Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη διατροφή του παιδιού

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη διατροφή του παιδιού

Εγκυμοσύνη άγχος: Η έκθεση σε αγχωτικά γεγονότα όταν είναι μια γυναίκα έγκυος φαίνεται να επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις και τη διατροφή των παιδιών με αρνητικό τρόπο και για λόγους που στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται με το τι τρώει η ίδια η μητέρα.

Η έκθεση της μητέρας στο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στη διατροφή των παιδιών τους και, ως εκ τούτου, σε καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή – όπως αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία – σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Michele Belot, καθηγητή στο το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Cornell. Η έκθεση σε αγχωτικά γεγονότα όταν είναι μια γυναίκα έγκυος φαίνεται να επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις και τη διατροφή των παιδιών με αρνητικό τρόπο και για λόγους που στην πραγματικότητα είναι εκτός από το τι τρώει η ίδια η μητέρα”, λέει ο Belot.

“Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς να βοηθήσουμε τις έγκυες γυναίκες να διαχειριστούν το άγχος με τρόπο που θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για τη μητέρα αλλά και για το παιδί”. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, η Belot και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο από το μέσο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με σημαντικά λιγότερες προτιμήσεις για υγιεινά τρόφιμα για τα παιδιά τους, καθώς και με ασθενέστερη προτίμηση για ξινή και πικρή τροφή. “Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στην επόμενη γενιά όσον αφορά μια λιγότερο υγιεινή διατροφή και επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με αυτές τις επιπτώσεις, όπως υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία”, έγραψαν οι συγγραφείς. Nicoli Vitt, Martina Vecchi και Jonathan James.

“Ως συνέπεια, συνηγορούμε για περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των πηγών του μητρικού στρες και του βαθμού στον οποίο αυτές μπορούν να αλλάξουν. Η προγεννητική φροντίδα και η συμβουλευτική πριν από τη σύλληψη θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας”. Για τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν 213 μητέρες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που ζούσαν στην περιοχή του Κόλτσεστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 12 ετών. Τα επίπεδα άγχους τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας αναδρομική αυτοαναφορά.

Συγκεκριμένα, ρώτησαν εάν οι μητέρες βίωσαν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα γεγονότα ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με το παιδί τους:

  • θάνατο στενού μέλους της οικογένειας ή στενού φίλου,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στη σχέση τους,
  • νομικά ζητήματα,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στην οικογενειακή τους ζωή,
  • θέματα υγείας,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στην εργασία τους ή του συζύγου τους,
  • οικονομικά ζητήματα,
  • αλλαγές στις συνήθειές τους,
  • άλλα δυνητικά αγχωτικά γεγονότα.

Για κάθε στρεσογόνο παράγοντα, οι μητέρες κλήθηκαν να κατατάξουν πόσο αγχωτικό ήταν το γεγονός σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την υγιεινή διατροφή για το μικρότερο παιδί κάθε συμμετέχοντα. Μελέτησαν επίσης τις προτιμήσεις του παιδιού για τις πέντε βασικές γεύσεις – ξινή, αλμυρή, ουμάμι, πικρή και γλυκιά. Τα αποτελέσματά τους βρήκαν μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ενδομήτριας έκθεσης στο στρες και της υγιεινής διατροφής των προτιμήσεων και της διατροφής του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι η ενδομήτρια έκθεση στο στρες σχετίζεται αρνητικά με την προτίμηση του παιδιού στα όξινα και πικρά φαγητά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει γεννώντας, αλλά αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει

Οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

Κάνει καλό η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη συνδεσιμότητα εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελουτέ σούπα λαχανικών με καπνιστή γεύση

Αυτή η βελουτέ σούπα λαχανικών είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε μια υγιεινή και γευστική επιλογή. Το μυστικό της είναι η καπνιστή γεύση που προσθέτει βάθος στη σούπα, κάνοντάς την να ξεχωρίζει.

Χυμός κερασιού: Ενίσχυση της καρδιάς και καταπολέμηση της φλεγμονής

Χυμός κερασιού: Η κατανάλωση χυμού κερασιού με άδειο στομάχι έχει τραβήξει την προσοχή για τα πιθανά του οφέλη στην υγεία, καθώς τα κεράσια είναι γεμάτα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Μηλόξυδο πριν το γεύμα: Ποια είναι τα οφέλη;

Μηλόξυδο πριν το γεύμα: Η κατανάλωση ξυδιού μήλου πριν από τα γεύματα έχει γίνει δημοφιλής για τις πιθανές του ωφέλειες στην υγεία. Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν να το προσθέσουν στη διατροφή τους

Σούπα με ρεβίθια: Η απόλυτη συνταγή για τους κρύους μήνες

Σούπα με ρεβίθια: Η σούπα με ρεβίθια είναι ένα πλούσιο και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις και αρώματα, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τα ρεβίθια, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, κάνουν αυτή τη σούπα χορταστική και υγιεινή.

Πώς βοηθά η κατανάλωση πρωτεΐνης για πρωινό;

Πρωτεΐνη: Με τη βελτίωση του μεταβολισμού, τη μείωση της πείνας και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η πρωτεΐνη παρέχει έναν φυσικό και υγιεινό τρόπο για να πετύχετε τους στόχους σας.

Close Icon