Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές μαγνήσιο: Ενισχύστε την δύναμη του εγκεφάλου σας τρώγοντας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Τροφές μαγνήσιο: Ενισχύστε την δύναμη του εγκεφάλου σας τρώγοντας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Τροφές μαγνήσιο: Επειδή το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα μέταλλα στο ανθρώπινο σώμα, η έλλειψή του έχει αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε σωματική λειτουργία. 


Το μαγνήσιο είναι ένα από τα λιγότερο εκτιμώμενα μέταλλα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι επίσης υπεύθυνο για την ενεργοποίηση πάνω από 300 ενζύμων στο σώμα. Επειδή το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα μέταλλα στο ανθρώπινο σώμα, η έλλειψή του έχει αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε σωματική λειτουργία. Η κατανάλωση περισσότερων γευμάτων πλούσια σε μαγνήσιο έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου καθώς γερνάμε, ιδιαίτερα στις γυναίκες, ίσως μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας. Έχει συνδεθεί με την αιτιολογία και την παθογένεση ορισμένων εγκεφαλικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Μια υψηλή ποσότητα εγκεφαλικού μαγνησίου έχει αναφερθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη συστημική φλεγμονή, βελτιώνει τη συναπτική πλαστικότητα και εξουδετερώνει άλλες νευροεκφυλιστικές οδούς. Επιπλέον, μια πρόσφατη ολοκληρωμένη ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ (AD) έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα Mg στο πλάσμα (0,89%) από τα υγιή άτομα ελέγχου.

Το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η άνοια είναι μια σταδιακή και μη αναστρέψιμη διαταραχή που βλάπτει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Επηρεάζει κυρίως τη μνήμη, τη γλώσσα και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σωματικές δεξιότητες και τη συναισθηματική διαχείριση. Η γενετική, η ηλικία και οι μεταβλητές του τρόπου ζωής είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της άνοιας. Μια τέτοια πτυχή είναι η διατροφή και μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Ένα τέτοιο θρεπτικό συστατικό είναι το μαγνήσιο.

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, τα άτομα των οποίων η δίαιτα περιελάμβανε περισσότερα από 550 mg μαγνησίου την ημέρα είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, τον οποίο οι ερευνητές ισοδυναμούσαν με ηλικία εγκεφάλου περίπου ένα χρόνο νεότερη έως την ηλικία των 55 ετών από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν περίπου 350 mg μαγνησίου. καθημερινά. Αυτές οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στη βιοχημεία του εγκεφάλου, ρυθμίζοντας διάφορες οδούς νευροδιαβίβασης που συνδέονται με την ανάπτυξη της κατάθλιψης. Όταν αυτό το στοιχείο είναι ανεπαρκές, παρατηρούνται αλλαγές στην προσωπικότητα όπως απάθεια, κατάθλιψη , διέγερση, σύγχυση, άγχος και παραλήρημα. Πολυάριθμες προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει τη δυνατότητα βελτίωσης της διάθεσης των ενώσεων μαγνησίου. Τα συμπληρώματα μαγνησίου φαίνεται να είναι καλά ανεκτά και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των συμβατικών αντικαταθλιπτικών θεραπειών και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι πολύτιμη προσθήκη στις τυπικές θεραπείες κατάθλιψης, αν και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στη βιοδιαθεσιμότητα μεταξύ ανόργανων και οργανικών ενώσεων.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου στη διατροφή μας από νεαρή ηλικία μπορεί να μας προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές διαταραχές και γνωστική απώλεια μέχρι να φτάσουμε στα 40 μας. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα του μεγαλύτερου διατροφικού μαγνησίου τείνουν να ωφελούν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρά στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, πιθανώς λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του μαγνησίου. Το Mg φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει τη νευροφλεγμονή και τη δημιουργία προφλεγμονωδών κυτοκινών, καθώς και τη διεγερσιμότητα του υποδοχέα N-methyl-D-aspartate (NMDA). Αυτά τα μονοπάτια, όταν συνδυάζονται, έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γνωστική λειτουργία προάγοντας τη νευρογένεση και μειώνοντας τον νευροεκφυλισμό.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Οι πλούσιες σε μαγνήσιο δίαιτες περιλαμβάνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς και ούτω καθεξής.

Σπανάκι: προστατεύει τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι βασική αιτία της γνωστικής έκπτωσης.

Αμύγδαλα : βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου δρώντας ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον εγκέφαλο από οξειδωτική βλάβη.

Αβοκάντο : προστατεύει τον εγκέφαλο από φλεγμονές, που είναι βασική αιτία γνωστικής εξασθένησης.

Τα φασόλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από φλεγμονές και οξειδωτική βλάβη.

Τόφου : Χαμηλό σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, το τόφου προάγει τη γενική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και στην πρόληψη νευρολογικών προβλημάτων. Για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, συνδυάστε τα με μέτρα διαχείρισης του στρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η καρύδα θεωρείται superfood;

Ποιες τροφές αποτελούν πηγές μαγνησίου;

Γιατί πρέπει να τρώμε αμύγδαλα κάθε μέρα;

5 υπερτροφές με οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon