Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το υπερβολικό αλάτι διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Το υπερβολικό αλάτι διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Το αλάτι είναι ένα συστατικό που, αναμφισβήτητα, δίνει απίστευτη νοστιμιά στο φαγητό, διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων, «ανεβάζει» τη διάθεση, και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και του pH του οργανισμού μας.

Πότε όμως αρχίζει και γίνεται βλαπτικό;

Σύμφωνα με έρευνα η υπερβολική κατανάλωση αλατιού υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι ειδικοί γνωρίζουν από καιρό ότι το αλάτι αυξάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση – αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι το αλάτι μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στην καρδιά. Οι ερευνητές του φιλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι παρακολούθησαν 4.630 υγιείς ενήλικες για 12 χρόνια.

Οι ειδικοί εντόπισαν ότι το 20% των ανθρώπων έτρωγαν περισσότερο από 13,7 γραμμάρια την ημέρα, τη στιγμή που η συνιστώσα κατανάλωση είναι 6 γραμμάρια, δηλαδή κάτι παραπάνω από το διπλάσιο.

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάποια καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με αυτούς, που κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Pekka Jousilahti δήλωσε: «Στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολή».

Η καρδιακή προσβολή, η οποία συμβαίνει όταν το όργανο είναι πολύ αδύναμο για να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά γύρω από το σώμα, πλήττει εκατομμύρια άτομα, άνω των 65 ετών, ανά τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon