Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Όσο περισσότερο μείνει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να πάθετε δηλητηρίαση.


Το ρύζι, σε διάφορους συνδυασμούς, είναι ένα φαγητό που μαγειρεύουμε συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι απλό, γρήγορο κι εύκολο. Λόγω αυτού, όμως, είναι κι ένα φαγητό που συχνά μας περισσεύει και το καταναλώνουμε ξανά και ξανά. Τι πρέπει, όμως, να ξέρουμε για να μην βάλουμε την υγεία μας σε κίνδυνο; Αν το ρύζι βρίσκεται συχνά στο διατροφικό σας πλάνο, τότε σίγουρα θα σας έχει τύχει να φάτε το περίσσευμά του και την επόμενη ημέρα, αξιοποιώντας το σε ένα νέο πιάτο για να μην πάει χαμένο. Σε αντίθεση με άλλα φαγητά, το ρύζι διατηρεί την ήπια γεύση του ακόμη και την επόμενη ημέρα. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι το ρύζι μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση σε μια τέτοια περίπτωση.

 

 

Ο κίνδυνος δεν εντοπίζεται στον τρόπο που ξαναζεσταίνεται το ρύζι, αλλά στον τρόπο που αποθηκεύεται μετά την πρώτη φορά που θα το μαγειρέψετε. Το ωμό ρύζι έχει βακτήρια που μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα και ονομάζονται Bacillus cereus. Αυτά τα βακτήρια παράγουν τοξίνες και μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση, ενώ μπορούν να επιβιώσουν στο ρύζι ακόμα και όταν μαγειρεύεται.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αφήνετε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου αμέσως μετά το μαγείρεμά του. Τότε τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν κι αν καταναλώσετε το ρύζι ξανά στη συνέχεια, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα.

Όπως είναι φανερό, όσο περισσότερο μείνει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να πάθετε δηλητηρίαση, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να μην αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι εκτεθειμένο για πάνω από μία ώρα. Τοποθετήστε το στο ψυγείο και φυλάξτε το εκεί μέχρι την επόμενη ημέρα που θα το ξαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι θα είστε ασφαλής και το ρύζι σας δεν θα πάει χαμένο!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να φάτε σοκολάτα το πρωί;

Απόλαυση και υγεία - Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα

Χοιρινή μπριζόλα λαιμού με δεντρολίβανο, λεμόνι, ξύδι μπαλσάμικο και μέλι

Τι είναι το κιτρικό μαγνήσιο και ποια τα οφέλη του;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon