Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη διατροφή του παιδιού

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη διατροφή του παιδιού

Εγκυμοσύνη άγχος: Η έκθεση σε αγχωτικά γεγονότα όταν είναι μια γυναίκα έγκυος φαίνεται να επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις και τη διατροφή των παιδιών με αρνητικό τρόπο και για λόγους που στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται με το τι τρώει η ίδια η μητέρα.


Η έκθεση της μητέρας στο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στη διατροφή των παιδιών τους και, ως εκ τούτου, σε καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή – όπως αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία – σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Michele Belot, καθηγητή στο το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Cornell. Η έκθεση σε αγχωτικά γεγονότα όταν είναι μια γυναίκα έγκυος φαίνεται να επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις και τη διατροφή των παιδιών με αρνητικό τρόπο και για λόγους που στην πραγματικότητα είναι εκτός από το τι τρώει η ίδια η μητέρα”, λέει ο Belot.

“Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς να βοηθήσουμε τις έγκυες γυναίκες να διαχειριστούν το άγχος με τρόπο που θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για τη μητέρα αλλά και για το παιδί”. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, η Belot και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο από το μέσο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με σημαντικά λιγότερες προτιμήσεις για υγιεινά τρόφιμα για τα παιδιά τους, καθώς και με ασθενέστερη προτίμηση για ξινή και πικρή τροφή. “Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στην επόμενη γενιά όσον αφορά μια λιγότερο υγιεινή διατροφή και επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με αυτές τις επιπτώσεις, όπως υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία”, έγραψαν οι συγγραφείς. Nicoli Vitt, Martina Vecchi και Jonathan James.

“Ως συνέπεια, συνηγορούμε για περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των πηγών του μητρικού στρες και του βαθμού στον οποίο αυτές μπορούν να αλλάξουν. Η προγεννητική φροντίδα και η συμβουλευτική πριν από τη σύλληψη θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας”. Για τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν 213 μητέρες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που ζούσαν στην περιοχή του Κόλτσεστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 12 ετών. Τα επίπεδα άγχους τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας αναδρομική αυτοαναφορά.

Συγκεκριμένα, ρώτησαν εάν οι μητέρες βίωσαν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα γεγονότα ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με το παιδί τους:

  • θάνατο στενού μέλους της οικογένειας ή στενού φίλου,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στη σχέση τους,
  • νομικά ζητήματα,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στην οικογενειακή τους ζωή,
  • θέματα υγείας,
  • αλλαγές ή δυσκολίες στην εργασία τους ή του συζύγου τους,
  • οικονομικά ζητήματα,
  • αλλαγές στις συνήθειές τους,
  • άλλα δυνητικά αγχωτικά γεγονότα.

Για κάθε στρεσογόνο παράγοντα, οι μητέρες κλήθηκαν να κατατάξουν πόσο αγχωτικό ήταν το γεγονός σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την υγιεινή διατροφή για το μικρότερο παιδί κάθε συμμετέχοντα. Μελέτησαν επίσης τις προτιμήσεις του παιδιού για τις πέντε βασικές γεύσεις – ξινή, αλμυρή, ουμάμι, πικρή και γλυκιά. Τα αποτελέσματά τους βρήκαν μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ενδομήτριας έκθεσης στο στρες και της υγιεινής διατροφής των προτιμήσεων και της διατροφής του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι η ενδομήτρια έκθεση στο στρες σχετίζεται αρνητικά με την προτίμηση του παιδιού στα όξινα και πικρά φαγητά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει γεννώντας, αλλά αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει

Οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

Κάνει καλό η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη συνδεσιμότητα εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon