Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

Τηγανητά φαγητά: Υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης στους καταναλωτές;


Μια ομάδα επιστημόνων τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Zhejiang, στην Κίνα, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης στους καταναλωτές. Στη μελέτη τους, που αναφέρεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η ομάδα περιγράφει αναλυμένα δεδομένα ασθενών για 140.728 άτομα.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες καθιέρωσαν δεσμούς μεταξύ των δυτικών διατροφικών προτύπων και ζητημάτων ψυχικής υγείας. Υποπτευόμενοι ότι τουλάχιστον μερικά από τα στοιχεία θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στη συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, η ομάδα συνέκρινε τα ποσοστά αναφερθέντος άγχους και κατάθλιψης με αναφορές διατροφικών συμπεριφορών που περιλαμβάνουν συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν πολλά τηγανητά τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με συμπτώματα άγχους ή/και κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα αυξήθηκαν μεταξύ 7% και 12% σε άτομα που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαινόταν να σχετίζεται με την κατανάλωση τηγανητών πατατών με τη μορφή τηγανιτών πατατών.

Εξερευνώντας γιατί η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για προβλήματα ψυχικής υγείας, η ομάδα απομόνωσε το ακρυλαμίδιο, (μια οργανική κρυσταλλική ένωση που είναι διαλυτή στο νερό), την οποία περιγράφουν ως μολυσματικό παράγοντα επεξεργασίας τροφίμων που εμφανίζεται όταν το φαγητό τηγανίζεται.

Δοκίμασαν την επίδραση του ακρυλαμιδίου στα ψάρια ζέβρα και βρήκαν ότι μείωσε την προθυμία τους να εξερευνήσουν νέα περιοχή και μείωσε την κοινωνικότητά τους, τόσο σημάδια σκοταξίας όσο και θιγμοταξίας, που είναι συμπεριφορές ψαριών που πιστεύεται ότι είναι παρόμοιες με το άγχος και την κατάθλιψη στους ανθρώπους. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ακρυλαμιδίου μειώνει την έκφραση του tjp2a, η οποία έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί οριστικά ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας—αναγνωρίζουν ότι ήταν πιθανό τα άτομα στην ομάδα δεδομένων που μελέτησαν να κατανάλωναν περισσότερα τηγανητά επειδή υπέφεραν από άγχος ή κατάθλιψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Junk food: Οι διαφημίσεις έτοιμου φαγητού μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα

TikTok: Γιατί το τελευταίο διατροφικό trend κρύβει κινδύνους;

Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Οι 5 χειρότερες τροφές που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon