Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τραχανάς: Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Τραχανάς: Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Τραχανάς: Ο τραχανάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατροφή των προηγούμενων γενεών γιατί εκτός από τη διατροφική του αξία αποτελούσε και οικονομική λύση, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου και κρίσης.


Ο τραχανάς είναι ένα είδος ζυμαρικού που συνήθως παρασκευάζεται από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Το βρίσκουμε σε μορφή κόκκων που έχουν μέγεθος 2-3 mm. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες τραχανά που σχετίζονται συχνότερα με τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. Για παράδειγμα, υπάρχει το ξινό, το γλυκό, το χοντρό, το λεπτό, το κατάλληλο για νηστίσιμο.

Είναι ο τραχανάς superfood;

Δεν υπάρχει ούτε μια εκδοχή από πού προήλθε το όνομα τραχανάς. Μερικοί θεωρούν ότι σχετίζεται με την ελληνική λέξη «τρακτόν» (τρακτόν). Ο Απίκιος, που μας περιγράφει τη ρωμαϊκή και αρχαία ελληνική γαστρονομία, από τον 1ο αιώνα μ.Χ. αναφέρει ένα παχύρρευστο χυλό που ονομάζεται «τράκτα» που πυκνώνει οποιαδήποτε σάλτσα. Άλλοι το θεωρούν ότι σχετίζεται με τη λέξη «τραγός/τραγανό» (τραγανό). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο τραχανάς προέρχεται από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ονομαζόταν «tarhaneh» με «tar» που σημαίνει υγρό και «haneh» που είναι βρώσιμο. Ο τραχανάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατροφή των προηγούμενων γενεών γιατί εκτός από τη διατροφική του αξία αποτελούσε και οικονομική λύση, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου και κρίσης. Ωστόσο, η τελευταία δεκαετία έχει γίνει γκουρμέ και χρησιμοποιείται σε διεθνή πιάτα σεφ.

Η προετοιμασία

Φτιάχνεται ανακατεύοντας αλεύρι, γιαούρτι και ξινόγαλα, ενώ προαιρετικά μπορούν να προστεθούν μαγειρεμένα λαχανικά, αλάτι ή άλλα μπαχαρικά. Το μείγμα ζυμώνεται, στεγνώνει και τέλος αλέθεται και κοσκινίζεται. Χαρακτηριστικό βήμα στην παρασκευή του τραχανά είναι το στέγνωμα του. Για να στεγνώσει πρέπει να απλωθεί για να έχει τη μεγαλύτερη επιφάνεια και να στεγνώσει πιο γρήγορα. Έτσι έχει μείνει η φράση στα ελληνικά σύγχρονα «απλώνει τραχανά» για κάποιον που καθυστερεί συστηματικά.

Τα οφέλη

Ο τραχανάς είναι ένα αρκετά θρεπτικό προϊόν, με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μεταξύ άλλων. Είναι αρκετά θρεπτικό για τα παιδιά γιατί η παρουσία γάλακτος στην παρασκευή του αυξάνει σημαντικά την ποσότητα ασβεστίου.

  • Έχει διατροφική αξία παρόμοια με το κρέας γιατί παρασκευάζεται από γάλα ή γιαούρτι
  • Λόγω του γάλακτος είναι πλούσιο σε ασβέστιο και καλή πηγή απορροφήσιμου σιδήρου
  • Περιέχει διαιτητικές ίνες που βοηθούν την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος στο σύνολό του
  • Δεν περιέχει υψηλά επίπεδα λιπαρών ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Περιέχει φώσφορο που προστατεύει από την οστεοπόρωση
  • Τέλος, περιέχει φολικό οξύ για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των κυττάρων, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση DNA

Πώς τα μαγειρεύουμε

Συνήθως μαγειρεύεται ως σούπα είτε πηχτή είτε με άφθονο νερό προσθέτοντας μερικές φέτες φέτα. Συνοδεύει ιδανικά πιάτα με κρέας ή λαχανικά αν θέλετε να αντικαταστήσετε το ρύζι για παράδειγμα. Μπορούμε να φτιάξουμε τραχανά με ντομάτα, τραχανά με κρεμμύδια, ντομάτες και μανιτάρια, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε έναν όμορφο τραχανότο λαχανικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία

Αλμυρή πίτα για μικρούς και μεγάλους

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη για μικρούς και μεγάλους

Υπερτροφές της ελληνικής γης που μας ωφελούν πολλαπλά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρωτεΐνη για την υγεία των γυναικών;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την υγεία

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι στη διαλειμματική νηστεία

Η διαχείριση της πείνας και η επιλογή υγιεινών τροφών κατά τις περιόδους κατανάλωσης είναι κρίσιμη. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και πηγές πρωτεΐνης.

Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί - Απλή και πεντανόστιμη  συνταγή

Η συνταγή για πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί είναι μια απλή και πεντανόστιμη επιλογή που μπορεί να απολαύσει κανείς ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας και είναι ιδανικό για τις οικογενειακές σας συγκεντρώσεις.

Το καθημερινό γάλα ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του εντέρου 

Η καλή υγεία της εντερικής χλωρίδας συνδέεται με την καλύτερη πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προβιοτικές τροφές, όπως το γιαούρτι και το γάλα, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονών στο έντερο, οι οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.

6+1 Είδη τσαγιού για την καταπολέμηση του πρηξίματος

Φούσκωμα τσάι: Το φούσκωμα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητα. Η κατανάλωση ορισμένων βοτάνων και τσαγιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα

Είναι πράγματι οι σαλάτες πάντα τόσο υγιεινές;

Σαλάτες: Οι σαλάτες συχνά θεωρούνται ένα υγιεινό γεύμα, καθώς περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, και άλλες θρεπτικές τροφές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές όσο φαίνονται, καθώς διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την θρεπτική τους αξία.

Close Icon