Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελαιόλαδο: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια;

Ελαιόλαδο: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια;

Ελαιόλαδο: Η ενσωμάτωση του ελαιολάδου σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με την άνοια.


Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερα από 1.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω για κατά μέσο όρο έξι χρόνια για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά ελαιόλαδο είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο. Μάλιστα, όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα ελαιολάδου. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει προστατευτική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων μονοακόρεστων λιπαρών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης και να κατανοηθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί με τους οποίους το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύει από την άνοια, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η ενσωμάτωση του ελαιολάδου σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με την άνοια.

Συνολικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου για την υγεία του εγκεφάλου και υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των ειδικών επιδράσεων του ελαιολάδου στη γνωστική λειτουργία και για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ποσότητας ελαιολάδου για οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε με κόκκινες φακές

Πώς συμβάλλει το τζίντζερ στην απώλεια βάρους;

Μπανάνες: Σύμμαχος στην πρόληψη της αναιμίας

Παντζάρια: Πώς συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon