Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκληθεί από μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση στη γλουτένη, που οδηγεί σε φλεγμονή και συμπτώματα στο σώμα.


Η δυσανεξία στη γλουτένη, γνωστή και ως ευαισθησία στη γλουτένη ή μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη, είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο εμφανίζει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη, η οποία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που καταστρέφει την επένδυση του λεπτού εντέρου όταν καταναλώνεται γλουτένη, η δυσανεξία στη γλουτένη δεν προκαλεί το ίδιο επίπεδο εντερικής βλάβης. Ωστόσο, μπορεί ακόμα να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση γλουτένης, όπως φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους, κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και ομίχλη του εγκεφάλου. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση γλουτένης.

Η ακριβής αιτία της δυσανεξίας στη γλουτένη δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκληθεί από μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση στη γλουτένη, που οδηγεί σε φλεγμονή και συμπτώματα στο σώμα.

Η διάγνωση της δυσανεξίας στη γλουτένη μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει ειδική εξέταση για αυτήν. Η πιο κοινή μέθοδος διάγνωσης είναι να αποκλειστεί πρώτα η κοιλιοκάκη και οι αλλεργίες στο σιτάρι μέσω εξετάσεων αίματος ή/και βιοψιών εντέρου. Εάν αυτές οι καταστάσεις αποκλειστούν και τα συμπτώματα βελτιωθούν σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, τότε μπορεί να υποπτευόμαστε δυσανεξία στη γλουτένη.

Η κύρια θεραπεία για τη δυσανεξία στη γλουτένη είναι να ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, αποφεύγοντας όλες τις πηγές τροφών που περιέχουν γλουτένη. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς η γλουτένη βρίσκεται σε πολλά κοινά τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα. Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να γνωρίζετε τις κρυμμένες πηγές γλουτένης στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συνολικά, ενώ η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να μην είναι απειλητική για τη ζωή όπως η κοιλιοκάκη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευημερία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η αναζήτηση καθοδήγησης από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη διασφάλιση μιας ισορροπημένης διατροφής σε έναν τρόπο ζωής χωρίς γλουτένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η κανέλα να βοηθήσει στην αρθρίτιδα;

9 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο 

Το καρπούζι ως ένας σύμμαχος για απώλεια βάρους!

Τα παντζάρια ως σύμμαχος κατά των σημαδιών της γήρανσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon