Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τι να επιλέξω νερό βρύσης ή φιλτραρισμένο;

Τι να επιλέξω νερό βρύσης ή φιλτραρισμένο;

Για τους ανθρώπους που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους και να μειώσουν την πρόσληψη τους σε ζάχαρη, νάτριο και κορεσμένο λίπος, το νερό της βρύσης ή φιλτραρισμένο μπορεί να είναι ότι καλύτερο.

Μια νέα μελέτη που εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες σε περισσότερους από 18,300 ενήλικες στις Η.Π.Α., βρήκε την πλειοψηφία των ανθρώπων που αύξησαν την κατανάλωση νερού βρύσης ή φιλτραρισμένου νερού – κατά το 1% μείωσε την συνολική ημερήσιαπρόσληψη θερμίδων τους καθώς και την κατανάλωση κορεσμένου λίπους, νατρίου, ζάχαρη και χοληστερόλης.

Οι άνθρωποι που αύξησαν την κατανάλωση του νερού από ένα σε δύο και τρία ποτήρια ημερησίως, μείωσαν την συνολική πρόσληψη ενέργειάς τους κατά 68 μέχρι 205 θερμίδες ημερησίως και την πρόσληψη νατρίου τους κατά 78 μέχρι 235 χιλιοστόγραμμα, σύμφωνα με το έγγραφο από το πανεπιστήμιο του Illinois και τον καθηγητή της υγείας της κοινότητας Ruopeng An. Επίσης κατανάλωσαν από 5 γρ. έως σχεδόν 18 γρ.λιγότερη ζάχαρη και μείωσαν την κατανάλωση χοληστερόλης τους κατά 7 έως 21 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.
«Η επίδραση της πρόσληψης νερού ήταν παρόμοια για όλες τις φυλές/εθνικότητες, εκπαίδευσης , επίπεδα εισοδήματος και την κατάσταση του σωματικού βάρους», ανέφερε ο An. «Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι επαρκής για να σχεδιάσει και να παραδώσει την καθολική παρεμβάση διατροφής και εκπαιδευτικές εκστρατείες που προωθούν την κατανάλωση νερού σε αντικατάσταση των ποτών με τις θερμίδες σε διάφορες υποομάδες του πληθυσμού, χωρίς βαθιές ανησυχίες σχετικά με το μήνυμα και την προσαρμογή της στρατηγικής».
Ο An εξέτασε στοιχεία από τέσσερα κύματα (2005-12) της εθνικής έρευνας για την υγεία και την εξέταση της διατροφής που διεξάγονται από το εθνικό κέντρο για τις στατιστικές υγείας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλέσουν τα πάντα, ότι έτρωγαν ή έπιναν πάνω από την πορεία δύο ημερών που ήταν τρείς έως δέκα μέρες εκτός.
Ο An υπολόγιζε την ποσότητα του νερού που κατανάλωνε κάθε άτομο ως ποσοστό της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης νερού τους από τα τρόφιμα και τα ποτά σε συνδυασμό. Ποτά όπως μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη, τσάι από βότανα και καφέ δεν μετρήθηκαν ως πηγές νερού, αλλά το περιεχόμενό τους σε νερό είχε συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς του An, των συμμετεχόντων συνολικά διαιτητική πρόσληψη νερού.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 4.2 φλ.νερό σε καθημερινή λογιστική βάση για λίγο περισσότερο από το 30% της συνολικής διατροφικής πρόσληψης νερού τους.
Στους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο η πρόσληψη θερμίδων ήταν 2,157, συμπεριλαμβανομένων 125 θερμίδες από τα ζαχαρούχα ποτά και 432 θερμίδες από «περιττά» τρόφιμα, που είναι χαμηλά σε διατροφική αξία και πυκνά σε θερμίδες όπως τα επιδόρπια, πάστες και μείγματα σνακ που προσθέτουν ποικιλία αλλά περιττά για υγιεινή διατροφή.
Μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική 1% αύξηση στην συμμετεχόντων ημερήσια κατανάλωση νερού συσχετίστηκε με 8.6 μείωση θερμίδων στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, καθώς και ελαφρές μειώσεις των συμμετεχόντων πρόσληψη στα ζαχαρούχα ποτά και « περιττή» τροφή μαζί με την κατανάλωσή τους σε λιπαρά, νάτριο, ζάχαρη και χοληστερόλη.
Ενώ ο An διαπίστωσε ότι οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες μεταξύ ανδρών, νέων και μεσήλικες ενήλικες, πρότεινε, θα μπορούσαν να συσχετιστεί με αυτές τις ομάδες υψηλότερης πρόσληψης θερμίδων καθημερινά.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της ανθρώπινης διατροφής και της διαιτολογίας 2016
1. . R. An, J. ‎McCaffrey. Plain water consumption in relation to energy intake and diet quality among US adults, 2005-2012. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2016; DOI: 10.1111/jhn.12368

Με την συνεργασία της Ιωάννας Βασιλακοπούλου- Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc – Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα-Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας- www.logodiatrofis.gr. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon