1. Σαρδέλες
Οι σαρδέλες, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με τα κόκκαλά τους, είναι πλούσιες σε ασβέστιο. Μία κονσέρβα σαρδέλες μπορεί να προσφέρει περίπου το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου.
2. Σογιού
Το τόφου, το γάλα σόγιας και άλλα προϊόντα σόγιας είναι πλούσια σε ασβέστιο. Πολλά προϊόντα σόγιας είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο για να παρέχουν μια καλή πηγή αυτού του σημαντικού μετάλλου.
3. Σαλάτες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Λαχανικά όπως το σπανάκι, η μουστάρδα και η καλέ είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Το σπανάκι, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 99 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι, αν και η απορρόφησή του μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω των οξαλικών.
4. Σπόροι σουσαμιού
Οι σπόροι σουσαμιού είναι πλούσιοι σε ασβέστιο. Μια κουταλιά της σούπας σπόρους σουσαμιού περιέχει περίπου 88 mg ασβεστίου, ενώ το ταχίνι, που παρασκευάζεται από σπόρους σουσαμιού, περιέχει ακόμα περισσότερα.
5. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Μια μερίδα αμυγδάλων (περίπου 30 γραμμάρια) μπορεί να περιέχει έως και 76 mg ασβεστίου.
6. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που περιέχει περίπου 47 mg ασβεστίου ανά 100 γραμμάρια. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
7. Φασόλια
Φασόλια όπως τα λευκά φασόλια και τα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι λευκά φασόλια περιέχει περίπου 160 mg ασβεστίου.
8. Σαλάτες από φύκια
Ορισμένα είδη φυκιών, όπως η wakame και η kombu, είναι πλούσια σε ασβέστιο. Μια μικρή μερίδα μπορεί να καλύψει μια σημαντική ποσότητα των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο.
Ενσωματώνοντας αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου χωρίς να καταφύγετε σε γαλακτοκομικά προϊόντα.