Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το υπερβολικό αλάτι διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Το υπερβολικό αλάτι διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Το αλάτι είναι ένα συστατικό που, αναμφισβήτητα, δίνει απίστευτη νοστιμιά στο φαγητό, διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων, «ανεβάζει» τη διάθεση, και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και του pH του οργανισμού μας.

Πότε όμως αρχίζει και γίνεται βλαπτικό;

Σύμφωνα με έρευνα η υπερβολική κατανάλωση αλατιού υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι ειδικοί γνωρίζουν από καιρό ότι το αλάτι αυξάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση – αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι το αλάτι μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στην καρδιά. Οι ερευνητές του φιλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι παρακολούθησαν 4.630 υγιείς ενήλικες για 12 χρόνια.

Οι ειδικοί εντόπισαν ότι το 20% των ανθρώπων έτρωγαν περισσότερο από 13,7 γραμμάρια την ημέρα, τη στιγμή που η συνιστώσα κατανάλωση είναι 6 γραμμάρια, δηλαδή κάτι παραπάνω από το διπλάσιο.

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάποια καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με αυτούς, που κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Pekka Jousilahti δήλωσε: «Στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολή».

Η καρδιακή προσβολή, η οποία συμβαίνει όταν το όργανο είναι πολύ αδύναμο για να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά γύρω από το σώμα, πλήττει εκατομμύρια άτομα, άνω των 65 ετών, ανά τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

3 ροφήματα χωρίς καφέ για άμεση ενέργεια

Ροφήματα Ενέργεια: Ο καφές είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για ενέργεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν φυσικά ροφήματα που μπορούν να σας δώσουν γρήγορη τόνωση χωρίς τις παρενέργειες της υπερβολικής καφεΐνης.

Close Icon