Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το αβοκάντο μειώνει την λιγούρα για σνακ;

Το αβοκάντο μειώνει την λιγούρα για σνακ;

 

Η κατανάλωση φρέσκου αβοκάντοιυ κατά την διάρκεια του γεύματος μειώνει την ανάγκη για σνακ μετά από το φαγητό.  


Tην πείνα και την λιγούρα στα υπέρβαρα άτομα μειώνει το μισό φρέσκο αβοκάντο μαζί με το φαγητό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal.

Τα αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , ένα εύρημα που θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές και για τους πάσχοντες με διαβήτη. Νέα έρευνα δείχνει ότι μισό φρέσκο αβοκάντο με το γεύμα μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα σε υπέρβαρα άτομα, μειώνοντας την ανάγκη τους να καταναλώσουν σνακ μετά από ένα γεύμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal.


Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλή τον Δρ. Joan Sabate, πρόεδρο του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια, λέει ότι η μελέτη τους επίσης δείχνει ότι τα αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα – ένα εύρημα που θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές για τους πάσχοντες με διαβήτη. Σύμφωνα με το Hass Avocado Board (HAB), που χρηματοδότησε τη μελέτη, ένα ολόκληρο φρέσκο αβοκάντο περιέχει περίπου 250 θερμίδες και 23γρ. λίπους. Αν και η περιεκτικότητα των αβοκάντο σε λιπαρά είναι υψηλή, περιέχουν φυσικά καλά λιπαρά, ειδικά τα μονοακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το είδος λίπους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα, καθώς επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές ήθελαν να δουν πως η κατανάλωση του αβοκάντο επηρέασε τον κορεσμό ενός ατόμου, το σάκχαρο στο αίμα και την ανταπόκριση στην ινσουλίνη και την κατανάλωση τροφής μετά από ένα γεύμα. Οι ερευνητές συνέλεξαν 26 νέους υγιείς υπέρβαρους ενήλικες. Για πάνω από πέντε συνεδρίες, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν το κανονικό τους πρωινό ακολουθώντας το με ένα από τα τρία γεύματα της δοκιμασίας.

Αυτά ήταν:

▪ Ένα κανονικό γεύμα χωρίς αβοκάντο.
▪ Ένα γεύμα που περιέχει αβοκάντο (το αβοκάντο αντικατέστησε άλλες τροφές), ή
▪ Ένα κανονικό γεύμα με την προσθήκη μισού φρέσκου αβοκάντου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν μισό φρέσκο αβοκάντο με το γεύμα τους ανέφεραν 40% μειωμένη επιθυμία να φάνε κατά τη διάρκεια 3 ωρών μετά το γεύμα τους και το 28% μειωμένη επιθυμία να φάει 5 ώρες αργότερα, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωσαν ένα κανονικό γεύμα χωρίς αβοκάντο.

Η ομάδα που κατανάλωσε μισό φρέσκο αβοκάντο ανέφερε επίσης ότι αισθάνθηκε 26% περισσότερη ικανοποίηση μετά το γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωσαν αβοκάντο.
Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και η προσθήκη αβοκάντου στο γεύμα αύξησε την πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων στους συμμετέχοντες, δεν εμφάνισαν αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν ένα καθιερωμένο γεύμα χωρίς αβοκάντο.

Ο Δρ. Sabate είπε, ότι “αυτό μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι ο δυνητικός ρόλος των αβοκάντο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα αξίζει περαιτέρω έρευνα”.
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι παρόλο που η μελέτη τους παρέχει θετικά αποτελέσματα για την κατανάλωση του αβοκάντο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί αν τα ευρήματά τους ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

Επιμέλεια μετάφρασης: Μαίρη Παπαδάκη
 – Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Ασκούμενη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στην Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αποξηραμένος ανανάς: Η υγιεινή επιλογή που χρειάζεστε για υγιή οστά

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Το πιο comfort φαγητό

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Τα ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί τσένταρ είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Συνδυάζοντας την κρεμώδη γεύση του τυριού με τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου,

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Τα brownies με τριπλή σοκολάτα είναι μια από τις πιο απολαυστικές και σοκολατένιες λιχουδιές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γλυκατζή. Η συνταγή αυτή συνδυάζει τρεις διαφορετικούς τύπους σοκολάτας

Pescatarian: Μια ισορροπημένη προσέγγιση διατροφής

Pescatarian: Μια δίαιτα ψαρέματος προσφέρει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής που συνδυάζει τα οφέλη των φυτικών τροφών, των πρωτεϊνών και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια.

Σκαρτοτσέτα: Κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού, γεμιστά με τυρί και μυρωδικά

Σκαρτοτσέτα: Στο κυριακάτικο τραπέζι μας συχνά φιλοξενούμε πιάτα που συνδυάζουν την παράδοση με τη γεύση, και ένα από τα πιο αγαπημένα μας είναι η «Σκαρτοτσέτα», δηλαδή κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού γεμιστά με τυρί και μυρωδικά.

Τρουφάκια ενέργειας με αμύγδαλο: Ενεργειακό σνακ χωρίς ψήσιμο

Τρουφάκια ενέργειας με αμύγδαλο: Τα αμυγδαλωτά ενεργειακά μπαλάκια (almond energy bites) είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ, ιδανικά για να σας δώσουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους, θρεπτικά και γεμάτα φυσικές βιταμίνες,

Close Icon