Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το ελαιόλαδο αντιστρέφει τις βλάβες από τα πολλά λιπαρά

Το ελαιόλαδο αντιστρέφει τις βλάβες από τα πολλά λιπαρά

Το ελαιόλαδο μπορεί να εξουδετερώνει τις συνέπειες από τα πολλά λιπαρά στη διατροφή και να καταπολεμά τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες που πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι υπαίτιο γι’ αυτά τα οφέλη είναι ένα συστατικό που υπάρχει σε αφθονία ειδικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το συστατικό λέγεται υδροξυτυροσόλη, και διαπιστώθηκε ότι αντιστρέφει στα ζώα τις ενδείξεις αντοχής στην ινσουλίνη και μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (ΜΑΛΝΗ). Η αντοχή στην ινσουλίνη είναι μία πρόδρομος κατάσταση του διαβήτη ενώ η ΜΑΛΝΗ αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και να οδηγήσει ακόμα και στον καρκίνο.

Τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι καλά γνωστά, αλλά οι ακριβείς μηχανισμοί που τα προκαλούν δεν ήταν έως τώρα γνωστοί. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να βρει διεθνής ομάδα επιστημόνων, μελετώντας την υδροξυτυροσόλη η οποία ανήκει στις πολυφαινόλες (είναι ένα είδος φυτικώνσυστατικών που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες).

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Lipids in Health and Disease, το πείραμά τους έγινε σε τέσσερις ομάδες 12-14 ποντικιών τα οποία είτε έτρωγαν μία διατροφή που τους παρείχε 60% λιπαρά, είτε μία διατροφή με λίγα λιπαρά (περιεκτικότητα 10%), εμπλουτισμένη ή χωρίς να είναι εμπλουτισμένη με 5mg υδροξυτυροσόλη.

Στην αρχή του πειράματος και έπειτα από 12 εβδομάδες εξέτασαν δείγματα αίματος από τα ζώα για να μελετήσουν την ενζυμική δραστηριότητα σε διάφορα όργανα. Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα που έτρωγαν πάρα πολλά λιπαρά χωρίς να παίρνουν υδροξυτυροσόλη αυξήθηκαν τόσο τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης όσο και της κακής (LDL) χοληστερόλης (είναι η μορφή που δημιουργεί στενώσεις στις αρτηρίες και ευθύνεται για εμφράγματα και εγκεφαλικά). Ωστόσο στα ζώα που έπαιρναν την πολυφαινόλη, οι ανάλογες αυξήσεις ήταν πολύ μικρότερες.

Αντίστοιχα, τα πολλά λιπαρά σχετίστηκαν με αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη, αλλά και πάλι το φαινόμενο αυτό ήταν μειωμένο στα ζώα που έπαιρναν την ουσία.Ωστόσο η αντοχή δεν ήταν τόσο χαμηλή όσο σε ζώα τα οποία έτρωγαν φυσιολογικά.

Τα ζώα που έτρωγαν πάρα πολλά λιπαρά παρουσίασαν επίσης μειωμένα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων που συνθέτουν τα ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα – μία μείωση που σχετίσθηκε με διαταραχή στην ισορροπία των λιπαρών οξέων στο ήπαρ, τον εγκέφαλο και την καρδιά. Ωστόσο σε όσα έτρωγαν μεν πολλά λιπαρά αλλά ταυτοχρόνως έπαιρναν υδροξυτυροσόλη, η ενζυμική δραστηριότητα και η παραγωγή λιπαρών οξέων ήταν παρόμοια με εκείνη των ζώων που έτρωγαν φυσιολογικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon