Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

Τηγανητά φαγητά: Υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης στους καταναλωτές;


Μια ομάδα επιστημόνων τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Zhejiang, στην Κίνα, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης στους καταναλωτές. Στη μελέτη τους, που αναφέρεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η ομάδα περιγράφει αναλυμένα δεδομένα ασθενών για 140.728 άτομα.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες καθιέρωσαν δεσμούς μεταξύ των δυτικών διατροφικών προτύπων και ζητημάτων ψυχικής υγείας. Υποπτευόμενοι ότι τουλάχιστον μερικά από τα στοιχεία θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στη συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, η ομάδα συνέκρινε τα ποσοστά αναφερθέντος άγχους και κατάθλιψης με αναφορές διατροφικών συμπεριφορών που περιλαμβάνουν συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν πολλά τηγανητά τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με συμπτώματα άγχους ή/και κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα αυξήθηκαν μεταξύ 7% και 12% σε άτομα που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαινόταν να σχετίζεται με την κατανάλωση τηγανητών πατατών με τη μορφή τηγανιτών πατατών.

Εξερευνώντας γιατί η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για προβλήματα ψυχικής υγείας, η ομάδα απομόνωσε το ακρυλαμίδιο, (μια οργανική κρυσταλλική ένωση που είναι διαλυτή στο νερό), την οποία περιγράφουν ως μολυσματικό παράγοντα επεξεργασίας τροφίμων που εμφανίζεται όταν το φαγητό τηγανίζεται.

Δοκίμασαν την επίδραση του ακρυλαμιδίου στα ψάρια ζέβρα και βρήκαν ότι μείωσε την προθυμία τους να εξερευνήσουν νέα περιοχή και μείωσε την κοινωνικότητά τους, τόσο σημάδια σκοταξίας όσο και θιγμοταξίας, που είναι συμπεριφορές ψαριών που πιστεύεται ότι είναι παρόμοιες με το άγχος και την κατάθλιψη στους ανθρώπους. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ακρυλαμιδίου μειώνει την έκφραση του tjp2a, η οποία έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί οριστικά ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας—αναγνωρίζουν ότι ήταν πιθανό τα άτομα στην ομάδα δεδομένων που μελέτησαν να κατανάλωναν περισσότερα τηγανητά επειδή υπέφεραν από άγχος ή κατάθλιψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Junk food: Οι διαφημίσεις έτοιμου φαγητού μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα

TikTok: Γιατί το τελευταίο διατροφικό trend κρύβει κινδύνους;

Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Οι 5 χειρότερες τροφές που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon