Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

Τηγανητά φαγητά: Υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης στους καταναλωτές;


Μια ομάδα επιστημόνων τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Zhejiang, στην Κίνα, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης στους καταναλωτές. Στη μελέτη τους, που αναφέρεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η ομάδα περιγράφει αναλυμένα δεδομένα ασθενών για 140.728 άτομα.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες καθιέρωσαν δεσμούς μεταξύ των δυτικών διατροφικών προτύπων και ζητημάτων ψυχικής υγείας. Υποπτευόμενοι ότι τουλάχιστον μερικά από τα στοιχεία θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στη συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, η ομάδα συνέκρινε τα ποσοστά αναφερθέντος άγχους και κατάθλιψης με αναφορές διατροφικών συμπεριφορών που περιλαμβάνουν συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν πολλά τηγανητά τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με συμπτώματα άγχους ή/και κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα αυξήθηκαν μεταξύ 7% και 12% σε άτομα που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαινόταν να σχετίζεται με την κατανάλωση τηγανητών πατατών με τη μορφή τηγανιτών πατατών.

Εξερευνώντας γιατί η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για προβλήματα ψυχικής υγείας, η ομάδα απομόνωσε το ακρυλαμίδιο, (μια οργανική κρυσταλλική ένωση που είναι διαλυτή στο νερό), την οποία περιγράφουν ως μολυσματικό παράγοντα επεξεργασίας τροφίμων που εμφανίζεται όταν το φαγητό τηγανίζεται.

Δοκίμασαν την επίδραση του ακρυλαμιδίου στα ψάρια ζέβρα και βρήκαν ότι μείωσε την προθυμία τους να εξερευνήσουν νέα περιοχή και μείωσε την κοινωνικότητά τους, τόσο σημάδια σκοταξίας όσο και θιγμοταξίας, που είναι συμπεριφορές ψαριών που πιστεύεται ότι είναι παρόμοιες με το άγχος και την κατάθλιψη στους ανθρώπους. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ακρυλαμιδίου μειώνει την έκφραση του tjp2a, η οποία έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί οριστικά ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας—αναγνωρίζουν ότι ήταν πιθανό τα άτομα στην ομάδα δεδομένων που μελέτησαν να κατανάλωναν περισσότερα τηγανητά επειδή υπέφεραν από άγχος ή κατάθλιψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Junk food: Οι διαφημίσεις έτοιμου φαγητού μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα

TikTok: Γιατί το τελευταίο διατροφικό trend κρύβει κινδύνους;

Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Οι 5 χειρότερες τροφές που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon