Τροφές κολλαγόνο: Το κολλαγόνο αναφέρεται σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται σε αφθονία στα οστά, το δέρμα, τους μύες και τους τένοντες. Σύμφωνα με το Medical News Today, οι γιατροί χρησιμοποιούν κολλαγόνο σε τεχνικές επούλωσης πληγών.
Το κολλαγόνο αναφέρεται σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται σε αφθονία στα οστά, το δέρμα, τους μύες και τους τένοντες. Σύμφωνα με το Medical News Today, οι γιατροί χρησιμοποιούν κολλαγόνο σε τεχνικές επούλωσης πληγών. Είναι επίσης μέρος πολλών καλλυντικών παρασκευασμάτων για το δέρμα. Μπορεί να δώσει νεανική λάμψη στο δέρμα παρέχοντας δύναμη και ελαστικότητα και κάνοντας το να φαίνεται ελαστικό, φρέσκο και υγιές. Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια κολλαγόνου περιλαμβάνουν ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης, εμμηνόπαυσης, παθήσεων υγείας, οξειδωτικού στρες, φυσικής διαδικασίας γήρανσης, υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο κ.λπ.
Τροφές για την ενίσχυση του κολλαγόνου
Για να ενισχύσετε το κολλαγόνο φυσικά στο σώμα, καταναλώστε ορισμένες συγκεκριμένες τροφές. Η διατροφολόγος Nmami Agarwal πήγε στο Instagram για να εξηγήσει λεπτομερώς τι κάνει αυτά τα τρόφιμα τόσο υγιεινά και πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε.
Άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο
Αυτή είναι η πρώτη τροφή που μπορεί να ενισχύσει το κολλαγόνο στο σώμα. Σύμφωνα με τον ειδικό, τα κόκαλα και οι μύες του κοτόπουλου είναι μια δημοφιλής τροφή πλούσια σε κολλαγόνο στην Ινδία. “Το βράσιμο των οστών και των συνδετικών ιστών κοτόπουλου εξάγει κολλαγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η σπιτική σούπα ή ζωμός κοτόπουλου είναι μια παραδοσιακή θεραπεία και ένας νόστιμος τρόπος για να συμπεριλάβετε το κολλαγόνο στη διατροφή σας”, είπε ο Agarwal.
Λιπαρά ψάρια
Η δεύτερη τροφή που ενισχύει το κολλαγόνο θα ήταν τα λιπαρά ψάρια. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, όχι μόνο παρέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά περιέχει και κολλαγόνο. “Το ψάρι στη σχάρα ή στο φούρνο είναι μια θρεπτική και νόστιμη επιλογή. Η συμπερίληψη των ψαριών στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία του δέρματος και των αρθρώσεων”, είπε.
Σπανάκι
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, το σπανάκι είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου. Για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας, προσθέστε το σε σαλάτες, smoothies ή σοταρισμένα πιάτα. «Ο συνδυασμός βιταμινών και μετάλλων στο σπανάκι υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου».
Πορτοκάλια
Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο που πρέπει να έχετε τον χειμώνα. Ο Agarwal είπε ότι μαζί με αυτό, μπορείτε επίσης να φάτε και άλλα εσπεριδοειδή όπως το amla, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C – ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για το σχηματισμό κολλαγόνου. «Η κατανάλωση πορτοκαλιών ως σνακ, η παρασκευή φρέσκου χυμού πορτοκαλιού ή η προσθήκη τμημάτων εσπεριδοειδών σε σαλάτες μπορεί να προσφέρει μια νόστιμη προσθήκη κολλαγόνου στη διατροφή σας», είπε.
Σπόροι κολοκύθας
Ο ειδικός κατέληξε λέγοντας ότι οι σπόροι κολοκύθας είναι καλές πηγές ψευδαργύρου και βιταμίνης Ε που λειτουργούν παράλληλα με τη βιταμίνη C για την υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου. “Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν χαλκό, ένα άλλο απαραίτητο μέταλλο για τη σύνθεση κολλαγόνου. Το να τους τσιμπολογήσετε ή να τους προσθέσετε στα γεύματά σας μπορεί να συμβάλει σε μια δίαιτα φιλική προς το κολλαγόνο”, είπε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube