Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελαιόλαδο: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια;

Ελαιόλαδο: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια;

Ελαιόλαδο: Η ενσωμάτωση του ελαιολάδου σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με την άνοια.



Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερα από 1.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω για κατά μέσο όρο έξι χρόνια για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.


 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά ελαιόλαδο είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο. Μάλιστα, όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα ελαιολάδου. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει προστατευτική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων μονοακόρεστων λιπαρών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης και να κατανοηθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί με τους οποίους το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύει από την άνοια, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η ενσωμάτωση του ελαιολάδου σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με την άνοια.

Συνολικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου για την υγεία του εγκεφάλου και υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των ειδικών επιδράσεων του ελαιολάδου στη γνωστική λειτουργία και για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ποσότητας ελαιολάδου για οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε με κόκκινες φακές

Πώς συμβάλλει το τζίντζερ στην απώλεια βάρους;

Μπανάνες: Σύμμαχος στην πρόληψη της αναιμίας

Παντζάρια: Πώς συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon