Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τραχανάς παρασκευή: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο τραχανά;

Τραχανάς παρασκευή: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο τραχανά;

Τραχανάς παρασκευή: Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που χρονολογείται από αιώνες, είναι ένα πλούσιο και ευέλικτο χυλό που μπορείτε να το απολαύσετε σε διάφορες μορφές


Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που χρονολογείται από αιώνες, είναι ένα πλούσιο και ευέλικτο χυλό που μπορείτε να το απολαύσετε σε διάφορες μορφές σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Για να φτιάξετε το τέλειο ζουμερό τραχανά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Συστατικά

  • 1 φλυτζάνι τραχανά
  • 4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (λαχανικά ή κοτόπουλο)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κοτσάνι σέλινου, κομμένο σε κύβους
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο για σοτάρισμα
  • Προαιρετικές επικαλύψεις: φρέσκα μυρωδικά, τριμμένο τυρί, ψητά λαχανικά ή αυγά ποσέ

Οδηγίες

Σοτάρετε τα αρωματικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μια σταγόνα ελαιόλαδο ή ένα κουμπί βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το καρότο κομμένο σε κύβους και το σέλινο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν τα λαχανικά, περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέστε τον τραχανά και τα υγρά: Μόλις ψηθούν τα αρωματικά, προσθέστε στην κατσαρόλα το ξεπλυμένο ραγισμένο σιτάρι ή το κριθαράκι. Ανακατεύουμε για να επικαλυφθούν οι κόκκοι με τα λαχανικά και το λάδι. Προσθέτουμε τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ρίξτε το νερό ή το ζωμό, φροντίζοντας να βυθιστούν πλήρως οι κόκκοι. Σιγοβράζετε: Βράζετε το μείγμα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Αφήνουμε το τραγανό να σιγοβράσει απαλά για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι κόκκοι και να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του υγρού. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.

Προσαρμόστε το καρύκευμα: Δοκιμάστε το τραγανό και προσαρμόστε το καρύκευμα όπως χρειάζεται. Προσθέστε περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή βότανα για γεύση. Σερβίρετε: Μόλις ψηθεί ο τραχανάς στην επιθυμητή σύσταση, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και πετάξτε το. Σερβίρετε το αρωματικό ζεστό, γαρνιρισμένο με γαρνιτούρες της επιλογής σας, όπως φρέσκα μυρωδικά, τριμμένο τυρί, ψητά λαχανικά ή ένα αυγό ποσέ για πρόσθετη γεύση και υφή. Απολαύστε: Απολαύστε το τέλειο τραγανό ως ένα ανακουφιστικό και θρεπτικό γεύμα από μόνο του ή σερβίρετέ το ως συνοδευτικό μαζί με ψητά κρέατα, ψητά λαχανικά ή μια φρέσκια σαλάτα. Καλή όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να φτιάξετε τραχανά;

Γιατί ο τραχανάς είναι η καλύτερη επιλογή για ένα χορταστικό γεύμα;

Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon