυκύτητα των φρούτων, την ενέργεια της πρωτεΐνης ή την τραγανή υφή, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας χωρίς να υπερβάλλετε με τις θερμίδες.

Ένα φανταστικό άλειμμα για τα πρωινά σας

Μαρμελάδα ρόδι: Η μαρμελάδα ρόδι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό γλυκό που προσφέρει την πλούσια γεύση του ροδιού και ταυτόχρονα όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Αμύγδαλα: Ο κατάλληλος σύμμαχος για το νευρικό σύστημα

Αμύγδαλα: Η συμπερίληψη αμυγδάλων στη διατροφή μας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο νευρικό σύστημα, καθώς βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, στη μείωση του άγχους και στην προστασία των νευρικών κυττάρων.

Πορτοκάλι: Ένας σύμμαχος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Πορτοκάλι: Η τακτική κατανάλωσή του, σε συνδυασμό με άσκηση και υγιεινές διατροφικές επιλογές, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη φυσική απώλεια βάρους.

Close Icon