Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τραχανάς: Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Τραχανάς: Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Τραχανάς: Ο τραχανάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατροφή των προηγούμενων γενεών γιατί εκτός από τη διατροφική του αξία αποτελούσε και οικονομική λύση, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου και κρίσης.


Ο τραχανάς είναι ένα είδος ζυμαρικού που συνήθως παρασκευάζεται από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Το βρίσκουμε σε μορφή κόκκων που έχουν μέγεθος 2-3 mm. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες τραχανά που σχετίζονται συχνότερα με τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. Για παράδειγμα, υπάρχει το ξινό, το γλυκό, το χοντρό, το λεπτό, το κατάλληλο για νηστίσιμο.

Είναι ο τραχανάς superfood;

Δεν υπάρχει ούτε μια εκδοχή από πού προήλθε το όνομα τραχανάς. Μερικοί θεωρούν ότι σχετίζεται με την ελληνική λέξη «τρακτόν» (τρακτόν). Ο Απίκιος, που μας περιγράφει τη ρωμαϊκή και αρχαία ελληνική γαστρονομία, από τον 1ο αιώνα μ.Χ. αναφέρει ένα παχύρρευστο χυλό που ονομάζεται «τράκτα» που πυκνώνει οποιαδήποτε σάλτσα. Άλλοι το θεωρούν ότι σχετίζεται με τη λέξη «τραγός/τραγανό» (τραγανό). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο τραχανάς προέρχεται από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ονομαζόταν «tarhaneh» με «tar» που σημαίνει υγρό και «haneh» που είναι βρώσιμο. Ο τραχανάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατροφή των προηγούμενων γενεών γιατί εκτός από τη διατροφική του αξία αποτελούσε και οικονομική λύση, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου και κρίσης. Ωστόσο, η τελευταία δεκαετία έχει γίνει γκουρμέ και χρησιμοποιείται σε διεθνή πιάτα σεφ.

Η προετοιμασία

Φτιάχνεται ανακατεύοντας αλεύρι, γιαούρτι και ξινόγαλα, ενώ προαιρετικά μπορούν να προστεθούν μαγειρεμένα λαχανικά, αλάτι ή άλλα μπαχαρικά. Το μείγμα ζυμώνεται, στεγνώνει και τέλος αλέθεται και κοσκινίζεται. Χαρακτηριστικό βήμα στην παρασκευή του τραχανά είναι το στέγνωμα του. Για να στεγνώσει πρέπει να απλωθεί για να έχει τη μεγαλύτερη επιφάνεια και να στεγνώσει πιο γρήγορα. Έτσι έχει μείνει η φράση στα ελληνικά σύγχρονα «απλώνει τραχανά» για κάποιον που καθυστερεί συστηματικά.

Τα οφέλη

Ο τραχανάς είναι ένα αρκετά θρεπτικό προϊόν, με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μεταξύ άλλων. Είναι αρκετά θρεπτικό για τα παιδιά γιατί η παρουσία γάλακτος στην παρασκευή του αυξάνει σημαντικά την ποσότητα ασβεστίου.

  • Έχει διατροφική αξία παρόμοια με το κρέας γιατί παρασκευάζεται από γάλα ή γιαούρτι
  • Λόγω του γάλακτος είναι πλούσιο σε ασβέστιο και καλή πηγή απορροφήσιμου σιδήρου
  • Περιέχει διαιτητικές ίνες που βοηθούν την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος στο σύνολό του
  • Δεν περιέχει υψηλά επίπεδα λιπαρών ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Περιέχει φώσφορο που προστατεύει από την οστεοπόρωση
  • Τέλος, περιέχει φολικό οξύ για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των κυττάρων, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση DNA

Πώς τα μαγειρεύουμε

Συνήθως μαγειρεύεται ως σούπα είτε πηχτή είτε με άφθονο νερό προσθέτοντας μερικές φέτες φέτα. Συνοδεύει ιδανικά πιάτα με κρέας ή λαχανικά αν θέλετε να αντικαταστήσετε το ρύζι για παράδειγμα. Μπορούμε να φτιάξουμε τραχανά με ντομάτα, τραχανά με κρεμμύδια, ντομάτες και μανιτάρια, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε έναν όμορφο τραχανότο λαχανικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία

Αλμυρή πίτα για μικρούς και μεγάλους

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη για μικρούς και μεγάλους

Υπερτροφές της ελληνικής γης που μας ωφελούν πολλαπλά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon