Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά ελαιόλαδο είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο. Μάλιστα, όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα ελαιολάδου. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει προστατευτική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.
Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων μονοακόρεστων λιπαρών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου.
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης και να κατανοηθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί με τους οποίους το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύει από την άνοια, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η ενσωμάτωση του ελαιολάδου σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με την άνοια.
Συνολικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου για την υγεία του εγκεφάλου και υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των ειδικών επιδράσεων του ελαιολάδου στη γνωστική λειτουργία και για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ποσότητας ελαιολάδου για οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.