Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκληθεί από μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση στη γλουτένη, που οδηγεί σε φλεγμονή και συμπτώματα στο σώμα.


Η δυσανεξία στη γλουτένη, γνωστή και ως ευαισθησία στη γλουτένη ή μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη, είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο εμφανίζει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη, η οποία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που καταστρέφει την επένδυση του λεπτού εντέρου όταν καταναλώνεται γλουτένη, η δυσανεξία στη γλουτένη δεν προκαλεί το ίδιο επίπεδο εντερικής βλάβης. Ωστόσο, μπορεί ακόμα να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση γλουτένης, όπως φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους, κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και ομίχλη του εγκεφάλου. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση γλουτένης.

Η ακριβής αιτία της δυσανεξίας στη γλουτένη δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκληθεί από μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση στη γλουτένη, που οδηγεί σε φλεγμονή και συμπτώματα στο σώμα.

Η διάγνωση της δυσανεξίας στη γλουτένη μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει ειδική εξέταση για αυτήν. Η πιο κοινή μέθοδος διάγνωσης είναι να αποκλειστεί πρώτα η κοιλιοκάκη και οι αλλεργίες στο σιτάρι μέσω εξετάσεων αίματος ή/και βιοψιών εντέρου. Εάν αυτές οι καταστάσεις αποκλειστούν και τα συμπτώματα βελτιωθούν σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, τότε μπορεί να υποπτευόμαστε δυσανεξία στη γλουτένη.

Η κύρια θεραπεία για τη δυσανεξία στη γλουτένη είναι να ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, αποφεύγοντας όλες τις πηγές τροφών που περιέχουν γλουτένη. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς η γλουτένη βρίσκεται σε πολλά κοινά τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα. Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να γνωρίζετε τις κρυμμένες πηγές γλουτένης στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συνολικά, ενώ η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να μην είναι απειλητική για τη ζωή όπως η κοιλιοκάκη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευημερία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η αναζήτηση καθοδήγησης από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη διασφάλιση μιας ισορροπημένης διατροφής σε έναν τρόπο ζωής χωρίς γλουτένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η κανέλα να βοηθήσει στην αρθρίτιδα;

9 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο 

Το καρπούζι ως ένας σύμμαχος για απώλεια βάρους!

Τα παντζάρια ως σύμμαχος κατά των σημαδιών της γήρανσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon