Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το πιάτο του Δεκαπενταύγουστου: Σοφεγάδο ή συμπεθεριό από την Κρήτη

Το πιάτο του Δεκαπενταύγουστου: Σοφεγάδο ή συμπεθεριό από την Κρήτη

Πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό, όπου συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα λαχανικά της εποχής. Μεγάλο ρόλο παίζει ο χρόνος μαγειρέματος των υλικών μας. Δεν θέλουμε άλλα να λιώσουν και άλλα να είναι άψητα, ή σκληρά καθώς κάθε λαχανικό δίνει την δική του νοστιμάδα.


Πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό, όπου συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα λαχανικά της εποχής. Μεγάλο ρόλο παίζει ο χρόνος μαγειρέματος των υλικών μας. Δεν θέλουμε άλλα να λιώσουν και άλλα να είναι άψητα, ή σκληρά καθώς κάθε λαχανικό δίνει την δική του νοστιμάδα.

Υλικά

  • 300 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια ή τσαουλιά, καθαρισμένα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 700 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους των 2 εκ.
  • 300 γρ. πιπεριές κέρατο, κομμένες σε καρέ
  •  1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
  • 5 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
  • 300 γρ. κολοκυθανθοί
  • 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φασολάκια με το κρεμμύδι, τις μπάμιες και τις πατάτες για 8′-10′. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό (1-2 κ.σ.).

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το τσίλι, την ντομάτα, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ζεστό νερό ίσα να καλυφθούν τα λαχανικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30′.

Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τους ανθούς, τον δυόσμο, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 20′, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να «δέσει» η σάλτσα.

Συνοδεύουμε απαραιτήτως το φαγητό μας με εξαιρετικό τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί. Καλή όρεξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο επηρεάζει η καθημερινή κατανάλωση σακχαρούχων ποτών τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Καλοκαιρινή σαλάτα με φρούτα του δάσους και αμύγδαλα

Ποια είναι τα οφέλη του να καταναλώνουμε νερό με άδειο στομάχι;

Μπορούν τα καρότα να γίνουν τοξικά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρωτεΐνη για την υγεία των γυναικών;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την υγεία

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι στη διαλειμματική νηστεία

Η διαχείριση της πείνας και η επιλογή υγιεινών τροφών κατά τις περιόδους κατανάλωσης είναι κρίσιμη. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και πηγές πρωτεΐνης.

Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί - Απλή και πεντανόστιμη  συνταγή

Η συνταγή για πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί είναι μια απλή και πεντανόστιμη επιλογή που μπορεί να απολαύσει κανείς ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας και είναι ιδανικό για τις οικογενειακές σας συγκεντρώσεις.

Το καθημερινό γάλα ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του εντέρου 

Η καλή υγεία της εντερικής χλωρίδας συνδέεται με την καλύτερη πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προβιοτικές τροφές, όπως το γιαούρτι και το γάλα, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονών στο έντερο, οι οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.

6+1 Είδη τσαγιού για την καταπολέμηση του πρηξίματος

Φούσκωμα τσάι: Το φούσκωμα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητα. Η κατανάλωση ορισμένων βοτάνων και τσαγιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα

Είναι πράγματι οι σαλάτες πάντα τόσο υγιεινές;

Σαλάτες: Οι σαλάτες συχνά θεωρούνται ένα υγιεινό γεύμα, καθώς περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, και άλλες θρεπτικές τροφές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές όσο φαίνονται, καθώς διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την θρεπτική τους αξία.

Close Icon