Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές ασβέστιο: Tροφές πλούσιες σε ασβέστιο που δεν είναι γαλακτοκομικά

Τροφές ασβέστιο: Tροφές πλούσιες σε ασβέστιο που δεν είναι γαλακτοκομικά

Τροφές ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο


Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο. Υπάρχουν πολλές μη γαλακτοκομικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Εδώ είναι οκτώ από αυτές.

1. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με τα κόκκαλά τους, είναι πλούσιες σε ασβέστιο. Μία κονσέρβα σαρδέλες μπορεί να προσφέρει περίπου το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου.

2. Σογιού

Το τόφου, το γάλα σόγιας και άλλα προϊόντα σόγιας είναι πλούσια σε ασβέστιο. Πολλά προϊόντα σόγιας είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο για να παρέχουν μια καλή πηγή αυτού του σημαντικού μετάλλου.

3. Σαλάτες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Λαχανικά όπως το σπανάκι, η μουστάρδα και η καλέ είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Το σπανάκι, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 99 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι, αν και η απορρόφησή του μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω των οξαλικών.

4. Σπόροι σουσαμιού

Οι σπόροι σουσαμιού είναι πλούσιοι σε ασβέστιο. Μια κουταλιά της σούπας σπόρους σουσαμιού περιέχει περίπου 88 mg ασβεστίου, ενώ το ταχίνι, που παρασκευάζεται από σπόρους σουσαμιού, περιέχει ακόμα περισσότερα.

5. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Μια μερίδα αμυγδάλων (περίπου 30 γραμμάρια) μπορεί να περιέχει έως και 76 mg ασβεστίου.

6. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που περιέχει περίπου 47 mg ασβεστίου ανά 100 γραμμάρια. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

7. Φασόλια

Φασόλια όπως τα λευκά φασόλια και τα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι λευκά φασόλια περιέχει περίπου 160 mg ασβεστίου.

8. Σαλάτες από φύκια

Ορισμένα είδη φυκιών, όπως η wakame και η kombu, είναι πλούσια σε ασβέστιο. Μια μικρή μερίδα μπορεί να καλύψει μια σημαντική ποσότητα των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο.

Ενσωματώνοντας αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου χωρίς να καταφύγετε σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Απώλεια βάρους: Τι ρόλο παίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι;

10 κορυφαίες τροφές χαμηλές σε νάτριο

Ποια τροφή θα διατηρεί γερά τα οστά σας μετά τα 50

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon