Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Όσο περισσότερο μείνει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να πάθετε δηλητηρίαση.


Το ρύζι, σε διάφορους συνδυασμούς, είναι ένα φαγητό που μαγειρεύουμε συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι απλό, γρήγορο κι εύκολο. Λόγω αυτού, όμως, είναι κι ένα φαγητό που συχνά μας περισσεύει και το καταναλώνουμε ξανά και ξανά. Τι πρέπει, όμως, να ξέρουμε για να μην βάλουμε την υγεία μας σε κίνδυνο; Αν το ρύζι βρίσκεται συχνά στο διατροφικό σας πλάνο, τότε σίγουρα θα σας έχει τύχει να φάτε το περίσσευμά του και την επόμενη ημέρα, αξιοποιώντας το σε ένα νέο πιάτο για να μην πάει χαμένο. Σε αντίθεση με άλλα φαγητά, το ρύζι διατηρεί την ήπια γεύση του ακόμη και την επόμενη ημέρα. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι το ρύζι μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση σε μια τέτοια περίπτωση.

 

 

Ο κίνδυνος δεν εντοπίζεται στον τρόπο που ξαναζεσταίνεται το ρύζι, αλλά στον τρόπο που αποθηκεύεται μετά την πρώτη φορά που θα το μαγειρέψετε. Το ωμό ρύζι έχει βακτήρια που μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα και ονομάζονται Bacillus cereus. Αυτά τα βακτήρια παράγουν τοξίνες και μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση, ενώ μπορούν να επιβιώσουν στο ρύζι ακόμα και όταν μαγειρεύεται.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αφήνετε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου αμέσως μετά το μαγείρεμά του. Τότε τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν κι αν καταναλώσετε το ρύζι ξανά στη συνέχεια, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα.

Όπως είναι φανερό, όσο περισσότερο μείνει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να πάθετε δηλητηρίαση, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να μην αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι εκτεθειμένο για πάνω από μία ώρα. Τοποθετήστε το στο ψυγείο και φυλάξτε το εκεί μέχρι την επόμενη ημέρα που θα το ξαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι θα είστε ασφαλής και το ρύζι σας δεν θα πάει χαμένο!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να φάτε σοκολάτα το πρωί;

Απόλαυση και υγεία - Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα

Χοιρινή μπριζόλα λαιμού με δεντρολίβανο, λεμόνι, ξύδι μπαλσάμικο και μέλι

Τι είναι το κιτρικό μαγνήσιο και ποια τα οφέλη του;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon