Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το 74% των διαιτολόγων, παίρνουν τακτικά συμπληρώματα διατροφής

Το 74% των διαιτολόγων, παίρνουν τακτικά συμπληρώματα διατροφής

 

Για πολλούς ανθρώπους η  ισορροπημένη διατροφή είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω των ρυθμών της καθημερινότητας ή λόγω ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών (πχ χορτοφαγία) και φυσικής δραστηριότητας (πχ αθλητής), και πίνουν  συμπληρώματα διατροφής.

Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει την ανάγκη για τα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνοντας ωστόσο υπ’όψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ανθρώπου όπως είναι η κατάσταση υγείας και η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.Στις ΗΠΑ, περισσότερο από 50% του πληθυσμού χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής. Παρόλο που η πρώτη προσέγγιση των διαιτολόγων για να επιτευχθεί διατροφική επάρκεια στους πελάτες, είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι επιστήμονες υγείας χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής οι ίδιοι και τα συστήνουν και στους πελάτες τους.

Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal με τη συμμετοχή 300 διαιτολόγων που έβλεπαν πελάτες ή ασθενείς στο ιδιωτικό τους γραφείο ή σε κλινική, έδειξε ότι το 74% των διαιτολόγων, έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα διατροφής οι ίδιοι, ενώ το 22% τα χρησιμοποιούσαν περιστασιακά ή εποχιακά. Ο κύριος λόγος χρήσης των διατροφικών συμπληρωμάτων ήταν για την υγεία των οστών (58%), για τη συνολική υγεία και την ευεξία (53%) και για την κάλυψη διατροφικών «κενών» (42%).

Όταν ερωτήθηκαν αν έχουν συστήσει διατροφικά συμπληρώματα σε πελάτες τους, η συντριπτική πλειοψηφία (97%) απάντησε θετικά. Οι κύριοι λόγοι ήταν για την υγεία των οστών (70%), την κάλυψη των διατροφικών «κενών» (67%) και τη συνολική υγεία και ευεξία (49%).

Ποσοστό 87% των διαιτολόγων συμφώνησε επίσης με την παρακάτω δήλωση: «Υπάρχουν κενά στη διατροφή των πελατών που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με διατροφικά συμπληρώματα;». Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες της έρευνας (95%) εξέφρασαν ενδιαφέρον να συνεχίσουν εκπαιδεύονται σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής σε μία ποικιλία θεμάτων που μπορεί να απασχολήσουν τους πελάτες τους.

Όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, στην εποχή μας, πολλοί διαιτολόγοι όπως και άλλοι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα διατροφής ως μέρος της θεραπείας που προσφέρουν προκειμένου να προάγουν την υγεία των ασθενών τους έχοντας όμως σαν πρώτη γραμμή προσέγγισης την αλλαγή και ρύθμιση της διατροφής του ατόμου. Πληθυσμιακά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Αυτοί είναι, υγιής άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη δίαιτα συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή τους τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως:

Ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες και άλλα μη επεξεργασμένα δημητριακά Φρούτα και λαχανικά

Πουλερικά, λιπαρά ψάρια, άπαχο κρέας και εναλλακτικά όσπρια και ξηρούς καρπούς

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ελαιόλαδο

Παρόλα αυτά, μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι αρκετή πάντα για κάποιους ανθρώπους και σε αυτές τις περιπτώσεις τα διατροφικά συμπληρώματα χρειάζονται για να καλύψουν τις ελλείψεις που υπάρχουν. Οι περιπτώσεις που χρειάζεται η χρήση διατροφικού συμπληρώματος αξιολογούνται από τον επιστήμονα υγείας και η θεραπεία γίνεται κάτω από την επίβλεψή του. Κάποια παραδείγματα αποτελούν:

Οι αυστηρά φυτοφάγοι (vegan)

Άτομα που βρίσκονται σε ολιγοθερμιδική δίαιτα κάτω των 1600kcal την μέρα

Άτομα που δεν καταναλώνουν πλήρη και επαρκή γεύματα

Άτομα ελλιποβαρή

Άτομα που πάσχουν ή κινδυνεύουν από οστεοπόρωση

Γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Γυναίκες σε περιόδου εγκυμοσύνης και θηλασμού

Βρέφη κάτω των 2 ετών

Ασθενείς με προβλήματα όπως: σύνδρομο δυσαπορρόφησης, μεταβολικά νοσήματα, εγκαύματα, ηπατοχολικά νοσήματα κ.ά.

Άτομα εξαρτημένα από αλκοόλ και ναρκωτικά

Άτομα τα οποία κάνουν χρόνια χρήση φαρμάκων

Στην αγορά υπάρχει πληθώρα διατροφικών συμπληρωμάτων, που μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει χωρίς συνταγή. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το άτομο είναι απαραίτητα και εκπαιδευμένο να κρίνει αν πραγματικά χρειάζεται το προϊόν.

Πολλές φορές, μπορεί η επιλογή του προϊόντος να στηρίζεται στη διαφήμιση, στα λόγια ενός φίλου ή σε λόγους άλλους και όχι στις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, αφού η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν πάρτε τη γνώμη ενός ειδικού.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

Ο γλυκάνισος φυσικό βοήθημα για την οστεοπόρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Είναι τα αυγά το κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη;

Αυγά: Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, και η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,

Close Icon