Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη διατροφή του παιδιού

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη διατροφή του παιδιού

Εγκυμοσύνη άγχος: Η έκθεση σε αγχωτικά γεγονότα όταν είναι μια γυναίκα έγκυος φαίνεται να επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις και τη διατροφή των παιδιών με αρνητικό τρόπο και για λόγους που στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται με το τι τρώει η ίδια η μητέρα.


Η έκθεση της μητέρας στο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στη διατροφή των παιδιών τους και, ως εκ τούτου, σε καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή – όπως αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία – σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Michele Belot, καθηγητή στο το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Cornell. Η έκθεση σε αγχωτικά γεγονότα όταν είναι μια γυναίκα έγκυος φαίνεται να επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις και τη διατροφή των παιδιών με αρνητικό τρόπο και για λόγους που στην πραγματικότητα είναι εκτός από το τι τρώει η ίδια η μητέρα”, λέει ο Belot.

“Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς να βοηθήσουμε τις έγκυες γυναίκες να διαχειριστούν το άγχος με τρόπο που θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για τη μητέρα αλλά και για το παιδί”. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, η Belot και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο από το μέσο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με σημαντικά λιγότερες προτιμήσεις για υγιεινά τρόφιμα για τα παιδιά τους, καθώς και με ασθενέστερη προτίμηση για ξινή και πικρή τροφή. “Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στην επόμενη γενιά όσον αφορά μια λιγότερο υγιεινή διατροφή και επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με αυτές τις επιπτώσεις, όπως υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία”, έγραψαν οι συγγραφείς. Nicoli Vitt, Martina Vecchi και Jonathan James.

“Ως συνέπεια, συνηγορούμε για περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των πηγών του μητρικού στρες και του βαθμού στον οποίο αυτές μπορούν να αλλάξουν. Η προγεννητική φροντίδα και η συμβουλευτική πριν από τη σύλληψη θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας”. Για τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν 213 μητέρες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που ζούσαν στην περιοχή του Κόλτσεστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 12 ετών. Τα επίπεδα άγχους τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας αναδρομική αυτοαναφορά.

Συγκεκριμένα, ρώτησαν εάν οι μητέρες βίωσαν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα γεγονότα ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με το παιδί τους:

  • θάνατο στενού μέλους της οικογένειας ή στενού φίλου,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στη σχέση τους,
  • νομικά ζητήματα,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στην οικογενειακή τους ζωή,
  • θέματα υγείας,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στην εργασία τους ή του συζύγου τους,
  • οικονομικά ζητήματα,
  • αλλαγές στις συνήθειές τους,
  • άλλα δυνητικά αγχωτικά γεγονότα.

Για κάθε στρεσογόνο παράγοντα, οι μητέρες κλήθηκαν να κατατάξουν πόσο αγχωτικό ήταν το γεγονός σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την υγιεινή διατροφή για το μικρότερο παιδί κάθε συμμετέχοντα. Μελέτησαν επίσης τις προτιμήσεις του παιδιού για τις πέντε βασικές γεύσεις – ξινή, αλμυρή, ουμάμι, πικρή και γλυκιά. Τα αποτελέσματά τους βρήκαν μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ενδομήτριας έκθεσης στο στρες και της υγιεινής διατροφής των προτιμήσεων και της διατροφής του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι η ενδομήτρια έκθεση στο στρες σχετίζεται αρνητικά με την προτίμηση του παιδιού στα όξινα και πικρά φαγητά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει γεννώντας, αλλά αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει

Οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

Κάνει καλό η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη συνδεσιμότητα εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon