Η ιδέα του βετζετέριαν μπέργκερ, ως εξέλιξη του κεφτέ λαχανικών ή οσπρίων ή συνδυασμού τους, είναι πολύ παλιά σε Ευρώπη και Ασία. Σας παρουσιάζουμε ένα πεντανόστιμο, θρεπτικό, χρωματιστό, πανεύκολο και κυρίως guilty free μπέργκερ που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από ένα κλασικό του είδους.
Υλικά (για 8 μπέργκερ):
700 γρ. πατάτες βρασμένες και λιωμένες σε πουρέ
2 κολοκυθάκια τρυφερά, τριμμένα και καλά στραγγισμένα
1 καρότο, καθαρισμένο και τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 πράσινη πιπεριά σε ψιλά καρέ
1 κρεμμύδι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, στραγγισμένο πολύ καλα
150 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας
1 φλιτζάνι μαιντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
2 ασπράδια αυγών
1 κουταλιά ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι
8 μικρά ψωμάκια μπριός ή άλλου είδους
Για το σερβίρισμα:
2 ντομάτες σε χοντρές φέτες
τα φύλλα από μια κόκκινη λόλα ή από πράσινη σγουρή σαλάτα
100 γρ. μαγιονέζα
Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να αναμειχθούν. Βρέχουμε κάθε τόσο τα χέρια μας, για να μην κολλάει το μείγμα, αλλά και για να δώσουμε την απαραίτητη υγρασία, ώστε να γίνουν πιο αφράτα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλάθουμε 8 μέτρια μπιφτέκια, αλείφουμε ένα ταψί με ελάχιστο ελαιόλαδο ή απλώνουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε τα μπιφτέκια. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, έως ότου τα μπιφτέκια χρυσίσουν. Ανοίγουμε το ψωμάκι στη μέση, αλείφουμε με μαγιονέζα, βάζουμε τη λόλα, έπειτα το μπιφτέκι λαχνικών, την ντομάτα και κλείνουμε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube