Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές επιδείνωσης του χρόνιου πόνου

Τροφές επιδείνωσης του χρόνιου πόνου

Η ινομυαλγία είναι μία διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο πόνο. Ως χρόνιος θεωρείται ο πόνος που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και ως διάχυτος ο πόνος που εντοπίζεται και στα δύο ημιμόρια του σώματος, πάνω και κάτω από τη μέση, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης.

Εκτός από τον πόνο, στην ινομυαλγία συνυπάρχουν τα εξής συμπτώματα: δυσκαμψία, κόπωση, διακοπτόμενος και μη αναζωογονητικός ύπνος, γνωσιακές διαταραχές όπως διαταραχές μνήμης ή διαταραχές προσοχής, άγχος, κατάθλιψη, ημικρανίες, ευερέθιστο έντερο, κοιλιακά άλγη κ.ά.

Οι παρακάτω τροφές αυξάνουν την ευαισθησία στον πόνο και πρέπει να αποφεύγονται από τους πάσχοντες.

Πατατάκια: Επεξεργασμένες τροφές, όπως τα πατατάκια, τα μπισκότα κλπ. περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG, το οποίο αυξάνει τους μυοσκελετικούς πόνους. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι προκαλεί διέγερση των νευροδιαβιβαστών που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.

Μανιτάρια: Παρά τη διατροφική τους αξία, μπορεί να προκαλούν πόνο στους πάσχοντες από ινομυαλγία επειδή περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο σε φυσική μορφή. Άλλες καλές πηγές γλουταμινικού είναι οι ντομάτες, τα σταφύλια και ο αρακάς.

Τυριά αργής ωρίμανσης: Τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το ροκφόρ, περιέχουν γλουταμινικό οξύ. Αντικαταστήστε το τυρί με καλά λιπαρά φυτικής προέλευσης, όπως αυτά που περιέχονται στο αβοκάντο.

Τηγανητό κοτόπουλο: Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και έλαια, που αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Παρότι η ινομυαλγία δεν χαρακτηρίζεται ως φλεγμονώδης κατάσταση, η φλεγμονή στον οργανισμό προκαλεί παρόμοια συμπτώματα, γι΄ αυτό πρέπει να αποφεύγετε τα τηγανητά και να προτιμάτε τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά, ωμέγα-3 και γενικά λιπαρά φυτικής προέλευσης, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τέτοιες τροφές είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο

Γιαούρτια με γεύσεις: Είναι πλούσια σε ζάχαρη, ενώ όσα έχουν λιγότερες θερμίδες περιέχουν γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι η ζάχαρη επιδεινώνει τους πόνους της ινομυαλγίας, έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς που έχουν μειώσει τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιβαρύνει τη λειτουργία των επινεφριδίων, συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των μυκήτων και άλλες διατροφικές ανεπάρκειες που επιδεινώνουν την ινομυαλγία.

Ζυμαρικά: Οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες όπως τα μπισκότα, τα ψωμιά, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε αντίθεση με τις τροφές ολικής αλέσεως που διασπώνται αργά στο πεπτικό και δεν προκαλούν αποσταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι απότομες αυξομειώσεις σακχάρου επιδεινώνουν τους πόνους της ινομυαλγίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon