Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές κολλαγόνο: Τροφές που βοηθούν στην αύξηση του κολλαγόνου φυσικά

Τροφές κολλαγόνο: Τροφές που βοηθούν στην αύξηση του κολλαγόνου φυσικά

Τροφές κολλαγόνο: Το κολλαγόνο αναφέρεται σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται σε αφθονία στα οστά, το δέρμα, τους μύες και τους τένοντες. Σύμφωνα με το Medical News Today, οι γιατροί χρησιμοποιούν κολλαγόνο σε τεχνικές επούλωσης πληγών. 


Το κολλαγόνο αναφέρεται σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται σε αφθονία στα οστά, το δέρμα, τους μύες και τους τένοντες. Σύμφωνα με το Medical News Today, οι γιατροί χρησιμοποιούν κολλαγόνο σε τεχνικές επούλωσης πληγών. Είναι επίσης μέρος πολλών καλλυντικών παρασκευασμάτων για το δέρμα. Μπορεί να δώσει νεανική λάμψη στο δέρμα παρέχοντας δύναμη και ελαστικότητα και κάνοντας το να φαίνεται ελαστικό, φρέσκο ​​και υγιές. Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια κολλαγόνου περιλαμβάνουν ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης, εμμηνόπαυσης, παθήσεων υγείας, οξειδωτικού στρες, φυσικής διαδικασίας γήρανσης, υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο κ.λπ.

Τροφές για την ενίσχυση του κολλαγόνου

Για να ενισχύσετε το κολλαγόνο φυσικά στο σώμα, καταναλώστε ορισμένες συγκεκριμένες τροφές. Η διατροφολόγος Nmami Agarwal πήγε στο Instagram για να εξηγήσει λεπτομερώς τι κάνει αυτά τα τρόφιμα τόσο υγιεινά και πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε.

Άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο

Αυτή είναι η πρώτη τροφή που μπορεί να ενισχύσει το κολλαγόνο στο σώμα. Σύμφωνα με τον ειδικό, τα κόκαλα και οι μύες του κοτόπουλου είναι μια δημοφιλής τροφή πλούσια σε κολλαγόνο στην Ινδία. “Το βράσιμο των οστών και των συνδετικών ιστών κοτόπουλου εξάγει κολλαγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η σπιτική σούπα ή ζωμός κοτόπουλου είναι μια παραδοσιακή θεραπεία και ένας νόστιμος τρόπος για να συμπεριλάβετε το κολλαγόνο στη διατροφή σας”, είπε ο Agarwal.

Λιπαρά ψάρια

Η δεύτερη τροφή που ενισχύει το κολλαγόνο θα ήταν τα λιπαρά ψάρια. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, όχι μόνο παρέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά περιέχει και κολλαγόνο. “Το ψάρι στη σχάρα ή στο φούρνο είναι μια θρεπτική και νόστιμη επιλογή. Η συμπερίληψη των ψαριών στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία του δέρματος και των αρθρώσεων”, είπε. 

Σπανάκι

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, το σπανάκι είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου. Για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας, προσθέστε το σε σαλάτες, smoothies ή σοταρισμένα πιάτα. «Ο συνδυασμός βιταμινών και μετάλλων στο σπανάκι υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου».

Πορτοκάλια

Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο που πρέπει να έχετε τον χειμώνα. Ο Agarwal είπε ότι μαζί με αυτό, μπορείτε επίσης να φάτε και άλλα εσπεριδοειδή όπως το amla, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C – ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για το σχηματισμό κολλαγόνου. «Η κατανάλωση πορτοκαλιών ως σνακ, η παρασκευή φρέσκου χυμού πορτοκαλιού ή η προσθήκη τμημάτων εσπεριδοειδών σε σαλάτες μπορεί να προσφέρει μια νόστιμη προσθήκη κολλαγόνου στη διατροφή σας», είπε. 

Σπόροι κολοκύθας

Ο ειδικός κατέληξε λέγοντας ότι οι σπόροι κολοκύθας είναι καλές πηγές ψευδαργύρου και βιταμίνης Ε που λειτουργούν παράλληλα με τη βιταμίνη C για την υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου. “Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν χαλκό, ένα άλλο απαραίτητο μέταλλο για τη σύνθεση κολλαγόνου. Το να τους τσιμπολογήσετε ή να τους προσθέσετε στα γεύματά σας μπορεί να συμβάλει σε μια δίαιτα φιλική προς το κολλαγόνο”, είπε. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου για λαμπερό δέρμα

Επιλέξτε την κατάλληλη κρέμα προσώπου για άτομα άνω των 25 ετών

Ποια τρόφιμα προωθούν την υγιή επιδερμίδα;

Καταπολεμώντας την ακμή με τη διατροφή

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon