Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Όσο περισσότερο μείνει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να πάθετε δηλητηρίαση.



Το ρύζι, σε διάφορους συνδυασμούς, είναι ένα φαγητό που μαγειρεύουμε συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι απλό, γρήγορο κι εύκολο. Λόγω αυτού, όμως, είναι κι ένα φαγητό που συχνά μας περισσεύει και το καταναλώνουμε ξανά και ξανά. Τι πρέπει, όμως, να ξέρουμε για να μην βάλουμε την υγεία μας σε κίνδυνο; Αν το ρύζι βρίσκεται συχνά στο διατροφικό σας πλάνο, τότε σίγουρα θα σας έχει τύχει να φάτε το περίσσευμά του και την επόμενη ημέρα, αξιοποιώντας το σε ένα νέο πιάτο για να μην πάει χαμένο. Σε αντίθεση με άλλα φαγητά, το ρύζι διατηρεί την ήπια γεύση του ακόμη και την επόμενη ημέρα. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι το ρύζι μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση σε μια τέτοια περίπτωση.

 


 

Ο κίνδυνος δεν εντοπίζεται στον τρόπο που ξαναζεσταίνεται το ρύζι, αλλά στον τρόπο που αποθηκεύεται μετά την πρώτη φορά που θα το μαγειρέψετε. Το ωμό ρύζι έχει βακτήρια που μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα και ονομάζονται Bacillus cereus. Αυτά τα βακτήρια παράγουν τοξίνες και μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση, ενώ μπορούν να επιβιώσουν στο ρύζι ακόμα και όταν μαγειρεύεται.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αφήνετε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου αμέσως μετά το μαγείρεμά του. Τότε τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν κι αν καταναλώσετε το ρύζι ξανά στη συνέχεια, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα.

Όπως είναι φανερό, όσο περισσότερο μείνει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να πάθετε δηλητηρίαση, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να μην αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι εκτεθειμένο για πάνω από μία ώρα. Τοποθετήστε το στο ψυγείο και φυλάξτε το εκεί μέχρι την επόμενη ημέρα που θα το ξαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι θα είστε ασφαλής και το ρύζι σας δεν θα πάει χαμένο!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να φάτε σοκολάτα το πρωί;

Απόλαυση και υγεία - Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα

Χοιρινή μπριζόλα λαιμού με δεντρολίβανο, λεμόνι, ξύδι μπαλσάμικο και μέλι

Τι είναι το κιτρικό μαγνήσιο και ποια τα οφέλη του;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon